Κανείς επιζών από την τσαρική οικογένεια

ΜΟΣΧΑ Διαλύθηκε ένας από τους πιο επίμονους μύθους της Οκτωβριανής Επανάστασης, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του τσάρου Νικόλαου Β ΄ και της συζύγου του επέζησαν της εκτέλεσης από τους μπολσεβίκους και διέφυγε στο εξωτερικό. Υστερα από ενδελεχή εξέταση δειγμάτων DΝΑ που βρέθηκαν σε ανώνυμο τάφο στο Εκατερίνενμπουργκ της Κεντρικής Ρωσίας, αποδείχθηκε ότι το τσαρικό ζεύγος και τα πέντε παιδιά τους είχαν το ίδιο τραγικό τέλος. «Οι γενετικές αποδείξεις …

ΜΟΣΧΑ Διαλύθηκε ένας από τους πιο επίμονους μύθους της Οκτωβριανής Επανάστασης, σύμφωνα με τον οποίο τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του τσάρου Νικόλαου Β ΄ και της συζύγου του επέζησαν της εκτέλεσης από τους μπολσεβίκους και διέφυγε στο εξωτερικό.

Υστερα από ενδελεχή εξέταση δειγμάτων DΝΑ που βρέθηκαν σε ανώνυμο τάφο στο Εκατερίνενμπουργκ της Κεντρικής Ρωσίας, αποδείχθηκε ότι το τσαρικό ζεύγος και τα πέντε παιδιά τους είχαν το ίδιο τραγικό τέλος. «Οι γενετικές αποδείξεις είναι αδιάσειστες» λένε τώρα οι ειδικοί.

Τον Μάρτιο του 1917 ο τσάρος Νικόλαος παραιτήθηκε και εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του στη Σιβηρία. Ωστόσο, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης της τσαρικής οικογένειας από μέρος των στρατευμάτων που παρέμεναν πιστά στο παλαιό καθεστώς, οι επαναστατικές αρχές διέταξαν τα ξημερώματα της 17ης Ιουλίου του 1918 την εκτέλεσή της.

Το 1991 αποκαλύφθηκαν σε τάφο του Εκατερίνενμπουργκ οι σοροί των γονιών, τριών από τα παιδιά, του γιατρού και τριών υπηρετών, αλλά όχι εκείνες ενός γιου και μιας κόρης των Ρομανόφ. Εκτοτε οι φήμες ότι τα δύο παιδιά, η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία (17 ετών την ημέρα της εκτέλεσης) και ο αδελφός της Αλέξιος (13 ετών) είχαν γλιτώσει εντάθηκαν, ενώ περισσότερα από 200 άτομα έχουν ισχυριστεί ότι ήταν απόγονοι της οικογενείας.

Το 2007 ερασιτέχνες αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν δεύτερο τάφο, σε απόσταση μόλις 64 μέτρων από τον πρώτο, ο οποίος περιείχε 44 καμένα θραύσματα οστών και δοντιών, τα οποία ταίριαζαν με πληροφορίες ότι ο Κόκκινος Στρατός προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποτεφρώσει τα πτώματα δύο παιδιών των Ρομανόφ προτού τα θάψει. O ι ρωσικές αρχές ζήτησαν τότε τη βοήθεια μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων με επικεφαλής τον Μάικλ Κομπλ, του Εργαστηρίου Ταυτοποίησης DΝΑ των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η εξέταση των οστών αποκάλυψε ότι τα υπολείμματα ανήκαν σε δύο άτομα, ένα κορίτσι ηλικίας από 17 ως 24 ετών και ένα αγόρι ηλικίας από 14 ως 16 ετών.

Για να εξακριβώσουν την ταυτότητά τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ως μέτρο σύγκρισης το DΝΑ που είχε βρεθεί στον πρώτο τάφο και που επιβεβαιωμένα ανήκε στην οικογένεια Ρομανόφ, καθώς και γενετικό υλικό ζωντανών συγγενών της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λείψανα ανήκαν στην Αναστασία και στον Αλεξέι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk