Νέα ισορροπία στο ΠαΣοΚ μετά τη συνάντηση

Μια νέα, ειδική σχέση μεταξύ των κκ. Γ. Παπανδρέου και Κ.Σημίτη διαμορφώνεται έπειτα από τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση. Η συνομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ με τον πρώην πρωθυπουργό διεξήχθη σε καλό κλίμα, διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν μια σειρά παράμετροι που επιδρούν στο πολιτικό σκηνικό- ειδικώς δε στο δυσμενές περιβάλλον που συνθέτει η οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προσέγγισης, ο ίδιος ο κ. Σημίτης σημείωσε έξω από το γραφείο του κ.

Μια νέα, ειδική σχέση μεταξύ των κκ. Γ. Παπανδρέου και Κ.Σημίτη διαμορφώνεται έπειτα από τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση. Η συνομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ με τον πρώην πρωθυπουργό διεξήχθη σε καλό κλίμα, διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν μια σειρά παράμετροι που επιδρούν στο πολιτικό σκηνικό- ειδικώς δε στο δυσμενές περιβάλλον που συνθέτει η οικονομική κρίση. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προσέγγισης, ο ίδιος ο κ. Σημίτης σημείωσε έξω από το γραφείο του κ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε αν έλιωσαν οι πάγοι, ότι «δεν νομίζω να υπήρχαν πάγοι, αλλά νομίζω ότι ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες». Αντιστοίχως, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για επιστροφή στην κατάσταση πριν από την κρίση του καλοκαιριού,αλλά για μια νέα ισορροπία μεταξύ Παπανδρέου και Σημίτη,που ξεπερνά το πρόβλημα».

Κατά τη δημόσια δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου ήταν πολύ χρήσιμη και εκτεταμένη, ενώ σε ό,τι αφορά τα ελληνικά προβλήματα επεσήμανε το υπερβολικό δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και το υψηλό κόστος δανεισμού. «Η κυβέρνηση της ΝΔ στέκεται αμήχανη και άπραγη,γιατί αντίθετα από ό,τι λέειευθύνεται για τις αιτίες της κρίσης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η Ελλάδα».

Στη συνέχεια δήλωσε με έμφαση: «Είναι σαφές ότι χρειάζεται αλλαγή πορείας». Και προσέθεσε: «Εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δουλειά που έκανα μέχρι τώρα,με ομιλίες, με γραπτές παρεμβάσεις,να επισημαίνω τους κινδύνους αλλά να επισημαίνω και τις αναγκαίες αλλαγές,όπως βέβαια θα συνεχίσω να εργάζομαι και να βοηθώ το ΠαΣοΚ στην προσπάθειά του για επιτυχία,πάντα με τους τρόπους που κρίνω εγώ σκόπιμους και σύμφωνα με αυτά που πιστεύω ότι είναι τα συμφέροντα της χώρας». Με τις φράσεις αυτές ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε το νέο status του, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και στελέχη της Ιπποκράτους, όταν μιλούν πλέον για «σύμπλευση,αλλά σε καμία περίπτωση επάνοδο (του κ.Σημίτη)», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι μέλλει γενέσθαι, ως προς την ενεργοποίηση ή και αξιοποίηση του κ. Σημίτη. Προσθέτουν δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα προσκαλείται από τον κ. Παπανδρέου κατά περίπτωση και όποτε κρίνεται απαραίτητη η συμβολή του και η γνώμη του.

Στη συζήτηση εξετάστηκαν εκτενώς τα πολιτικά ελλείμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μπροστά στην κρίση, οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς και για την έκδοση ευρωομολόγου. Τονίστηκε εξάλλου ότι η θεσμική ολοκλήρωση της ΕΕ εφόσον κυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας θα προσφέρει περισσότερα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Δεν υπάρχει θέμα να επιστρέψω ή όχι»
Μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης Παπανδρέου-Σημίτη και οι δύο πλευρές μετέφεραν την εικόνα μιας ανοιχτής και ειλικρινούς συζήτησης, ενώ πολλοί από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, ειδικώς μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «σημιτικοί», αλλά διατηρούν ρόλο και στο ευρύτερο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, τόνιζαν με ικανοποίηση ότι «έχει γυρίσει μια σελίδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για τους δύο». Οι εμπειρότεροι και ψυχραιμότεροι σημειώνουν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος της γεφύρωσης του χάσματος και της εξομάλυνσης των σχέσεων, ότι δεν πρέπει να αναμένεται κανένα «πάρε- δώσε» μεταξύ των κκ. Σημίτη και Παπανδρέου και ότι το ζητούμενο είναι οι μελλοντικές εξελίξεις. Οπως έγινε γνωστό, δεν ετέθη ζήτημα ανάληψης από τον κ. Σημίτη ενός συγκεκριμένου ρόλου, όπως π.χ. του επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ, ενώ δεν έγινε συζήτηση ούτε για «επιστροφή» του στην ΚΟ. «Δεν ετέθη ζήτημα ούτε και μιλάμε για επανένταξη του κ. Σημίτη στην ΚΟ του ΠαΣοΚ. Είναι αυτονόητο το ότι παραμένει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και ότι θα καλείται σε όλες τις συνεδριάσεις, αλλά ο ίδιος θα αποφασίζει τι θα κάνει» έλεγε συνεργάτης του κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση. «Δεν ενδιαφέρει» , ήταν άλλωστε η απάντηση και του ιδίου του κ. Σημίτη, όταν του ετέθη το ερώτημα αν επιστρέφει στην ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Λίγη ώρα αργότερα πάντως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός σε κατ΄ ιδίαν συζήτησή του με δημοσιογράφους- και εμφανώς ικανοποιημένος- σημείωσε για το θέμα αυτό: «Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις· λίγο ως πολύ- ή μάλλον πολύ- είμαι στο ΠαΣοΚ. Δεν υπάρχει θέμα να επιστρέψω ή όχι».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απάντηση του κ. Σημίτη όταν ρωτήθηκε αν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας. «Τα πάντα με ενδιαφέρουν» ήταν η απάντησή του, την οποία πάντως έσπευσαν να διερμηνεύσουν συνεργάτες του (και λίγο αργότερα και ο ίδιος), λέγοντας ότι προφανώς χαριτολογούσε λέγοντας κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk