Φοβούνται νέες επιθέσεις

Νέο χτύπημα του «Επαναστατικού Αγώνα» τις επόμενες ημέρες φοβούνται οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά την αποστολή της πολυσέλιδης προκήρυξης στην εφημερίδα «Το Ποντίκι». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η οργάνωση δεν θα αργήσει να επανεμφανιστεί, όπως ακριβώς έπραξε αμέσως μετά την προηγούμενη προκήρυξη που έστειλε για τη διπλή επίθεση εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στου Γουδή και στα Εξάρχεια. Ανησυχητικό στοιχείο για τους αξιωματικούς θεωρείται ότι οργάνωση προαναγγέλλει …

Νέο χτύπημα του «Επαναστατικού Αγώνα» τις επόμενες ημέρες φοβούνται οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά την αποστολή της πολυσέλιδης προκήρυξης στην εφημερίδα «Το Ποντίκι». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η οργάνωση δεν θα αργήσει να επανεμφανιστεί, όπως ακριβώς έπραξε αμέσως μετά την προηγούμενη προκήρυξη που έστειλε για τη διπλή επίθεση εναντίον κλούβας των ΜΑΤ στου Γουδή και στα Εξάρχεια. Ανησυχητικό στοιχείο για τους αξιωματικούς θεωρείται ότι οργάνωση προαναγγέλλει νέες βομβιστικές επιθέσεις με ωρολογιακούς μηχανισμούς, προχωρώντας μάλιστα σε απειλές εναντίον των ΜΜΕ, στα οποία θα γίνονται προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη, «επειδή όμως σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε ενέργειες με ωρολογιακούς μηχανισμούς και να προειδοποιούμε γι΄ αυτές σε ΜΜΕ προκειμένου να εκτελούνται με ασφαλή τρόπο,δηλώνουμε πως, αν υπάρξει οποιαδήποτε κωλυσιεργία στη γνωστοποίηση προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων και στις εκκενώσεις κτιρίων και περιοχών, με αποτέλεσμα να απειληθεί η ασφάλεια πολιτών, αποκλειστικοί υπεύθυνοι θα είναι η Αστυνομία και το δημοσιογραφικό μέσο που θα έχει λάβει το τηλεφώνημα».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε αυτές τις αναφορές της οργάνωσης για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους ως συνέχεια ενός κειμένου με το ίδιο περιεχόμενο της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» μετά την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter πριν από περίπου έναν μήνα.

Οπως λένε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, «από την ανάγνωση των τελευταίων κειμένων των ενόπλων οργανώσεων προκύπτει ότι μετά τους αστυνομικούς και τις αστυνομικές υπηρεσίες φαίνεται να βάζουν στο στόχαστρό τους τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους. Ομως και αυτό ίσως να είναι παραπλανητικό. Εξάλλου σπανίως από μια προκήρυξη ένοπλης οργάνωσης προκύπτει ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος.Συνήθως μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις…».

Τέλος, οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν η επόμενη επίθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» να γίνει είτε με τη χρήση ενός από τα όπλα που έχει χρησιμοποιήσει η οργάνωση είτε με το σύστημα εκτόξευσης ρουκετών RΡG-7. Καθ΄ ότι, όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, «πάντα η οργάνωση μας αιφνιδιάζει με την εναλλαγή των μεθόδων δράσης της».

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»
«Θέλαμε να διώξουμε την πολυεθνική από την Ελλάδα»
«Η χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου με 125 κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας για την επίθεση στα γραφεία της Citibank στην Κηφισιά αποσκοπούσε όχι απλώς σε ένα συμβολικό, μικρό κτύπημα αλλά είχε στόχο να καταστρέψει την υποδομή της συγκεκριμένης πολυεθνικής, καθιστώντας επισφαλή την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο».

Το απόσπασμα αυτό από την πολυσέλιδη προκήρυξη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Το Ποντίκι» θεωρείται το πιο ενδιαφέρον σημείο από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η οργάνωση αποκαλύπτει ότι στην επίθεση κατά των γραφείων της Citibank στις 18 Φεβρουαρίου 2009 χρησιμοποίησε τελικώς 125 κιλά χειροποίητης εκρηκτικής ύλης, ποσότητα διπλάσια από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένοπλη οργάνωση στην Ελλάδα προχώρησε σε τέτοιου είδους ενέργεια, με στόχο την ανατίναξη κτιριακού συγκροτήματος, προκειμένου να εκδιωχθεί από την Ελλάδα μια ξένη επιχείρηση!

Στην προκήρυξή του ο «Επαναστατικός Αγώνας» ασκεί κριτική σε ΜΜΕ για τον τρόπο παρουσίασης της απόπειρας επίθεσης με το παγιδευμένο αυτοκίνητο και αρνείται ότι η επίθεση αυτή ήταν «τυφλή», με στόχο να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Οπως αναφέρει η οργάνωση: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πληρωμένων κονδυλοφόρων της εξουσίας, δηλαδή των δημοσιογράφων, των οποίων το ψέμα είναι το επάγγελμά τους, προέβησαν σε μια γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα, μιλώντας για τυφλό κτύπημα που αν είχε εκραγεί ο μηχανισμός θα υπήρχαν δεκάδες νεκροί, συγκρίνοντας την ενέργειά μας με επιθέσεις τύπου Αλ Κάιντα. Ομως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική».

Η οργάνωση υποστηρίζει στο κείμενό της ότι είχε τηλεφωνήσει λίγο πριν από την επίθεση στην εφημερίδα «Τα Νέα» και είχε προειδοποιήσει για τη βομβιστική επίθεση με το παγιδευμένο αυτοκίνητο, αναφέροντας μάλιστα την ποσότητα των εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί σε αυτό. Σύμφωνα με την οργάνωση: «Είτε η εφημερίδα δεν ενημέρωσε την Αστυνομία για το προειδοποιητικό τηλεφώνημα είτε υπήρξε συνεννόηση της εφημερίδας με την Αστυνομία για να αποκρύψουν την προειδοποίηση».

Από την εφημερίδα διευκρινίζεται ότι «αποτελεί πάγια πολιτική των “Νέων” σε περίπτωση προειδοποιητικού τηλεφωνήματος για βόμβα να ειδοποιείται αμέσως η Αστυνομία και στη συνέχεια να ενημερώνονται οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας. Για το συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχει η κατηγορηματική διαβεβαίωση της νυχτερινής βάρδιας του τηλεφωνικού κέντρου ότι δεν λάβαμε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα». Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας: «Και σε επιθέσεις της η οργάνωση “17 Νοέμβρη” τη δεκαετία του ΄90- όπου προχωρούσε σε βομβιστικές ενέργειες ή σε ρίψεις ρουκετών κατά κτιρίων- ανέφερε εκ των υστέρων ότι είχε κάνει προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί…».

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η προκήρυξη που είχε συντάξει η οργάνωση «17 Νοέμβρη» στις 27 Μαρτίου 1995 μετά τη ρίψη ρουκέτας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega στην Παλλήνη, όπου από τύχη δεν τραυματίστηκαν σοβαρά εργαζόμενοι. Τότε η οργάνωση ανέφερε στο κείμενό της: «Τόσο τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που ακολούθησαν όσο και ολόκληρος ο Τύπος τις επόμενες ημέρες παρουσίασαν το χτύπημα σαν “τυφλό”. Ισχυρίστηκαν ότι η 17Ν δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν πριν από την εκτόξευση, βάζοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους στο Μega. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική».

Τα μέλη της 17Ν υποστήριζαν ότι είχαν τηλεφωνήσει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για τοποθέτηση βομβών- και όχι ρουκετών- στο Μega και είχαν ζητήσει την απομάκρυνση των εργαζομένων. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας όμως είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπήρχε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Μάλιστα η 17Ν έστειλε σε τέσσερις ημέρες νέα προκήρυξη για να «απαντήσει» στην ανακοίνωση της εφημερίδας. Παρόμοιο θέμα ύπαρξης προειδοποιητικού ή μη τηλεφωνήματος είχε ανακύψει και στην τελευταία βομβιστική επίθεση του ΕΛΑ στην ΑΣΟΕΕ το 1995.

Στην προκήρυξη περιέχονται απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, στον οποίο καταλογίζεται ότι «πρωτοστάτησε στην απάτη των ομολόγων».

Τέλος, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σημείωναν ότι το υπόλοιπο κείμενο της οργάνωσης που αναφέρεται στην οικονομική κρίση «παρουσιάζει σχετική θεωρητική πληρότητα και παραπέμπει στο περιεχόμενο των πρώτων προκηρύξεων της οργάνωσης την περίοδο 2003-2006».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk