Στον αέρα η «Παρενοχλητική ΑΕ»

Ντριν ντριν. «Τηλεφωνώ για τις οφειλές σας και με λένε Παπαδοπούλου». Αλλάζει κάτι αν τη λένε Μαίρη Πόπινς; Το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες περιλαμβάνει ένα σωρό λεπτομέρειες τέτοιου τύπου- ο υπάλληλος να λέει το όνομά του προτού αρχίσει την «ενημέρωση» για τις καθυστερημένες δόσεις. Από τις πολλές λεπτομέρεια χάνεται η ουσία. Από πού κι ως πού μια εταιρεία με την οποία ο δανειολήπτης δεν έχει συμβληθεί, διαθέτει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά του, για το αν είναι αμελής ή αν τραβάει ζόρια; Παρά τις προβλέψεις του υπουργού Ανάπτυξης κ.

Ντριν ντριν. «Τηλεφωνώ για τις οφειλές σας και με λένε Παπαδοπούλου». Αλλάζει κάτι αν τη λένε Μαίρη Πόπινς; Το νομοσχέδιο για τις εισπρακτικές εταιρείες περιλαμβάνει ένα σωρό λεπτομέρειες τέτοιου τύπου- ο υπάλληλος να λέει το όνομά του προτού αρχίσει την «ενημέρωση» για τις καθυστερημένες δόσεις. Από τις πολλές λεπτομέρεια χάνεται η ουσία. Από πού κι ως πού μια εταιρεία με την οποία ο δανειολήπτης δεν έχει συμβληθεί, διαθέτει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά του, για το αν είναι αμελής ή αν τραβάει ζόρια; Παρά τις προβλέψεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη υπάρχει κενό στο θεμελιώδες: πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα; Δεν διασφαλίζονται και τούτο είναι εξόφθαλμο. Ας δούμε το πλαίσιο της αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, οι νέες παρενοχλητικές εταιρείες από «εισπρακτικές» μετονομάζονται σε «ενημέρωσης οφειλετών». Μας παρουσιάζουν μια σύγχρονη εικόνα, με ευγένεια, διαφάνεια και διακριτικότητα. Ούτε αγρίεμα ούτε απειλές για πλειστηριασμούς. Μόνο μειλίχιες και μετρημένες συστάσεις για ένα ποσό που δεν κατατέθηκε. Αν όμως τα πράγματα ήταν έτσι δεν θα υπήρχε λόγος να κατοχυρωθούν θεσμικά αυτές οι εταιρείες. Τα πράγματα θα ρυθμίζονταν εκ των έσω: θα αναλάμβαναν οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Πάντως όποια ετικέτα και να διαλέξει ο κ. Χατζηδάκης, όπως και να τις βαφτίσει τις εταιρείες αυτές, δεν εξευγενίζονται: ο νταβατζής παραμένει νταβατζής. Οι εισπρακτικές αμείβονται με ποσοστό, κάτι που τις καθιστά παράνομες, σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή (Νοέμβριος 2007). Συνοπτικά: είναι ξένη προς τις νόμιμες συμβάσεις η συνεργασία, βάσει ποσοστού με εισπρακτική εταιρεία. Εχει διαφορά από την εφαρμογή του factoring, βάσει του οποίου μπορείς να πουλήσεις σε τρίτο τα χρωστούμενα. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι μάγκες που απειλούν τους πολίτες όποτε καθυστερούν τις δόσεις; Εχουν καταγραφεί 26 εταιρείες αλλά υπολογίζεται ότι λειτουργούν περισσότερες από 100 (κάποια μάλιστα διαθέτει 240 υπαλλήλους). Και επειδή όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω είναι ένας βουλευτής ή κάποιο άλλο σημαίνον πρόσωπο, αρκούμαστε να αναφέρουμε ότι γύρω από τις οφειλές υπάρχει ένα ισχυρό δίκτυο- σε κάποιες περιπτώσεις με ασύμβατες ιδιότητες. Τώρα ο υπουργός Ανάπτυξης θα φτιάξει το μητρώο τους, οπότε θα τους διασφαλίσει το κλειστό επάγγελμα, καθώς για να εισχωρήσει μετά κάποιος στον κλάδο θα περνά από ψιλό κόσκινο. Οχι ότι είναι λάθος να περνούν από ενδελεχή έλεγχο αλλά η όλη διαδικασία θα κάνει ολοένα και πιο ισχυρούς τους λιγοστούς παίκτες με αριθμό μητρώου.

Στο νομοσχέδιο οι λεπτομέρειες είναι όλες σωστές: να μη γίνεται αντιποίηση αρχής, δηλαδή να μη γράφουν πάνω σε μια λαδόκολλα «εξώδικο», παριστάνοντας τους δικηγόρους. Να μην κάνουν επισκέψεις, να μη βρίζουν (αυτό λέγεται «άσκηση ψυχολογικής βίας»), να μην παραπληροφορούν. Υπάρχουν δύο σημεία που εν πρώτοις φαίνονται σωστά αλλά ουσιαστικά τινάζουν στον αέρα το όλο εγχείρημα. Πρώτο: οι εταιρείες πρέπει να μεριμνούν για την προστασία του επιχειρηματικού και προσωπικού απορρήτου. Δεύτερο: πρέπει να παρέχουν στον οφειλέτη εγγράφως πλήρη και διαφανή αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την προέλευση της οφειλής. Η κυβέρνηση με αυτές τις δύο αρχές γίνεται συνένοχος στην παρανομία. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα φύγουν τα απόρρητα δεδομένα από την εισπρακτική. Το πρόβλημα είναι να μη φτάσουν ποτέ σε αυτήν. Η παράβαση αφορά την εκχώρηση πληροφοριών από την τράπεζα σε έναν άσχετο, χωρίς την έγκριση του υποκειμένου.

Αυτές οι εταιρείες, που θα ξέρουν τα πάντα για εμάς, δεσμεύονται βάσει του νομοσχεδίου να μη μεταβιβάσουν αλλού τις πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να τις μεταβιβάσουν, αρκεί να έχουν στο καταστατικό τους ένα άρθρο ότι λειτουργούν συμβουλευτικά ή έχουν διαφημιστικό σκέλος. Θα πείτε μικρό το κακό, τι πειράζει αν ξέρει κάποιος άγνωστος ότι ζω στην τάδε διεύθυνση, έχω το Χ ακίνητο και τις Ψ υποχρεώσεις; Πειράζει επειδή από αυτά τα στοιχεία, τα απόρρητα, προκύπτει κέρδος. Και το κέρδος θα διευρυνθεί σε άλλα πεδία, τώρα και με τον νόμο. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος αυτών των ενημερωτικών δραστηριοτήτων υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια. Ο κ. Χατζηδάκης τα γνωρίζει όλα αυτά και θα έπρεπε να κλείσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να το κάνει. Ας βάλουν οι πολίτες το λουκέτο: τις καταργούν με μία και μόνη κίνηση: κλείνοντας το τηλέφωνο στα μούτρα τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk