Το Πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν παύει να λειτουργεί ως πλυντήριο χρήματος

Η Ελβετία, της οποίας οι τράπεζες διαχειρίζονται το 27% του παγκόσμιου πλούτου offshore, θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για τον περιορισμό του τραπεζικού της απορρήτου καθώς το Λιχτενστάιν και η Ανδόρα συμφώνησαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το Λιχτενστάιν ανακοίνωσε χθες ότι θα προσαρμοστεί στους όρους διαφάνειας και πληροφόρησης που έχει θέσει ο ΟΟΣΑ και θα προσπαθήσει να συνάψει διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό «φορολογικός παράδεισος».

Η Ελβετία, της οποίας οι τράπεζες διαχειρίζονται το 27% του παγκόσμιου πλούτου offshore, θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για τον περιορισμό του τραπεζικού της απορρήτου καθώς το Λιχτενστάιν και η Ανδόρα συμφώνησαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το Λιχτενστάιν ανακοίνωσε χθες ότι θα προσαρμοστεί στους όρους διαφάνειας και πληροφόρησης που έχει θέσει ο ΟΟΣΑ και θα προσπαθήσει να συνάψει διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό «φορολογικός παράδεισος». Η Ανδόρα είχε ήδη συμφωνήσει να τροποποιήσει τις σχετικές νομοθεσίες της από τον Νοέμβριο.

«Ολα αυτά προφανώς δημιουργούν μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελβετία» είπε ο Σέντρικ Τιλ, καθηγητής στη Γενεύη και άλλοτε οικονομολόγος της Fed της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. «Το να συνεχίσει το business as usual σε δύο μήνες δεν θα αποτελεί επιλογή». Η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Ανδόρα πιέζονται να χαλαρώσουν το τραπεζικό τους απόρρητο καθώς οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη προσπαθούν να προστατεύσουν τα φορολογικά τους έσοδα, ιδιαίτερα απέναντι στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. Τον προηγούμενο μήνα η UΒS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, αναγκάστηκε να δώσει τα ονόματα κάπου 300 πελατών της από τις ΗΠΑ: είναι η πρώτη φορά που οι ελβετικές αρχές παρέβησαν τη νομοθεσία τους για τραπεζικό απόρρητο που είχε εισαχθεί για να προστατεύσει τους πελάτες της από αιτήματα της ναζιστικής Γερμανίας.

Το Λιχτενστάιν μάλιστα κινείται προς απάλυνση της διαφοροποίησης μεταξύ φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, με την οποία τόσο η Ελβετία όσο και η γείτονά της στις Αλπεις προστάτευαν τους πελάτες των τραπεζών τους από τις φορολογικές αρχές των χωρών τους. Αν η φοροδιαφυγή ή η παραπλάνηση των φορολογικών αρχών αποτελεί έγκλημα και για τις δύο αυτές χώρες, η φοροαποφυγή, δηλαδή η αποφυγή της δήλωσης περιουσιών, αποτελεί απλώς αστικό αδίκημα.

Τον Δεκέμβριο το Λιχτενστάιν συμφώνησε να συμμερίζεται φορολογικές πληροφορίες με τις ΗΠΑ. Με τη συμφωνία αυτή οι Αρχές μπορούν να ζητήσουν καταγραφή των φορολογουμένων, αν υπάρχουν ενδείξεις φοροαποφυγής επιπλέον από τις ως τώρα ρυθμίσεις που επέτρεπαν την άρση του απορρήτου μόνο σε περίπτωση ξεπλύματος χρήματος ή φοροδιαφυγής. Η συμφωνία δεν επιτρέπει κοινοποίηση πληροφοριών, αν δεν υπάρχει υποψία παράνομης συμπεριφοράς, αποκλείοντας έτσι τις λεγόμενες «επιδρομές ψαρέματος» που επικρίνουν οι ελβετικές αρχές.

«Η διάκριση μεταξύ αποφυγής και διαφυγής θα λήξει και η Ελβετία θα συνεργαστεί σε θέματα φοροαποφυγής με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και στο Λιχτενστάιν» εκτίμησε ο Κριστιάν Σταρκ, αναλυτής της Credit Αgricole Cheuvreux της Ζυρίχης. Μια συμφωνία που να «περιορίζει την πληροφόρηση σε μια βάση κατά περίπτωση όταν υπάρχουν στοιχεία» θα αποτελούσε «μεγάλη ανακούφιση».

Σ τις 19 Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα αφότου η UΒS συμφώνησε να παραδώσει τα ονόματα 300 πελατών της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε στοιχεία ως και 52.000 Αμερικανών που θεωρούνται ότι κρύβουν τους ελβετικούς λογαριασμούς τους από τις φορολογικές αρχές. Οι εξωτερικοί λογαριασμοί σε χώρες όπως η Ελβετία κοστίζουν στις ΗΠΑ γύρω στα 100 δισ. δολάρια σε φόρους ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Καρλ Λέβιν. «Είμαστε εν μέσω μαζικού εμπορικού πολέμου που επιδεινώνεται από την κατάρρευση των επενδυτικών τραπεζών και την πιστωτική κρίση,που έχει γυρίσει τα χρηματοπιστωτικά κέντρα πίσω στην παραδοσιακή δραστηριότητα της ιδιωτικής τραπεζικής» εξηγεί ο Εντουάρ Κουαντέ της ελβετικής Ρrivate Βankers Αssociation.

Αλλά και οι Ευρωπαίοι επικρίνουν τους «φορολογικούς παραδείσους» και απειλούν με κυρώσεις τις «μη συνεργατικές νομοθεσίες», στις οποίες ο ΟΟΣΑ συμπεριλαμβάνει χώρες όπως το Λιχτενστάιν, η Ανδόρα και το Μονακό. Ο ΟΟΣΑ ετοιμάζει κατάλογο με όσους δεν ικανοποιούν πλήρως τους όρους για διακίνηση πληροφοριών σε φορολογικά θέματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία. Ο κατάλογος καταρτίστηκε εν όψει της συνάντησης της ομάδας των 20 (G20) και παρουσιάστηκε στη βρετανική κυβέρνηση η οποία θα φιλοξενήσει τη συνάντηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk