Σε άνοδο ο κλάδος διαχείρισης απορριμμάτων

Ανοδική πορεία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης σύμφωνα με πρόσφατη, σχετική μελέτη της Ηellastat ΑΕ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις στον κλάδο εμφανίζουν σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τους, παράλληλα με την αυξανόμενη δράση των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΣΕΔ). Το 2007 εκτιμάται ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα περίπου 5 εκατ. τόνοι στερεά αστικά απόβλητα (οικιακά και βιοτεχνικά), εκ των οποίων το 40% αφορά ζυμώσιμα απόβλητα και το 29% χαρτί.

Ανοδική πορεία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης σύμφωνα με πρόσφατη, σχετική μελέτη της Ηellastat ΑΕ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις στον κλάδο εμφανίζουν σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τους, παράλληλα με την αυξανόμενη δράση των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΣΕΔ). Το 2007 εκτιμάται ότι παρήχθησαν στην Ελλάδα περίπου 5 εκατ. τόνοι στερεά αστικά απόβλητα (οικιακά και βιοτεχνικά), εκ των οποίων το 40% αφορά ζυμώσιμα απόβλητα και το 29% χαρτί. Η ανακύκλωση στην Ελλάδα αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, καθώς το 2003 ανακυκλωνόταν το 6% των οικιακών απορριμμάτων, ενώ το 2007 το 24%. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2007 ανήλθε σε 33%. Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία έτη στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην ανακύκλωση αποδεικνύεται μελετώντας κάποιους βασικούς δείκτες. Αναλυτικότερα, το 2007 ανακυκλώθηκαν 504 χιλ. τόνοι υλικών συσκευασίας, εκ των οποίων οι 344 χιλ. τόνοι αφορούν τη δράση του ΣΣΕΔ που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ).

Οι ιδιώτες ανακτητές-ανακυκλωτές που συνεργάζονται με το σύστημα εκτιμάται ότι ανακύκλωσαν 200 χιλ. τόνους περίπου, ενώ με το πρόγραμμα των μπλε κάδων συλλέχθηκαν 68 χιλ. τόνοι υλικών συσκευασίας. Σημειώνεται ότι το 2005 είχαν ανακυκλωθεί 444 χιλ. τόνοι συνολικά, εκ των οποίων οι 63 χιλ. αφορούσαν τη δράση της ΕΕΑΑ.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σημειώθηκαν στην ανακύκλωση των μπαταριών, καθώς το 2007 υπερδιπλασιάστηκε η ανακυκλωμένη ποσότητα (από 218 τόνους το 2006 σε 442 τόνους). Την τελευταία τριετία αυξήθηκε σημαντικά και η ανακύκλωση των συσσωρευτών (από 20,5 χιλ. τόνους σε 32 χιλ. τόνους). Τέλος, όσον αφορά τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), η μεγάλη αυξητική πορεία καταδεικνύεται από την αύξηση των ανακυκλωμένων τόνων σε μια διετία από 9,8 χιλ. τόνους το 2006 σε 28,9 χιλ. τόνους το 2007. Στη μελέτη της Ηellastat αναλύονται 62 επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους τους επιμέρους τομείς ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών βαίνει αυξανόμενος με υψηλούς ρυθμούς (24% ετησίως την 3ετία 2005-2007).

Οι 56 από τις 62 εταιρείες του δείγματος ήταν κερδοφόρες το 2007. Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή συγκέντρωση (οι 5 μεγαλύτερες εταιρείες δημιουργούν το 45,7% των συνολικών πωλήσεων), η οποία όμως βαίνει μειούμενη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk