Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Με την αυξημένη μεταβλητότητα να επανέρχεται, τα διεθνή χρηματιστήρια επιχειρούν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα αξιοποιώντας την ανοδική τάση που συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα στη Wall Street. Οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις δίνουν την ευκαιρία στους δείκτες να αφομοιώσουν τα πρόσφατα υψηλά και να αποκτήσουν πιο συμπαγείς βάσεις στήριξης στις επόμενες ανοδικές τους απόπειρες, εφόσον οι δείκτες της Νέας Υόρκης εξακολουθήσουν να ενισχύουν τα πρόσφατα κεκτημένα τους. Ηδη φάνηκε στο διήμερο ότι οι ευρωπαϊκές αγορές δεν μπόρεσαν να δώσουν αυτόνομα συνέχεια στην άνοδο χωρίς τη «στήριξη» της Wall Street.

Με την αυξημένη μεταβλητότητα να επανέρχεται, τα διεθνή χρηματιστήρια επιχειρούν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα αξιοποιώντας την ανοδική τάση που συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα στη Wall Street. Οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις δίνουν την ευκαιρία στους δείκτες να αφομοιώσουν τα πρόσφατα υψηλά και να αποκτήσουν πιο συμπαγείς βάσεις στήριξης στις επόμενες ανοδικές τους απόπειρες, εφόσον οι δείκτες της Νέας Υόρκης εξακολουθήσουν να ενισχύουν τα πρόσφατα κεκτημένα τους.

Ηδη φάνηκε στο διήμερο ότι οι ευρωπαϊκές αγορές δεν μπόρεσαν να δώσουν αυτόνομα συνέχεια στην άνοδο χωρίς τη «στήριξη» της Wall Street. Μάλιστα, η διάθεση για διόρθωση των πρόσφατων κερδών επεκτάθηκε στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης όπου οι απώλειες για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες πλησίασαν ή και ξεπέρασαν το 2%. Μόλις όμως σταθεροποιήθηκε η ανοδική τάση στη Νέα Υόρκη, η πλειονότητα των δεικτών της Ευρώπης πέρασε σε ανοδική τροχιά.

Η εγχώρια αγορά προηγήθηκε των ευρωπαϊκών στην αλλαγή της τάσης, καθώς ο γενικός δείκτης πέρασε πολύ νωρίτερα σε θετικό έδαφος, ενώ βελτίωσε ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις του τερματίζοντας στο υψηλό της ημέρας. Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης ακολούθησε αρχικά το πτωτικό κλίμα της Ευρώπης και υποχώρησε στο χαμηλό των 1.515 μονάδων με απώλειες 1,48% στην έναρξη της συνεδρίασης. Μολονότι στη συνέχεια εξασθένησαν οι πιέσεις, ο γενικός δείκτης παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος ως αργά το μεσημέρι όπου αντέδρασε έντονα ανοδικά και ωθήθηκε ως το υψηλό των 1.554,06 μονάδων όπου και έκλεισε με άνοδο 1,03%.

Η ανάκαμψη της αγοράς προήλθε αρχικά από τις υπεραποδόσεις της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ και στη συνέχεια ακολούθησαν οι τράπεζες, ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε κατά 0,99% επαναφέροντας σε ανοδική τροχιά τον δείκτη FΤSΕ20 που έκλεισε κατά 1,16% υψηλότερα. Σχεδόν στη λήξη της συνεδρίασης πέρασαν σε θετικό έδαφος και οι δείκτες FΤSΕ40 και FΤSΕ80 που κάλυψαν το σύνολο των απωλειών τους και πέρασαν σε οριακά θετικό πρόσημο κλείνοντας κατά 0,12% και 0,03 υψηλότερα.

Το αρχικά πτωτικό κλίμα επιβράδυνε τους συναλλακτικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα ο τζίρος της αγοράς να υποχωρήσει δραστικά σε σχέση με προχθές, στα 93,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Παράλληλα και παρά την ανάκαμψη των δεικτών στο τέλος, οι καθοδικές μετοχές διατήρησαν το προβάδισμα και στο κλείσιμο όπου η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 86 ανοδικές, 104 καθοδικές και 142 αμετάβλητες μετοχές.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Εκτός από τη ΔΕΗ, στο υψηλό της ημέρας ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και η εν λόγω μετοχή που μαζί με τις: Αlpha Βank, Τράπεζα Πειραιώς, Coca-Cola και Μarfin Ι. G., oι οποίες επίσης τερμάτισαν στα ενδοσυνεδριακά τους υψηλά, συνεισέφεραν σημαντικά στη μέγιστη απόδοση του γενικού δείκτη κατά το κλείσιμο. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος ως και τη λήξη της συνεδρίασης και μόνο στις δημοπρασίες ανέκαμψε για να κλείσει με άνοδο 0,80% στα 10,08 ευρώ.

Αlpha Βank: Μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς πέρασαν σε θετικό έδαφος νωρίτερα από τα άλλα blue chips του κλάδου και έκλεισε με αξιόλογα κέρδη 1,91% και 1,98% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk