Επανεμφανίστηκαν τα κέρδη στη ΔΕΗ, τα τιμολόγια όμως παραμένουν στα ύψη

Τα κέρδη της ΔΕΗ επανεμφανίστηκαν, το κόστος της επιχείρησης μειώνεται, ωστόσο τα τιμολόγια παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως δηλαδή είχαν διαμορφωθεί όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν στα ύψη. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Π.Αθανασόπουλος αφήνει σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη για την απόρριψη του λιθάνθρακα από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. «Είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού μας,αλλά δυστυχώς στη χώρα ενεπλάκημεν σε μια συζήτηση υπέρ του ενός ή του άλλου σχεδιασμού,η οποία μας πήγε αρκετά πίσω.

Τα κέρδη της ΔΕΗ επανεμφανίστηκαν, το κόστος της επιχείρησης μειώνεται, ωστόσο τα τιμολόγια παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως δηλαδή είχαν διαμορφωθεί όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν στα ύψη.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Π.Αθανασόπουλος αφήνει σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη για την απόρριψη του λιθάνθρακα από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

«Είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού μας,αλλά δυστυχώς στη χώρα ενεπλάκημεν σε μια συζήτηση υπέρ του ενός ή του άλλου σχεδιασμού,η οποία μας πήγε αρκετά πίσω.Το θέμα είναι ότι μας λείπει το όραμα,και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με την επάρκεια,τις χαμηλές τιμέςκαι το καθαρό περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ο οποίος αμέσως μετά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσθέτοντας: «Εννοούσα ότι μας λείπει το όραμα ως κοινωνία».

Μέγα πρόβλημα πάντως για τους καταναλωτές της ΔΕΗ είναι οι απρογραμμάτιστες διακοπές ρεύματος. Ο γενικός διευθυντής Διανομής κ. Δ. Λαθούρης είπε ότι το 2008 ήταν κατά μέσο όρο 3 ώρες και 15 λεπτά ανά πελάτη τον χρόνο, που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ.

Πάντως οι καθυστερήσεις στα έργα υποδομής, κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, δημιουργούν έντονους φόβους για μπλακάουτ το καλοκαίρι. «Ιδίως στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής τον Ιούλιοτο πρόβλημα θα είναι μεγάλο» τόνιζε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της επιχείρησης, στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καταναλωτή.

Παρατηρείται επίσης συρρίκνωση του σκέλους του κόστους που αντανακλά την παραγωγή (ανταγωνιστικό σκέλος), το οποίο από 10,24 λεπτά ανά κιλοβατώρα μειώνεται το 2009 σε 7,20 λεπτά, εμφανίζοντας μείωση της τάξεως του 30%. Η μείωση φυσικά είναι αποτέλεσμα της κατακόρυφης πτώσης που εμφάνισαν οι τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, όπως επίσης και των εισαγωγών, άρα συνεπάγεται σημαντική κερδοφορία της ΔΕΗ.

Ωστόσο, πέραν του παγώματος των τιμολογίων για το 2009, δεν προβλέπεται καμία άλλη διορθωτική κίνηση υπέρ των καταναλωτών, με δεδομένο ότι ως το τέλος του 2007 τα τιμολόγια αυξήθηκαν κατά περίπου 22%. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης που ρωτήθηκε σχετικά δεν θέλησε να πει αν πρέπει να μειωθούν τα τιμολόγια, καθώς, όπως ανέφερε, δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Οσον αφορά το μέσο έσοδο των τιμολογίων ανά κιλοβατώρα, θα βρίσκεται, όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, στα επίπεδα των 10,14 λεπτών, όταν το 2008 ήταν 13 λεπτά. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Μεταφοράς της ΔΕΗ κ. Δ.Μπουσδέκη , η παραγωγή και η μεταφορά μπορούν να τα καταφέρουν εφόσον η ζήτηση κυμανθεί μεταξύ 10.660 και 11.840 μεγαβάτ. Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην κατασκευή κέντρων υπερυψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς δημιουργούν φόβους για μπλακάουτ το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk