Η τελευταία μεγάλη δίκη;

Ένταλμα σύλληψης κατά δεσμοφύλακα ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης

Η εισαγγελία του Μονάχου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τζον Ντεμγιανγιούκ, γνωστού και ως «Ιβάν ο τρομερός», ο οποίος είναι ύποπτος για συνέργεια στο φόνο τουλάχιστον 29.000 Εβραίων. Θεωρείται ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία μεγάλη δίκη για εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί.

Η εισαγγελία του Μονάχου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τζον (Ιβάν) Ντεμγιανγιούκ, 88 ετών, γνωστού και ως «Ιβάν ο τρομερός». Ο Ντεμγιανγιούκοποίος θεωρείται ύποπτος για συνέργεια στο φόνο τουλάχιστον 29.000 Εβραίων. Θεωρείται ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία μεγάλη δίκη για εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί.

Θεωρείται ότι ο Ντεμγιανγιούκ υπήρξε δεσμοφύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σομπιμπόρ στην κατεχόμενη τότε Πολωνία και ότι χειριζόταν τους θαλάμους αερίων που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες χιλιάδες Εβραίους.

Ο Ντεμγιάνγιουκ, μετανάστης στις ΗΠΑ από το 1951, είχε απελαθεί στο παρελθόν και είχε δικαστεί στο Ισραήλ. Η απόφαση του δικαστηρίου, όμως, ήταν αθωωτική.

Εν συνεχεία, επέστρεψε στις ΗΠΑ και το 1998 τού δόθηκε και πάλι η αμερικανική υπηκοότητα, για να του αφαιρεθεί όμως και δεύτερη φορά.

Τον Δεκέμβριο, η ανώτατη δικαστική αρχή της Γερμανίας, το Δικαστήριο της Καρλσρούης, άνοιξε το δρόμο για να δικαστεί στη Γερμανία ο ουκρανικής καταγωγής Ντεμγιανγιούκ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk