Βουτούν στα 52 μέτρα με μία ανάσα

Λίγα αθλήματα απαιτούν τόσο πολλά από το σώμα των συμμετεχόντων όσο η ελεύθερη κατάδυση. Αυτό δεν εμπόδισε την παγκόσμια ελίτ του αθλήματος να κατακτήσει πρωτόγνωρα επίπεδα δυσκολίας. Το σπορ κατά το οποίο οι αθλητές βουτούν κάτω από το νερό με μόνο μία ανάσα και χωρίς τη βοήθεια οξυγόνου πραγματοποιείται πλέον σε νέες συνθήκες στη Νορβηγία: εκεί οι δύτες έχουν εγκαταλείψει τις θερμές θάλασσες και πέφτουν σε λίμνες όπου ο πάγος σχεδόν δεν έχει λιώσει. Ο γάλλος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Γκιγιόμ Νερί βούτηξε σε βάθος 52 μέτρων στα παγωμένα νερά της λίμνης Λούτβαν κοντά στο Οσλο.

Βουτούν στα 52 μέτρα με μία ανάσα | tovima.gr

Λίγα αθλήματα απαιτούν τόσο πολλά από το σώμα των συμμετεχόντων όσο η ελεύθερη κατάδυση. Αυτό δεν εμπόδισε την παγκόσμια ελίτ του αθλήματος να κατακτήσει πρωτόγνωρα επίπεδα δυσκολίας.

Το σπορ κατά το οποίο οι αθλητές βουτούν κάτω από το νερό με μόνο μία ανάσα και χωρίς τη βοήθεια οξυγόνου πραγματοποιείται πλέον σε νέες συνθήκες στη Νορβηγία: εκεί οι δύτες έχουν εγκαταλείψει τις θερμές θάλασσες και πέφτουν σε λίμνες όπου ο πάγος σχεδόν δεν έχει λιώσει.

Ο γάλλος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Γκιγιόμ Νερί βούτηξε σε βάθος 52 μέτρων στα παγωμένα νερά της λίμνης Λούτβαν κοντά στο Οσλο. Για τους περισσότερους διεθνείς αθλητές το επίπεδο φυσικής κατάστασης και ενέργειας που απαιτείται για μια τέτοια κατάδυση είναι πέρα από τη σφαίρα της φαντασίας. Τη στιγμή που όσοι πραγματοποιούν ελεύθερη κατάδυση βρίσκονται στα 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, η χωρητικότητα των πνευμόνων τους είναι η μισή από την κανονική. Τριάντα μέτρα πιο κάτω έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο του αρχικού μεγέθους, ενώ σε βάθος 100 μέτρων οι πνεύμονες ενός ελεύθερου δύτη έχουν πραγματικά το μέγεθος δύο πορτοκαλιών. Ο σφυγμός του πέφτει στους οκτώ-εννέα παλμούς το λεπτό.

Ο γάλλος ρέκορντμαν και οι συναθλητές του είναι σε θέση να κρατήσουν την αναπνοή τους ως και 10 λεπτά, σε μια κατάσταση γνωστή ως άπνοια. Η συμπίεση των πνευμόνων τους σημαίνει ότι, με πολύ λίγο οξυγόνο να μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος, υπάρχει ο κίνδυνος ο εγκέφαλός τους να μείνει εντελώς χωρίς οξυγόνο, με αποτέλεσμα την προσωρινή απώλεια των αισθήσεων.

Το παγκόσμιο ρεκόρ του κ. Νερί, το οποίο έκανε σε ζεστά νερά, στη γενέτειρά του Νίκαια τον περασμένο Ιούλιο, είναι τα 113 μέτρα βάθος.

Τα ακραία επίπεδα πίεσης κάτω από το νερό μπορούν να προκαλέσουν αναπηρία στα πόδια ενός δύτη ελεύθερης κατάδυσης ή ρήξη των τυμπάνων.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν διαφορετικοί κίνδυνοι στην κατάδυση κάτω από τον πάγο» λέει ο διοργανωτής της αθλητικής εκδήλωσης στη λίμνη Λούτβαν Στάιναρ Στζάγκερ. «Γι΄ αυτό θέλαμε να το δοκιμάσουμε. Το ακραίο κρύο μπορεί να ρίξει τους παλμούς ακόμη περισσότερο,και επειδή ακόμη και στα 20 μέτρα κάτω από το νερό το σκοτάδι είναι πίσσα,η προσπάθεια διάσωσης ύστερα από απώλεια αισθήσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk