Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο

Εισήγηση για παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων σε πέντε χρόνια

Πενταετής και όχι διετής πρέπει να είναι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, οικονομικών παροχών των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως αναμένεται να εισηγηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Χ. Ράμμος, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Εισήγηση για παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων σε πέντε χρόνια | tovima.gr

Πενταετής και όχι διετής πρέπει να είναι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, οικονομικών παροχών των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Αυτό, θα εισηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Μαρτίου, ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Χ. Ράμμος, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο θα συνεδριάσει με πρόεδρο τον κ. Γ. Παναγιωτόπουλο. Η απόφαση που θα εκδώσει το ΑΕΔ μέσα στους επόμενους μήνες θα αφορά όλες τις οικονομικές διεκδικήσεις όλων των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ.

Ο σύμβουλος Επικρατείας θα υποστηρίξει ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων και άλλων οικονομικών παροχών όπως και από αποζημιώσεις από αδικαιολόγητο πλουτισμό των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ είναι διετής, καθώς έπρεπε να είναι πενταετής.

Ο κ. Ράμμος θα τονίσει ότι το νομοθετικό διάταγμα 496/1974 που προβλέπει ότι η παραγραφή των χρηματικών αξιώσεων κατά των ΝΠΔΔ είναι διετής, είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών.

Και αυτό γιατί με τις διατάξεις αυτού του νομοθετικού διατάγματος «θεσπίζεται εις βάρος των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ ειδική βραχυπρόθεσμη διετής παραγραφή, με την οποία περιορίζεται το δικαίωμά τους να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά λόγω καθυστερούμενων αποδοχών ή άλλων απολαβών ή αποζημιώσεως εξ αδικαιολογήτου πλουτισμού». Όμως, η διετής παραγραφή κατά τον σύμβουλο Επικρατείας αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση αυτή θα απασχολήσει το ΑΕΔ, καθώς έχουν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις για το θέμα αυτό από τις Ολομέλειες των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας. Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της πενταετούς παραγραφής, ενώ αντίθετα υπέρ της διετούς τάχθηκε ο Άρειος Πάγος και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο από το Δεκέμβριο του 2005 έχει κρίνει ότι οι δικαστές μπορούν να διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών, επιδομάτων, κ.λπ. της τελευταίας πενταετίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk