Το Discovery αναβαθμίζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τα ξημερώματα της Παρασκευής θα γίνει, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Discovery που μεταφέρει εξοπλισμό αναβάθμισης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Πέμπτης αλλά εντοπίστηκε μια μικρή διαρροή καυσίμου η οποία υποχρέωσε τα στελέχη της ΝΑSΑ να αναβάλουν για 24 ώρες την εκτόξευση του σκάφους. Το Discovery μεταφέρει νέο εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αποστολή, αφού θα μεταφερθούν εκεί νέοι ηλιακοί συλλέκτες που θα αυξήσουν την ηλεκτρική ισχύ του σταθμού, νέο σύστημα ανακύκλωσης των αποβλήτων και άλλα εφόδια.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής θα γίνει, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Discovery που μεταφέρει εξοπλισμό αναβάθμισης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Πέμπτης αλλά εντοπίστηκε μια μικρή διαρροή καυσίμου η οποία υποχρέωσε τα στελέχη της ΝΑSΑ να αναβάλουν για 24 ώρες την εκτόξευση του σκάφους.

Το Discovery μεταφέρει νέο εξοπλισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική αποστολή, αφού θα μεταφερθούν εκεί νέοι ηλιακοί συλλέκτες που θα αυξήσουν την ηλεκτρική ισχύ του σταθμού, νέο σύστημα ανακύκλωσης των αποβλήτων και άλλα εφόδια. Επίσης στο πλήρωμα του Discovery βρίσκεται ένας ιάπωνας αστροναύτης που θα παραμείνει στον σταθμό και θα γίνει ο πρώτος ιάπωνας κάτοικός του. Το διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο του Κανάβεραλ στη Φλόριδα και η αποστολή θα διαρκέσει 14 ημέρες. Η τοποθέτηση των νέων ηλιακών συλλεκτών θεωρείται κρίσιμη για τη λειτουργία του σταθμού, αφού η αύξηση της ηλεκτρικής ισχύος θα επιτρέψει τη διεξαγωγή περισσότερων και πιο απαιτητικών πειραμάτων στα επιστημονικά εργαστήρια που έχουν τοποθετηθεί στον σταθμό στις τελευταίες αποστολές. Εξίσου σημαντικό είναι όμως και σύστημα ανακύκλωσης που θα μετατρέπει ακόμη και τα ούρα σε πόσιμο νερό. Η ανακύκλωση των αποβλήτων είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού στον σταθμό.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί προϊόν συνεργασίας 15 κρατών, ανάμεσα στα οποία οι περισσότερες χώρες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και φυσικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία με τα διαστημικά σκάφη των οποίων πραγματοποιούνται οι αποστολές σε αυτόν. Το πρώτο τμήμα του σταθμού εκτοξεύθηκε από τους Ρώσους τον Νοέμβριο του 1998 και δύο εβδομάδες αργότερα το δεύτερο τμήμα εκτοξεύθηκε με διαστημικό λεωφορείο της ΝΑSΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk