Παρτίδα πόκερ με στοίχημα 4 τρισ. δολαρίων για τον Ομπάμα

Eνα από τα πιο ελκυστικά στοιχεία της αναρρίχησης τουΜπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν η αμετακίνητη πεποίθησή του ότι εκλήθη σε μια περίοδο ιστορικού κινδύνου να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της Αμερικής. Μόνον ένας υποψήφιος προικισμένος με τέτοια τόλμη και αυτοπεποίθηση θα διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών από τη Χίλαρι Κλίντον δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι, δίνοντας στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του την υπόσχεση για «ριζική αλλαγή του έθνους και εισόδου σε μια νέα περίοδο ελευθερίας στη Γη».

Eνα από τα πιο ελκυστικά στοιχεία της αναρρίχησης τουΜπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ ήταν η αμετακίνητη πεποίθησή του ότι εκλήθη σε μια περίοδο ιστορικού κινδύνου να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της Αμερικής.

Μόνον ένας υποψήφιος προικισμένος με τέτοια τόλμη και αυτοπεποίθηση θα διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών από τη Χίλαρι Κλίντον δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι, δίνοντας στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του την υπόσχεση για «ριζική αλλαγή του έθνους και εισόδου σε μια νέα περίοδο ελευθερίας στη Γη».

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ριζικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και με το πνευματώδες και ψύχραιμο ταμπεραμέντο του πέτυχε έναν συνδυασμό που πολλοί θεωρούν συναρπαστικό.

Τον πρώτο μήνα της προεδρίας του προώθησε ένα δίχως προηγούμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων και ανακοίνωσε σχέδια για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Παραλλήλως επιχειρεί να σταθεροποιήσει τον πληγέντα τραπεζικό τομέα και να ανακόψει το κύμα των κατασχέσεων σπιτιών. Στη συνέχεια ήλθε ο προϋπολογισμός των 4 τρισ. δολαρίων, τον οποίο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Είναι ένα μανιφέστο εισαγωγής σε μια νέα εποχή κυβερνητικού ακτιβισμού που περιέχει δείκτες δανεισμού και δαπανών που δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί ένα ντοκουμέντο τέτοιας συγκλονιστικής φιλοδοξίας και τέτοιου συγκλονιστικού ρίσκου που ακόμη και ορισμένοι από τους Δημοκρατικούς υποστηρικτές του Ομπάμα αρχίζουν ξαφνικά να αι σθάνονται λίγο ζαλισμένοι. Ικανός παίκτης του πόκερ, ο Ομπάμα διακινδυνεύει όχι μόνο την προεδρία του, αλλά και τη μελλοντική ευημερία της χώρας. Αν κερδίσει, ίσως βρεθεί μια θέση για αυτόν στο Ορος Ράσμορ. Αν χάσει, ενδεχομένως να οδηγήσει στη χρεοκοπία τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Εχουν υπάρξει ελάχιστες τόσο κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ όσο η σημερινή. Αντιμετωπίζοντας κατά πρόσωπο μια τόσο σκοτεινή οικονομική κρίση, ο Ομπάμα πιστεύει ότι η ατολμία θα φέρει την καταστροφή. Πιστεύει πως η κρισιμότητα των στιγμών τον υποχρεώνει να αντιμετωπίσει τόσο τα βραχυχρόνια όσο και τα μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα, όλα μαζί και γρήγορα.

Αυτό που αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν ένα από τα πιο ρηξικέλευθα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από έναν νέο πρόεδρο. Διακήρυξε την πρόθεσή του όχι μόνο να διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση, σε βραχύ χρόνο, της οικονομίας, αλλά και να προωθήσει τα εξαιρετικά δαπανηρά σχέδια για την ανάπτυξη μιας πράσινης βιομηχανικής επανάστασης, να πραγματοποιήσει ριζικές αλλαγές στην Παιδεία και να εξασφαλίσει υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους Αμερικανούς.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του προϋπολογισμού- λαμβανομένου υπόψη και του ότι θα εκτινάξει το ομοσπονδιακό χρέος στα 1,75 τρισ. δολάρια αυτόν τον χρόνο, που θα είναι το υψηλότερο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- είναι ότι αποτελεί μια ωμή διακήρυξη του τρόπου με τον οποίο προτίθεται ο Ομπάμα να αλλάξει το αμερικανικό κοινωνικό συμβόλαιο από τα δεξιά προς τα αριστερά. Στόχος του δεν είναι μόνο η διάσωση της οικονομίας. Είναι να συντρίψει τον συντηρητισμό, να τερματίσει την εποχή της μείωσης των φόρων και της αντίθεσης στην επιβολή κανόνων και περιορισμών που έχουν αποτελέσει τις κατευθυντήριες φιλοσοφίες της αμερικανικής διακυβέρνησης για μια γενεά και της απαρχής μιας νέας εποχής αναδιανομής του πλούτου και κεντρικής παρέμβασης, ενός νέου «Νew Deal», όπως την αποκαλούν οι συνεργάτες του.

Πρόκειται για τις αρχές που είχε αποκηρύξει ο Ρόναλντ Ρίγκαν προ 30 ετών. Μεγάλο μέρος του προγράμματός του θα πληρωθεί μέσω μιας δεκαετούς αύξησης της φορολογίας κατά ένα τρισ. δολάρια για τις οικογένειες με εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων ετησίως, αρχής γενομένης από το 2011, κίνηση που οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι διακινδυνεύει να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη.

Ελάχιστοι είναι αυτοί που διαφωνούν, ακόμη και ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς, για την ανάγκη μεταρρύθμισης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή για την απεξάρτηση της Αμερικής από το πετρέλαιο άλλων χωρών. Είναι το ύψος στο οποίο προτίθεται ο Ομπάμα να ανεβάσει το χρέος για να επιτύχει αυτούς τους στόχους που προκαλεί τις ανησυχίες.

Και δεν είναι μόνον οι Αμερικανοί που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη να επιτύχει ο πρόεδρος Ομπάμα. Ολόκληρος ο ανεπτυγμένος κόσμος βασίζεται στην επιτυχία του. Μεγάλο μέρος ωστόσο της υπόσχεσής του να τιθασεύσει το χρέος βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση θα υποχωρήσει και η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει θετικό δείκτη ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να δει ένα ξεκάθαρο τέλος της κρίσης. Το κεντρικό ερώτημα- πώς θα σταματήσει η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα- δεν έχει απαντηθεί ως σήμερα. Υπάρχει ακόμη σημαντική πιθανότητα το ύψος του χρέους να καταστρέψει την προεδρία του Ομπάμα.

Ο κ. Τιμ Ριντ είναι ο ανταποκριτής των «Τimes» του Λονδίνου στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk