Συνέχιση της πτώσης του ΑΕΠ στο α» και στο β» τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ

Συνέχιση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2009 αναμένει η Αlpha Βank, κυρίως λόγω της αρνητικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης και των κεφαλαιακών επενδύσεων. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η ανάπτυξη την εφετινή χρονιά εκτιμάται τώρα στο-1,6%, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική βοήθεια που θα προκύψει στο β΄ εξάμηνο του έτους, από τη συντονισμένη δράση της νομισματικής και…

Συνέχιση της πτώσης του ΑΕΠ στο α» και στο β» τρίμηνο του έτους στις ΗΠΑ | tovima.gr

Συνέχιση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2009 αναμένει η Αlpha Βank, κυρίως λόγω της αρνητικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης και των κεφαλαιακών επενδύσεων. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η ανάπτυξη την εφετινή χρονιά εκτιμάται τώρα στο-1,6%, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική βοήθεια που θα προκύψει στο β΄ εξάμηνο του έτους, από τη συντονισμένη δράση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Αlpha Βank, μία από τις πιο ανησυχητικές εξελίξεις στο δ΄ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς ήταν η μεγάλη πτώση των εξαγωγών των ΗΠΑ κατά 23,6% έπειτα από αύξησή τους κατά 3,0% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 16,0% ύστερα από μείωσή τους κατά 3,5% το γ΄ τρίμηνο του έτους. Η πτώση των εισαγωγών οφείλεται κυρίως στη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ετσι, ο εξωτερικός τομέας συνέβαλε αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά-0,46 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο δ΄ τρίμηνο από +1,05 π.μ. το γ΄ τρίμηνο.

Για το 2008 ως σύνολο η αύξηση των εξαγωγών και η ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών οδήγησε στην εντυπωσιακή θετική επίπτωση του εξωτερικού τομέα στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,38 π.μ. από 0,58 π.μ. το 2007. Ωστόσο, με δεδομένη την τρέχουσα συγκυρία, η θετική αυτή επίπτωση αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά. Η πτώση των εξαγωγών στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου και, αν συνεχιστεί στα επόμενα τρίμηνα, θα συμβάλει στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ και κατά το 2009. Τέλος, συμβολή κατά 0,16 π.μ. στην αύξηση του ΑΕΠ είχε και η μεταβολή των αποθεμάτων από 1,32 π.μ. που προβλεπόταν αρχικά.

Εξάλλου οι επενδύσεις σε κατοικίες σημείωσαν νέα μεγάλη πτώση κατά 22,2%, από-16,0% σε ετησιοποιημένη βάση στο γ΄ τρίμηνο, έχοντας και πάλι αρνητική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά-0,78 π.μ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk