Στους Κινέζους επενδύει η Κίνα

Τη μεγαλύτερη πτώση των εξαγωγών της από το 1993 κατά 25,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2008 ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο η Κίνα. «Και η Κίνα υποκύπτει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσηαπό την πλευρά των εξαγωγών της» εξήγησε στο Reuters ο Πολ Κάβι, οικονομολόγος της Μacquarie Securities από το Χονγκ Κονγκ. Στην πραγματικότητα, η συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών είχε ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο η πτώση έφθασε στο 17,5% σε ετήσια βάση, αλλά τον …

Στους Κινέζους επενδύει η Κίνα | tovima.gr

Τη μεγαλύτερη πτώση των εξαγωγών της από το 1993 κατά 25,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2008 ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο η Κίνα. «Και η Κίνα υποκύπτει στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσηαπό την πλευρά των εξαγωγών της» εξήγησε στο Reuters ο Πολ Κάβι, οικονομολόγος της Μacquarie Securities από το Χονγκ Κονγκ. Στην πραγματικότητα, η συρρίκνωση των κινεζικών εξαγωγών είχε ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο. Τον Ιανουάριο η πτώση έφθασε στο 17,5% σε ετήσια βάση, αλλά τον Φεβρουάριο εντυπωσίασε ιδιαίτερα την «αγορά» η οποία, όπως εξήγησε ο Ρόμπερτ Σουμαραμάν της ιαπωνικής Νomura από το Χονγκ Κονγκ, περίμενε όχι να πέσουν αλλά να αυξηθούν κατά 1% «χάρη στην κινεζική Πρωτοχρονιά» .

Διάφοροι υποστήριζαν ότι οι δυτικοί καταναλωτές, ακριβώς εξαιτίας της κρίσης, στρέφονται όλο και περισσότερο προς τα φθηνά κινεζικά προϊόντα. Αλλά, όπως το εξήγησε ο Ισαάκ Μενγκ, οικονομολόγος της ΒΝΡ Ρaribas από το Πεκίνο, θα ήταν εκτός πραγματικότητας αν σκεφτόταν κάποιος ότι η Κίνα μπορεί να μείνει αλώβητη από αυτό που ο ίδιος το εκτιμάει ως μεγαλύτερη μείωση του εξωτερικού της εμπορίου τα τελευταία 80 χρόνια.

«Ασφαλώς θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην κινεζική εγχώρια ζήτηση» εξηγεί, καθώς εκτιμά ότι 60- 70 εκατομμύρια μισθωτοί δουλεύουν άμεσα στους κλάδους που συνδέονται με τις εξαγωγές. «Θα έχουμε επιπτώσεις και σε δεύτερο κύμα στις επενδύσεις,την απασχόληση και στην κατανάλωση» προβλέπει, ενώ οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εκτιμήσει ότι 20 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους.

Οι χθεσινές μετρήσεις το ίδιο δείχνουν και από την πλευρά των εισαγωγών, καθώς και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 24,1% τον Φεβρουάριο. Επίσης, μειώθηκε και το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας πέφτοντας σε μόλις 4,8 δισ. δολάρια από τα 39,2 δισ. δολάρια του Ιανουαρίου και τέσσερις μήνες μετά το ρεκόρ των 40,1 δισ. δολαρίων του Νοεμβρίου. Η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών χρόνων ασφαλώς θα μειώσει τις πιέσεις που δεν αποκλείεται να δεχτεί η Κίνα στη συνάντηση της ομάδας των «20» στις αρχές του Απριλίου, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σταστοιχεία που ανακοίνωσαν όμως τα κινεζικά τελωνεία ήρθαν χθες να προστεθούν και τα στοιχεία από το εθνικό γραφείο στατιστικής, που δείχνουν ένα ταυτόχρονο εξαιρετικό άλμα των εγχώριων επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο: κατά 26,5% στις αστικές περιοχές στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου. Εν μέρει αυτό αποδίδεται στο «πακέτο» των 455 δισ. ευρώ που ενέκρινε τον Νοέμβριο η κυβέρνηση του Πεκίνου. Ωστόσο, οι δύο αυτές κινήσεις συνδέονται και μάλιστα συγκλίνουν προς τη διαπίστωση ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να στρέψει το κέντρο βάρους της κινεζικής οικονομίας από τις εξαγωγές προς την εγχώρια αγορά.

Ηκύρια ώθηση προήλθε άλλωστε από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία αύξησε τις δαπάνες της πάνω από το 40% (συνολικά κάπου 12,5 δισ. ευρώ στην περίοδο), καθώς και από τις δημόσιες επιχειρήσεις ή τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο, των οποίων οι επενδύσεις κατέγραψαν αύξηση 35,6% (σχεδόν 120 δισ. ευρώ). Και παρά τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής τσιμέντου κατά 17% και χάλυβα, κατά 2,4%.

Ακόμη και οι πωλήσεις αυτοκινήτων ξεπέρασαν και πάλι έπειτα από 8 μήνες τις 800.000, ενώ παράλληλα οι τραπεζικές πιστώσεις επίσης αυξήθηκαν κατά 21% τον Ιανουάριο, με κυβερνητική πίεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk