Μόνο €9,2 δισ. από το «πακέτο» των €28 δισ. έχουν πάρει οι τράπεζες

Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά τη σύστασή του το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου και των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου που τοποθετήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο εννέα πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο υπουργός ενημέρωσε για μία ακόμη φορά τους εννέα επιτρόπους ότι πρέπει να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες τα κεφάλαια που αποκτούν με τη στήριξη του σχεδίου ενίσχυσης της οικονομίας.

Συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά μετά τη σύστασή του το Συμβούλιο Εποπτείας των τραπεζών, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου και των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου που τοποθετήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο εννέα πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο υπουργός ενημέρωσε για μία ακόμη φορά τους εννέα επιτρόπους ότι πρέπει να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες τα κεφάλαια που αποκτούν με τη στήριξη του σχεδίου ενίσχυσης της οικονομίας. «Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλη η ρευστότητα που δημιουργείται θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, προς όφελος τελικά της οικονομίας και όλων των πολιτών» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια, όπου πρέπει να κατευθυνθεί το προϊόν της ρευστοποίησης τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ύψους ως 8 δισ.ευρώ,με βάση το σχετικό σκέλος του σχεδίου». Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει οι εκπρόσωποι να ελέγχουν την πολιτική διανομής μερισμάτων και την πολιτική παροχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν συμπεριφορές που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ρευστότητα των τραπεζών εις βάρος της οικονομίας. Με διάταξη που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή δεν επιτρέπεται στις τράπεζες να μοιράζουν μέρισμα σε μετρητά παρά μόνο σε μετοχές και σε ποσοστό ως το 35% των κερδών τους. Επίσης έχει τεθεί όριο όσον αφορά τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ, ενώ καταργούνται οι κάθε φύσης πρόσθετες αμοιβές τους για όσο διάστημα οι τράπεζες κάνουν χρήση του νόμου για τη ρευστότητα. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τον νόμο για τη ρευστότητα των τραπεζών και κατ΄ επέκταση της οικονομίας προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των πολιτών». Ο υπουργός ανέφερε ότι το Συμβούλιο Εποπτείας θα συνεδριάζει κάθε μήνα ώστε να ενημερώνονται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη του προγράμματος στήριξης των τραπεζών.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, ως τώρα έχει υλοποιηθεί το 33% του σχεδίου, ήτοι τα 9,2 δισ. από τα 28 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπαθανασίου σχολίασε το γεγονός αυτό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σκοπός είναι να υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για το τραπεζικό σύστημα για όλη την περίοδο που θα διαρκέσει η κρίση. Συγκεκριμένα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ποσόν των 3,78 δισ. ευρώ θα διατεθεί από το κράτος στις τράπεζες για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών τους που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα, 1 δισ. ευρώ έχει απορροφηθεί από το σκέλος του σχεδίου που αφορά την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια των τραπεζών, ενώ ειδικά κρατικά ομόλογα ύψους 4,44 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα για τη λήψη ισόποσης ρευστότητας από την ΕΚΤ. Τη μεγαλύτερη ενίσχυση- με βάση πάντα τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα- θα λάβει η Αlpha Βank, η οποία θα φθάσει στα 2,64 δισ. ευρώ, και ακολουθούν η Εurobank με 2,47 δισ. ευρώ, η Αγροτική με 1,48 δισ. ευρώ και η Πειραιώς με 1,23 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι δεν έχουν «αγγίξει» ακόμη τα σκέλη της ρευστότητας τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πάντως κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, ερωτώμενοι για το αν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τα κεφάλαια του σχεδίου που έχουν ως σήμερα κατα λήξει στην αγορά, απάντησαν ότι το συγκεκριμένο μέγεθος δεν μετράται σε ξεχωριστό λογαριασμό από τις τράπεζες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν εικόνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk