Εκπαιδευτική δράση για νέους μουσικούς

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, βουλευτών και πολλών ακόμη εκπροσώπων της δημόσιας ζωής παρουσιάστηκε χθες, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο, το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με τίτλο «Δράση εκτός έδρας». Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με χορηγία του εφοπλιστή κ. Βίκτωρα Ρέστη, εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης εκπαιδευτικής …

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, βουλευτών και πολλών ακόμη εκπροσώπων της δημόσιας ζωής παρουσιάστηκε χθες, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο, το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» με τίτλο «Δράση εκτός έδρας». Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με χορηγία του εφοπλιστή κ. Βίκτωρα Ρέστη, εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης εκπαιδευτικής εκστρατείας του Συλλόγου η οποία σκοπό έχει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι προικισμένοι νέοι μουσικοί να βρουν την απαραίτητη υποστήριξη και ενθάρρυνση για να εξελιχθούν επαγγελματικά. Η εκστρατεία, με άξονα την πάγια αντίληψη των «Φίλων της Μουσικής» για ίσες ευκαιρίες σε όλους στη ζωή και στην τέχνη, θα καλύψει την τριετία 2009-2011.

Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης μεταφέρθηκε μήνυματου προέδρου του Συλλόγου κ. Χρήστου Δ.Λαμπράκη ενώ στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο διευθυντής καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου κ. Νίκος Τσούχλος . Τη λογική και τη φιλοσοφία του προγράμματος, το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές ωδείων και διδάσκοντες στην περιφέρεια, ανέπτυξαν δύο κεντρικοί συντελεστές του: η μουσικολόγος κυρία Εφη Αβέρωφ- Μιχαηλίδη και ο βιολονίστας κ. Δημήτρης Σέμσης. Τον λόγο έλαβε και ο κ. Ρέστης ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη δυνατότητα που του δόθηκε να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επίσης επιγραμματική αναφορά στα επόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου, ενώ ανακοινώθηκε και τριετής εκπαιδευτική χορηγία του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου της ΜΙG.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Δράση εκτός έδρας», στον πρώτο κύκλο περιλαμβάνονται πέντε πόλεις της περιφέρειας: η Λαμία, ο Βόλος, το Ρέθυμνο, η Καλαμάτα και η Πάτρα. Από τις πόλεις αυτές έγινε η έναρξη, τον περασμένο Νοέμβριο, με σκοπό να προσφερθεί η δυνατότητα στους σπουδαστές των ωδείων της περιφέρειας να αναδείξουν, να καλλιεργήσουν και να αξιοποιήσουν το μουσικό ταλέντο τους συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις μουσικές σπουδές τους.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2008, διενεργήθηκαν ακροάσεις στα ωδεία των πέντε πόλεων με τη συμμετοχή 100 σπουδαστών. Την επιτροπή αποτέλεσαν η Εφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδη, ο Δημήτρης Σέμσης, που έχει και την καλλιτεχνική ευθύνη, η μουσικός Ολγα Καλογρηάδου, η οποία είναι υπεύθυνη της οργάνωσης των περιοδειών της επιτροπής, και οι μουσικοί του Οpus Ι Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο) και Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο). Σκοπός των ακροάσεων αυτών ήταν η καταγραφή του δυναμικού της πόλης και η επιλογή ορισμένων σπουδαστών που θα συμμετάσχουν πιο ενεργά στις επόμενες φάσεις.

Μέσω της διαδικασίας των ακροάσεων επελέγησαν σπουδαστές στους οποίους δόθηκαν κομμάτια για να μελετήσουν. Ο Δ. Σέμσης επισκέφθηκε για δεύτερη φορά τις πόλεις για να εποπτεύσει και να καθοδηγήσει την πρόοδο των προετοιμασιών αλλά και να ακούσει εκ νέου τους επιλεγμένους σπουδαστές. Στο πλαίσιο της δεύτερης αυτής φάσης, η οποία ολοκληρώνεται στις 15 Μαρτίου, τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα έργα που τους έχουν ανατεθεί προκειμένου να επιλεγούν οι άριστοι, οι οποίοι και θα κερδίσουν τις υποτροφίες.

Σ το τρίτο στάδιο του προγράμματος, 120 σπουδαστές οι οποίοι συμμετείχαν στις δύο πρώτες φάσεις θα προσκληθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 11 και 12 Απριλίου προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες: Στις 11/4 θα δοθεί συναυλία διακριθέντων σπουδαστών, μετά το τέλος της οποίας θα ανακοινωθούν οι υποτροφίες του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» σε περίπου 10 παιδιά, για την ενίσχυση των μουσικών σπουδών τους. Προγραμματίζεται επίσης, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στο Μέγαρο και στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι σπουδαστές είναι καλεσμένοι του Συλλόγου να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Ορχήστρας Νέων Γκούσταφ Μάλερ υπό τον Ινγκο Μετσμάχερ στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής. Στις 12/4 οι σπουδαστές θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ίδια Ορχήστρα σε μια συναυλία στη διάρκεια της οποίας ο διάσημος αρχιμουσικός θα κάνει ειδική παρουσίαση της Συμφωνίας αρ. 10

του Σοστακόβιτς, με σχόλια και επεξηγήσεις για τα παιδιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk