Ενοπλης βίας «Συνέχεια» στην Ιρλανδία

ΜΠΕΛΦΑΣΤ Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε δύο άνδρες, ηλικίας 17 και 37 ετών, ως υπόπτους για τη δολοφονία αστυνομικού, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η μικρή ένοπλη οργάνωση «ΙRΑ-Συνέχεια» ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα δολοφονία. Προηγήθηκε άλλη οργάνωση, ο «Αληθινός ΙRΑ», που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία δύο βρετανών στρατιωτών το περασμένο Σάββατο σε βάση έξω από το Μπέλφαστ. Πρόκειται για μικρές ομάδες φανατικών οι οποίες διαφωνούν με την απόφαση της ηγεσίας του πρώην ΙRΑ να συναινέσει στην ειρήνευση με τους Προτεστάντες και να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε δύο άνδρες, ηλικίας 17 και 37 ετών, ως υπόπτους για τη δολοφονία αστυνομικού, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η μικρή ένοπλη οργάνωση «ΙRΑ-Συνέχεια» ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα δολοφονία. Προηγήθηκε άλλη οργάνωση, ο «Αληθινός ΙRΑ», που ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία δύο βρετανών στρατιωτών το περασμένο Σάββατο σε βάση έξω από το Μπέλφαστ. Πρόκειται για μικρές ομάδες φανατικών οι οποίες διαφωνούν με την απόφαση της ηγεσίας του πρώην ΙRΑ να συναινέσει στην ειρήνευση με τους Προτεστάντες και να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο νέος κύκλος αίματος έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες για αναζωπύρωση των εθνικιστικών παθών.

« Οσο υπάρχει βρετανική ανάμειξη στην Ιρλανδία,οι επιθέσεις αυτές θα συνεχιστούν » ανέφερε η προκήρυξη της μικρής ένοπλης οργάνωσης με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του αστυνομικού.

« Δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. Πρόκειται για δολοφόνους που επιδιώκουν να εκτροχιάσουν και να καταστρέψουν μια πολιτική διαδικασία που ωφελεί τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας. Δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να υποβαθμίσουν την ιστορική πολιτική διαδικασία » σχολίασε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Πολιτικοί όλων των παρατάξεων διαβεβαίωσαν ότι δεν θα εκτροχιασθεί η διαδικασία που έχει φέρει ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από 30 χρόνια αιματοχυσίας μεταξύ Καθολικών και φιλοβρετανών Προτεσταντών.

Θύμα της οργάνωσης «ΙRΑ-Συνέχεια» ήταν ο αστυνομικός Στίβεν Κάρολ, 48 ετών, ο οποίος πυροβολήθηκε τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας στην πόλη Κρέγκαβον, όταν έσπευσε σε περιοχή κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας ότι έσπασε ένα παράθυρο. Το Κρέγκαβον βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Μπέλφαστ. «Η οργάνωση “ΙRΑ-Συνέχεια” έχει πιθανότατα 50-80 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας» εκτιμά η Γκαρίνα Ο΄ Ρίλι, αναλύτρια του Jane΄s Ιnformation για θέματα τρομοκρατίας.

Η ίδια προσθέτει ότι πρόσφατα η οργάνωση αυτή έκανε προσπάθειες για στρατολόγηση νέων μελών, ενώ επιθυμεί την ένωση ολόκληρης της Ιρλανδίας και έχει ακόμη πιο ριζοσπαστική ιδεολογία από τον «Αληθινό ΙRΑ», με μέλη πάντως του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς. Οπως εκτιμά η κυρία Ο΄ Ρίλι. και οι δύο αυτές οργανώσεις διαθέτουν τον οπλισμό και την τεχνογνωσία για την πραγματοποίηση επιθέσεων όπως αυτές των τελευταίων ημερών.

« Θα καταδιώξουμε τους υπευθύνους ως τα πέρατα της Γης.Θα εξιχνιάσουμε αυτά τα εγκλήματα, θα αποδώσουμε δικαιοσύνη και η ειρηνευτική διαδικασία θα συνεχιστεί » δήλωσε ο Χιου Ορντ, αρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο ίδιος απέκλεισε το σενάριο της ανάμειξης του στρατού στις έρευνες για την αντιμετώπιση μιας « μικρής,απομονωμένης και μάλλον γελοίας » οργάνωσης, όπως τη χαρακτήρισε, λέγοντας ότι « δεν είναι απαραίτητη και δεν φέρνει αποτελέσματα ».

Τις δολοφονίες κατήγγειλε και ο Τζέρι Ανταμς, ηγέτης του Σιν Φέιν, άλλοτε πολιτικού σκέλους του ΙRΑ, τονίζοντας ότι «οι δράστες δεν διαθέτουν λαϊκό έρεισμα». Ενα άλλο ηγετικό στέλεχος του Σιν Φέιν, ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν Μακ Γκίνες χαρακτήρισε τους δράστες « προδότες του νησιού της Ιρλανδίας ».

Χρηματοδότηση με κάθε τρόπο
ΜΠΕΛΦΑΣΤ Μετά την ιστορική «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής» ένα τμήμα του ΙRΑ φέρεται να αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στο οργανωμένο έγκλημα, με στόχο τόσο τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων όσο και τον προσωπικό πλουτισμό στελεχών της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Μάικλ Μακ Ντάουελ που διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας από το 2002 ως το 2007, οι δραστηριότητες αυτές διεξάγονται και στις δύο πλευρές των συνόρων, περιλαμβάνουν λαθρεμπόριο πλαστών προϊόντων, ιδίως τσιγάρων και πετρελαίου, και αυξήθηκαν μετά την κατάπαυση του πυρός το 1997. Τα έσοδα υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 320 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τη διάδοση του οργανωμένου εγκλήματος στη Βόρεια Ιρλανδία βοήθησε η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας μετά τη διάλυση των περισσοτέρων ενόπλων οργανώσεων που δρούσαν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της διακίνησης αλκοόλ και πειρατικών DVD και CD. Παράλληλα, η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπίζει μια «επιδημία» κοκαΐνης, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας η χρήση του ναρκωτικού στη χώρα τριπλασιάστηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Προ τεσσάρων ετών εξάλλου, τον Δεκέμβριο του 2004, η οργάνωση κατηγορήθηκε για τη ληστεία των 35 εκατ. στερλινών από τη Νorthern Βank του Μπέλφαστ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk