Ενας, δύο, τρεις, πολλοί… Ιρλανδικοί Δημοκρατικοί Στρατοί

ΜΠΕΛΦΑΣΤ O Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙRΑ) ήταν ο επίσημος στρατός του ιρλανδικού κράτους που πολέμησε για την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία την περίοδο 1919-1921. Αν και ετέθη εκτός νόμου τη δεκαετία του ΄30, σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βρετανία το 1939 και η ευρύτερη δράση του τη δεκαετία του ΄50 κατέδειξαν ότι η οργάνωση συνέχιζε να υφίσταται. Το 1969 έγινε η πρώτη μεγάλη διάσπαση: ο λεγόμενος «Επίσημος ΙRΑ» κήρυξε κατάπαυση του πυρός το 1972, ενώ ο εννοούμενος, κατ΄ ευφημισμόν, «Προσωρινός ΙRΑ» είναι υπεύθυνος για τους μισούς από τους 3.

Ενας, δύο, τρεις, πολλοί… Ιρλανδικοί Δημοκρατικοί Στρατοί | tovima.gr

ΜΠΕΛΦΑΣΤ O Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙRΑ) ήταν ο επίσημος στρατός του ιρλανδικού κράτους που πολέμησε για την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία την περίοδο 1919-1921. Αν και ετέθη εκτός νόμου τη δεκαετία του ΄30, σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βρετανία το 1939 και η ευρύτερη δράση του τη δεκαετία του ΄50 κατέδειξαν ότι η οργάνωση συνέχιζε να υφίσταται.

Το 1969 έγινε η πρώτη μεγάλη διάσπαση: ο λεγόμενος «Επίσημος ΙRΑ» κήρυξε κατάπαυση του πυρός το 1972, ενώ ο εννοούμενος, κατ΄ ευφημισμόν, «Προσωρινός ΙRΑ» είναι υπεύθυνος για τους μισούς από τους 3.600 νεκρούς της φοβερής 30ετίας 1969-1999.

Στη διάρκειά της ο ΙRΑ κατέθεσε πολλές φορές τα όπλα, αλλά τα ξαναπήρε, κυριολεκτικά ξεθάβοντάς τα, χρόνια ή και γενιές αργότερα.

Κάθε φορά που γινόταν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δημιουργούσε εύφορο έδαφος για στρατολογήσεις σκληροπυρηνικών και δημιουργία μικρότερων, ακραίων οργανώσεων. Ο λεγόμενος «ΙRΑ-Συνέχεια» δημιουργήθηκε το 1986, όταν αποχώρησε από το Σιν Φέιν, διαφωνώντας, ο Ρουαΐρι Ο΄ Μπράντεϊ, προκάτοχος του Τζέρι Ανταμς στην ηγεσία. Εκείνος ήταν που δημιούργησε τον Ρεπουμπλικανικό ΙRΑ και το στρατιωτικό σκέλος του, τον «ΙRΑ-Συνέχεια». OΙRΑ δεσμεύθηκε για τον αφοπλισμό του το 1998, βάσει της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».

Το μέλη του «Προσωρινού ΙRΑ», που δεν αποδέχονταν την ειρηνευτική διαδικασία, σχημάτισαν τον «Αληθινό ΙRΑ» και το πολιτικό σκέλος του, το Κίνημα Κυριαρχίας των 32 Κομητειών. Ο «Αληθινός ΙRΑ» ευθύνεται για τους θανάτους 39 ανθρώπων κατά τη βομβιστική επίθεση στο Ομα το 1998. Ακόμη πιστεύεται πως η ίδια οργάνωση κρυβόταν πίσω από βομβιστική επίθεση στο Λονδίνο το 2001. Ακόμη και μετά την κατάπαυση του πυρός το 1998 τοπικοί διοικητές της οργάνωσης συνέχιζαν να ελέγχουν αυστηρά τα πράγματα και να χρησιμοποιούν βία, ξυλοδαρμούς και δολοφονίες, για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στις περιοχές των εθνικιστών.

Η ιστορία, σε συνδυασμό με την τάση του να δημιουργεί νέα παρακλάδια με κάθε ήττα ή εκεχειρία, σημαίνει ότι ακόμη και στα προπύργια των Καθολικών ελάχιστοι περιμένουν ότι τα όπλα και το έγκλημα θα εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk