Απάντηση στα δημοσιεύματα

«Τα οικονομικά των Ταμείων πηγαίνουν καλά», παρά τη κρίση, καθησυχάζει η Φ.Πετραλιά

Καθησυχαστική για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων εμφανίστηκε η υπουργός Απασχόλησης Φ.Πετραλιά, εμφανίζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βασικά Ταμεία αύξησην το δ’τρίμηνο του 2008 τα έσοδά τους. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας ο ΟΑΕΕ και το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Καθησυχαστική για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων εμφανίστηκε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, εμφανίζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι βασικά Ταμεία αύξησην το δ’τρίμηνο του 2008 τα έσοδά τους.

«Παρά την δύσκολη διεθνή συγκυρία, τα νέα Ταμεία που προέκυψαν από την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, πηγαίνουν καλά», τόνισε η υπουργός, απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας ο ΟΑΕΕ και το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η υπουργός τόνισε για άλλη μια φορά ότι «η κρατική χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από 8,5 δισ. ευρώ το 2003 ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας αύξηση περίπου κατά 80%», και επανέλαβε ότι «το κράτος εγγυάται τις συντάξεις».

Η Φ.Πετραλιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, υπογράμμισε ότι το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 αύξησε τα έσοδά του κατά 4,13% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2007.

Το ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγοροι, μηχανικοί) κατά το ίδιο διάστημα αύξησε τα έσοδά του κατά 39,59%.

Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Τύπος) για το αντίστοιχο διάστημα είχε αύξηση 4,78%.

Το ΤΕΑΙΤ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα) στο ίδιο διάστημα αύξησε τα έσοδά του κατά 7,99%, ενώ ο ΟΓΑ είχε αύξηση κατά 10,1% σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.

Η κυρία Πετραλιά παραδέχθηκε ότι ο ΟΑΕΕ (Ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών) έχει πρόβλημα ρευστότητας το οποίο χαρακτήρισε χρόνιο και οφειλόμενο κυρίως σε κληρονομημένες διαρθρωτικές στρεβλώσεις, ενώ υπογράμμισε ότι το έλλειμμά του καλύπτεται κατ’ έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης δέχθηκε ότι πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει στο ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο απέδωσε στον τριπλασιασμό των αιτήσεων για συνταξιοδότηση κατά το 2008, αλλά και στη διανομή των αποθεματικών των Ταμείων χωρίς μελέτη και χωρίς αναπλήρωση, όπως ισχυρίστηκε.

Τα παραπάνω στοιχεία κατά την υπουργό Απασχόλησης αποδεικνύουν την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της ενοποίησης των Ταμείων.

Στο μεταξύ σήμερα στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την υφυπουργό Σοφία Καλαντζάκου σχετικά με τη συνέχιση των δράσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης στο νομό Καστοριάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk