ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Ψάρεψαν καρχαρία οκτώ μέτρων

Πλούσια η ψαριά την περασμένη Δευτέρα για τον κ. Π. Θουρουγουτζή. Ανοιχτά της Βουλιαγμένης, στις Φλέβες, στα δίχτυα του παγιδεύτηκε ένα καρχαριοειδές μήκους 8 μέτρων και βάρους 2 τόνων! Η βάρκα του μικρή όμως, δεν το χωρούσε, και ζήτησε τη βοήθεια γερανού για να το μεταφέρει στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Στους επιστημονικούς κύκλους το γιγάντιο αυτό ψάρι είναι γνωστό με την ονομασία Cetorhinus maximus. Οι ψαράδες πάλι τον ξέρουν ως «σαπουνά». Σύμφωνα με…

Ψάρεψαν καρχαρία οκτώ μέτρων | tovima.gr

Πλούσια η ψαριά την περασμένη Δευτέρα για τον κ. Π. Θουρουγουτζή. Ανοιχτά της Βουλιαγμένης, στις Φλέβες, στα δίχτυα του παγιδεύτηκε ένα καρχαριοειδές μήκους 8 μέτρων και βάρους 2 τόνων! Η βάρκα του μικρή όμως, δεν το χωρούσε, και ζήτησε τη βοήθεια γερανού για να το μεταφέρει στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Στους επιστημονικούς κύκλους το γιγάντιο αυτό ψάρι είναι γνωστό με την ονομασία Cetorhinus maximus. Οι ψαράδες πάλι τον ξέρουν ως «σαπουνά». Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σαπουνάς είναι ένα εντελώς ακίνδυνο καρχαριοειδές, το οποίο τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν. Γενικά στο Αιγαίο οι μεγάλοι σε μέγεθος σαπουνάδες σπανίζουν. Μικρότεροι όμως (4-5 μέτρα) κατά καιρούς παγιδεύονται στα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων. Παλαιότερα μάλιστα, όπως αναφέρει ο ιχθυολόγος ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών κ. Γ.Πετράκης, υπήρχαν ψαράδες σε ορισμένες περιοχές της χώρας (όπως στην Κρήτη) οι οποίοι το κυνηγούσαν συστηματικά. Πάντως «πρόκειται για ένα ακίνδυνο είδος για τον άνθρωπο» επισημαίνει ο κ. Πετράκης.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υδροβιολόγο στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος» κυρία Αναστασία Μηλίου, πρέσβειρα της Ελλάδας στην ΕΕ για την Αειφόρο Θαλάσσια Πολιτική, δεν έχουμε συστηματικές καταγραφές για τον πληθυσμό τους, παρ΄ ότι το είδος είναι προστατευόμενο βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να συναντήσει κανείς σαπουνά σε ρηχά νερά.Ακόμη και οι ερευνητές το “παλεύουν” πολύ για τον συναντήσουν.Τον χειμώνα μάλισταοι επιστήμονες θεωρούν μυστήριο το πώς και το πού ζουν. Το καλοκαίρι απαντάται σε ρηχότερα νερά όπου υπάρχει πλούσιο πλαγκτόν» σημειώνει η κυρία Μηλίου. Τον μεγαλύτερο σαπουνά στον κόσμο- μήκους 12 μέτρων και βάρους 19 τόνων- έχουν εντοπίσει επιστήμονες στον Καναδά. Πρόκειται για ένα είδος με ευρεία εξάπλωση σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk