Προκλητικοί ισχυρισμοί

Το Phoenix της NASA «εντόπισε υγρό νερό στον Αρη»

Αμφιλεγόμενη μελέτη 22 επιστημόνων της περυσινής αποστολής Phoenix στον Αρη υποστηρίζει ότι το ρομπότ δεν εντόπισε μόνο πάγο αλλά και σταγονίδια υγρού νερού -μια διαπίστωση που θα ενίσχυε σημαντικά τις ελπίδες για την ύπαρξη ζωής στην εξωγήινη έρημο.

Αμφιλεγόμενη μελέτη 22 επιστημόνων της περυσινής αποστολής Phoenix στον Αρη υποστηρίζει ότι το ρομπότ δεν εντόπισε μόνο πάγο αλλά και σταγονίδια υγρού νερού -μια διαπίστωση που θα ενίσχυε σημαντικά τις ελπίδες για την ύπαρξη ζωής στην εξωγήινη έρημο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μικρά σφαιρίδια που φωτογραφήθηκαν πάνω σε ένα από τα σκέλη προσεδάφισης του Phoenix είναι στην πραγματικότητα σταγονίδια υγρού νερού το οποίο εκτινάχθηκε από την επιφάνεια του εδάφους την ώρα της προσεδάφισης.

Διαδοχικές φωτογραφίες δείχνουν ότι τα ορισμένα από τα σφαιρίδια συγχωνεύτηκαν και μεγάλωσαν, παρατήρηση που βρίσκεται σε συνέπεια με την υπόθεση ότι πρόκειται για υγρό νερό.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το νερό δεν μπορεί να παραμείνει σταθερό σε υγρή κατάσταση στην επιφάνεια του Αρη: Πρώτον, οι θερμοκρασία παραμένει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου ακόμα και το καλοκαίρι. Δεύτερον, η ατμοσφαιρική πίεση στον πλανήτη είναι τόσο μικρή ώστε ακόμα κι αν η θερμοκρασία ανέβαινε πάνω από το μηδέν ο πάγος θα εξαχνωνόταν, δηλαδή θα μετατρεπόταν κατευθείαν σε αέριο χωρίς να περάσει από την υγρή φάση.

Αλλοι ερευνητές της αποστολής Phoenix διαφωνούν με το συμπέρασμα της νέας μελέτης, επισημαίνοντας ότι οι εικόνες είναι υπερβολικά θολές για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. «Είναι εντελώς απίθανο να είναι αυτή η εξήγηση» σχολίασε ο Μάικλ Χεκτ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, το οποίο διαχειρίστηκε την αποστολή των 475 εκατ. δολαρίων.

Ο Χεκτ εκτίμησε ότι τα σταγονίδια αποτελούνται από πάγο ο οποίος σχηματίστηκε από τη συμπύκνωση υδρατμών πάνω στα σκέλη προσεδάφισης του στατικού ρομπότ.

Από την άλλη πλευρά, οι 22 ερευνητές που συνέταξαν τη νέα μελέτη υποστηρίζουν ότι το νερό θα μπορούσε να διατηρηθεί σε υγρή μορφή λόγω των υπερχλωρικών αλάτων που υπάρχουν στο αρειανό έδαφος και θα μπορούσαν να δράσουν ως αντιψυκτικό.

Το Phoenix προσεδαφίστηκε στην αρκτική του Αρη το Μάιο και πέρασε πέντε μήνες σκάβοντας και αναλύοντας τον πάγο και τη σκόνη της επιφάνειας. Ήταν μάλιστα η πρώτη αποστολή που ανέλυσε απευθείας τον πάγο του πλανήτη.

Αν και η νέα μελέτη παραμένει αμφιλεγόμενη, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν σήμερα ότι πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια ο Αρης ήταν ένας υδάτινος κόσμος όπως η σημερινή Γη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αργότερα το Μάρτιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk