Η κατάθλιψη και ο θυμός «ραγίζουν» την καρδιά

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας «ραγίζουν» την καρδιά, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Η κατάθλιψη και ο θυμός  «ραγίζουν» την καρδιά | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τα προβλήματα ψυχικής υγείας «ραγίζουν» την καρδιά, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σοβαρής μορφής κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε φαινομενικώς υγιείς γυναίκες, ενώ βρετανοί συνάδελφοί τους είδαν ότι ο έντονος θυμός σχετίζεται με καρδιακά επεισόδια, κυρίως στους άνδρες.

Οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η κατάθλιψη μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την υγεία της καρδιάς ατόμων που έχουν υποστεί ήδη καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πρωτογενές αίτιο για την εμφάνιση καρδιοπάθειας. Τα αποτελέσματα προέκυψαν ύστερα από παρακολούθηση 63.000 γυναικών από το 1992 ως το 2004. Καμία γυναίκα δεν παρουσίαζε συμπτώματα καρδιοπάθειας στην αρχή της μελέτης, ωστόσο ποσοστό της τάξεως του 8% εμφάνιζε σοβαρή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε σύγκριση με όσες δεν είχαν διαγνωσθεί με την ψυχική αυτή νόσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου φάνηκε να συνδέεται περισσότερο με τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων παρά με την ίδια την κατάθλιψη. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Γουίλιαμ Γουάνγκ, το εύρημα αυτό μπορεί απλώς να σημαίνει ότι οι γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούσαν αντικαταθλιπτικά σκευάσματα είχαν και σοβαρότερης μορφής κατάθλιψη. Την ίδια στιγμή μια δεύτερη ανάλυση 44 διαφορετικών μελετών, η οποία διεξήχθη από ειδικούς του University College του Λονδίνου και η οποία περιελάμβανε περίπου 80.000 άτομα, μαρτυρεί ότι και άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός ή η εχθρότητα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk