Γονιδιακή «δολοφονία» καρκινικών κυττάρων

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο εξόντωσης καρκινικών κυττάρων κάνοντας χρήση νανοτεχνολογίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο εξόντωσης καρκινικών κυττάρων κάνοντας χρήση νανοτεχνολογίας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο τομέα.

Ερευνητές της Σχολής Φαρμακολογίας στο Λονδίνο ανέπτυξαν νανοσωματίδια το πλάτος των οποίων είναι 80.000 φορές μικρότερο από εκείνο μιας ανθρώπινης τρίχας μαλλιών. Στο εσωτερικό των σωματιδίων τοποθέτησαν γονίδια και στη συνέχεια «οδήγησαν» τα σωματίδια στην περιοχή του προβλήματος, όπου τα γονίδια ενεργοποιήθηκαν και ενεργοποίησαν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης η οποία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.

Ιδιαίτερα σημαντικό στην τεχνική είναι το ότι τα γονίδια καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανεπηρέαστα τα υγιή που βρίσκονται πέριξ των καρκινικών. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η νέα μέθοδος θα δώσει λύση σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση επειδή τα καρκινικά κύτταρα και οι όγκοι βρίσκονται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα. Ευελπιστούν επίσης ότι η νέα μέθοδος θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση καρκίνων που έχουν εξαπλωθεί στο σώμα του ασθενούς. Μέχρι στιγμής τα πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι σε περίπου δύο χρόνια θα ξεκινήσουν δοκιμές και σε ανθρώπους.

«Η γονιδιακή θεραπεία που αναπτύξαμε έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια νέα εναλλακτική και κυρίως ασφαλή για τον ασθενή θεραπευτική προσέγγιση απέναντι στον καρκίνο.Αυτό που παραμένει πρόκληση είναι η αποστολή των γονιδίων στα καρκινικά κύτταρα.Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια με νανοσωματίδια τα οποία επιτίθενται σε όγκους χωρίς να ενοχλούν τα υγιή κύτταρα,γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου» δηλώνει στο ΒΒC ο Αντρέας Σατζλέιν , επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk