Σκληρά μέτρα μάς ζητούν οι Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Από το «ευτυχώς, επιπλέουμε», στο «δυστυχώς, βυθιζόμαστε». Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου , εκπροσωπώντας χθες την Ελλάδα στο Εco/Fin, μετέβαλε άρδην την κυβερνητική γραμμή, η οποία συνίστατο στο ότι «παρά την κρίση, η ελληνική οικονομία αντέχει». Χθες, λοιπόν, παραδέχθηκε ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και ότι η ελληνική οικονομία υποφέρει τουλάχιστον όσο και οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με αυτή την αλλαγή ρότας ο κ. Παπαθανασίου προσέγγισε …

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Από το «ευτυχώς, επιπλέουμε», στο «δυστυχώς, βυθιζόμαστε». Ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου , εκπροσωπώντας χθες την Ελλάδα στο Εco/Fin, μετέβαλε άρδην την κυβερνητική γραμμή, η οποία συνίστατο στο ότι «παρά την κρίση, η ελληνική οικονομία αντέχει». Χθες, λοιπόν, παραδέχθηκε ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και ότι η ελληνική οικονομία υποφέρει τουλάχιστον όσο και οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Με αυτή την αλλαγή ρότας ο κ. Παπαθανασίου προσέγγισε σημαντικά την άποψη των Βρυξελλών, που αναμφίβολα πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς επικίνδυνες κατευθύνσεις, ενώ παράλληλα προϊδέασε τους πάντες ότι έρχονται νέα περιοριστικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν πρωτίστως τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και τους συμβασιούχους του Δημοσίου, αφού το χθεσινό Εco/Fin κάλεσε ευθέως την Ελλάδα να ακολουθήσει «συνετή μισθολογική πολιτική στον δημόσιο τομέα». Συνετή υπό την έννοια ότι θα αφορά «τη λήψη μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία μείωση του δείκτη του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ». Κατά πάσα πιθανότητα ο υπουργός Οικονομίας δεν διαπίστωσε χθες για πρώτη φορά το μέγεθος του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας. Ισως όμως χθες διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι τα άλλα κράτη-μέλη κάθε άλλο παρά ανεκτικότητα επιδεικνύουν έναντι της Ελλάδας, την οποία θεωρούν δυνάμει επικίνδυνη για τη συνολική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το χθεσινό Εco/Fin σκλήρυνε το κείμενο που του υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, καλώντας την να λάβει άμεσα μέτρα, ανεξαρτήτως της οικονομικής συγκυρίας και όχι αναλόγως προς αυτήν, όπως είχε εισηγηθεί ο κ. Χοακίν Αλμούνια.

Κατά τα άλλα, το Εco/Fin υιοθέτησε τις προτάσεις της Επιτροπής και απηύθυνε προς την Ελλάδα τέσσερις βασικές συστάσεις οικονομικής πολιτικής. Η πρώτη σύσταση αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της χώρας εντός του 2009, η δεύτερη αφορά τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η τρίτη τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών και η τέταρτη τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, μέσω της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας και στο συνταξιοδοτικό.

Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Παπαθανασίου μάλλον δεν είχε κανέναν λόγο να προβάλει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, χωρίς αναστολές, δήλωσε ότι «για να σημειωθεί ανάκαμψη της οικονομίας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ΄ αυτόν που είχε προβλεφθεί» και ότι «οι προοπτικές εξόδου από την οικονομική κρίση μετατίθενται για το 2010».

Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα μεταβληθεί το ΑΕΠ το 2009 είναι αβέβαιος, όπως αβέβαιη είναι η κατάσταση για όλες τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Επεσήμανε ωστόσο με έμφαση ότι για την κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι «στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν ενδείκνυται η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές,στους χαμηλόμισθους και στους συνταξιούχους» .

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε επίσης ότι λόγω της χαμηλής ροής των πιστώσεων και των δυσμενών όρων δανεισμού κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς και η χάραξη από όλα τα κράτη-μέλη μιας στρατηγικής που θα επαναφέρει τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε χαμηλά επίπεδα. Η γενικότερη τάση που διαμορφώνεται, συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανασίου, είναι ότι ακόμη και οι χώρες με υψηλά ελλείμματα θα πρέπει να επανέλθουν σε δημοσιονομική σταθεροποίηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τη μισθολογική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο των συνολικότερων συζητήσεων για την εισοδηματική πολιτική που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του μηνός.

Ε ρωτηθείς εξάλλου αν επίκειται υιοθέτηση νέων φορολογικών μέτρων, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι κακώς έχει δημιουργηθεί η εικόνα ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται σχετίζεται με τη φορολογία. Σημείωσε ότι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα κάθε μέρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Αναφέρθηκε δε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων τονίζοντας ότι πρόκειται όχι για μέτρο εισπρακτικού χαρακτήρα, αλλά και για τακτοποίηση μιας εκκρεμότητας.

Τέλος, ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι στις 25 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τις προτάσεις της για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στο άτυπο Εco/Fin στην Πράγα, στις 4 Απριλίου, οπότε θα δρομολογηθεί και επισήμως η νέα διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
«Στο ναδίρ η αξιοπιστία της κυβέρνησης»
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις των Βρυξελλών για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για τη λήψη σκληρών μέτρων, ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Τη στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα αρνητικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τη στιγμή που οι έλληνες πολίτες βλέπουν το μέλλον με αγωνία και απαισιοδοξία, η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ. Στις Βρυξέλλες το Εco/Fin υιοθέτησε ένα κείμενο για τη χώρα μας που αποτυπώνει αυτή την αναξιοπιστία. Το κείμενο επιβεβαιώνει ότι η χώρα μπαίνει στη διεθνή κρίση ανοχύρωτη,εξαιτίας της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης,αλλά και των συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών.Επιβεβαιώνειεπίσηςότι η χώρα δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνει ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική.Τον λογαριασμό της κρίσηςδεν μπορεί να τον πληρώσουν και πάλι οι έλληνες πολίτες. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται αναπτυξιακό στίγμα, χρειάζεται στήριξη του εισοδήματος,χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις.Και αυτάη σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να τα κάνει. Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, για να μπορέσει να δώσει στον έλληνα πολίτη ελπίδα και προοπτική».

Για ποιες χώρες χτυπά η «καμπάνα» της επιτήρησης
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση και την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Επιτροπή για πέντε χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και η χώρα μας, έχει κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενώ για τουλάχιστον άλλες δύο αναμένεται να κινηθεί με βάση το έλλειμμά τους για το 2009.

Οι 11 χώρες της ευρωζώνης για τις οποίες θα εγκριθούν Συμπεράσματα Συμβουλίου μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

* Η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν πλεονάσματα και δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, παρά τη σχετική χειροτέρευση της δημοσιονομικής τους θέσης.

* Η Γερμανία και η Ολλανδία ξεκινούν από ικανοποιητικό σημείο εκκίνησης για να παρουσιάσουν σημαντική χειροτέρευση μέσα στο 2009.

* Η Ιταλία και η Πορτογαλία αναμένεται να παρουσιάσουν έλλειμμα μεγαλύτερο από 3% για το 2009.

* Ιρλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα και Ελλάδα παρουσιάζουν ήδη έλλειμμα μεγαλύτερο από 3%. Το έλλειμμα έχει χαρακτηριστεί προσωρινό με βάση τον ορισμό της Συνθήκης μόνο για τη Μάλτα, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες θα υπάρξουν συστάσεις της Επιτροπής για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 24 ή στις 25 Μαρτίου και θα συζητηθούν στο άτυπο Εco/Fin στις 3 και 4 Απριλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk