Φουντώνει ο καβγάς στην Κουμουνδούρου

Oχι μόνο δεν κόπασαν, αλλά φούντωσαν οι αντιπαραθέσεις εντός της Κουμουνδούρου, μία ημέρα μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα που ανέδειξε τα τρία στελέχη του ΣΥΝ τα οποία θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Επτακόσιοι ψήφοι ήταν η… κρίσιμη μάζα που έδωσε την πρωτιά στον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Ν.Χουντή («Αριστερό Ρεύμα»), τον οποίο τα μέλη του ΣΥΝ επέλεξαν με ποσοστό 49,11% να ηγηθεί στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεύτερος, ο σημερινός ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ.

Oχι μόνο δεν κόπασαν, αλλά φούντωσαν οι αντιπαραθέσεις εντός της Κουμουνδούρου, μία ημέρα μετά το εσωκομματικό δημοψήφισμα που ανέδειξε τα τρία στελέχη του ΣΥΝ τα οποία θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Επτακόσιοι ψήφοι ήταν η… κρίσιμη μάζα που έδωσε την πρωτιά στον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Ν.Χουντή («Αριστερό Ρεύμα»), τον οποίο τα μέλη του ΣΥΝ επέλεξαν με ποσοστό 49,11% να ηγηθεί στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεύτερος, ο σημερινός ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δ.Παπαδημούλης κατάφερε να συσπειρώσει στο πρόσωπό του ποσοστό 42,87%, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τη δύναμη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Με τον «αέρα» του υψηλού ποσοστού που κατέκτησε ο κ. Παπαδημούλης, αλλά και της ενίσχυσης της πανεπιστημιακής της παράταξης (ΑΡΜΕ) στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» προβάλλει πλέον ακόμη πιο έντονα την παρουσία της στην Κουμουνδούρου.

Ηχηρή και σκληρή ήταν η χθεσινή ανακοίνωσή της, στην οποία κατηγορεί στελέχη της πλειοψηφίας για επικίνδυνες και διχαστικές επιθέσεις εναντίον κορυφαίων στελεχών της. Οι «ανανεωτικοί» δηλώνουν ότι το εσωκομματικό δημοψήφισμα έδειξε ότι ήταν «εκτός πραγματικότητας» η απόφαση «για την εκτόπιση στην επισφαλή τρίτη θέση του ευρωψηφοδελτίου του Δημήτρη Παπαδημούλη», ενώ χαρακτηρίζουν άκαιρη την επίκληση καταστατικών διατάξεων για τη θητεία βουλευτών και ευρωβουλευτών «για να καλλιεργηθεί η ιδέα του εξοβελισμού του Φώτη Κουβέλη, κορυφαίου στελέχους της Αριστεράς και του ελληνικού Κοινοβουλίου» . Ηδη, η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ κ. Αν.Καρίτζη για την τήρηση του Καταστατικού, το οποίο προβλέπει δύο θητείες (ελάχιστος χρόνος παραμονής έξι χρόνια) για ευρωβουλευτές και βουλευτές είχε προκαλέσει την αντίδραση του κ. Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης είχε κάνει λόγο για σκέψεις οι οποίες ενδεχομένως «γίνονται για εσωκομματικές εκκαθαρίσεις», κάτι που επανέλαβε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1, ενώ ταυτοχρόνως ανάπτυξε τη θέση του για την ανάγκη πολιτικών συγκλίσεων «με προϋποθέσεις προγραμματικού χαρακτήρα και προγραμματικών συμφωνιών» .

Oι διαφοροποιήσεις στην Κουμουνδούρου δίνουν και παίρνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Δ.Χατζησωκράτης, στέλεχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ- αν και έχει αποφασιστεί ότι τα στελέχη του ΣΥΝ θα λάβουν την πρώτη, τρίτη και πέμπτη θέση στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ- μίλησε για « εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο και των δύο “ψυχών” του Συνασπισμού στις θέσεις ένα και δύο».

Πάντως, οι δηλώσεις των δύο «μονομάχων» κκ. Χουντή και Παπαδημούλη, αλλά και του κ. Π.Τριγάζη , ο οποίος εκλέχτηκε τρίτος και θα καταλάβει την πέμπτη θέση στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκαν σε ήπιους τόνους και σε πνεύμα ενότητας, ενώ στελέχη της πλειοψηφίας χαρακτήριζαν «άδικες και άστοχες» τις αιτιάσεις των «ανανεωτικών». Επιχειρώντας να μεταθέσει το κέντρο βάρους της συζήτησης στην «επόμενη μέρα», ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας επέλεξε να πειότι «κλείνει για μας αυτή η ιστορία της εσωτερικής αναζήτησης» και αρχίζειμια πλατιά καμπάνια προκειμένου στις ευρωεκλογές να «ξεπροβάλει η ελπίδα μιας ισχυρής Αριστεράς που θα αλλάξει τα πράγματα». Σχετικά με το εσωκομματικό δημοψήφισμα έδωσε έμφαση στη μεγάλη συμμετοχή που έφτασε στο 75,96% (12.248 μέλη από τα 16.124 εγγεγραμμένα).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk