Τι σημαίνει για την Αθήνα η επίσκεψη Ομπάμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ανακοίνωση της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία μάς ξεβόλεψε. Μας ανάγκασε- και τους πιο βαθιά νυχτωμένους- να σκεφτούμε την Τουρκία στον πραγματικό κόσμο, πέρα από τον κόσμο των νοητών δικαιοδοσιών, των εικονικών αερομαχιών και των παραβιάσεων. Αν η κυρία Χίλαρι Κλίντον δεν είχε ανακοινώσει με στεντόρεια φωνή την επίσκεψη, δεν θα είχαμε ακόμη καταλάβει ότι η Τουρκία που θα επισκεφθεί ο αμερικανός πρόεδρος σύντομα, είναι μια διαφορετική χώρα από την Τουρκία του Ψυχρού Πολέμου (και ασφαλώς διαφορετική από την Τουρκία των Βαλκανικών Πολέμων!).

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ανακοίνωση της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία μάς ξεβόλεψε. Μας ανάγκασε- και τους πιο βαθιά νυχτωμένους- να σκεφτούμε την Τουρκία στον πραγματικό κόσμο, πέρα από τον κόσμο των νοητών δικαιοδοσιών, των εικονικών αερομαχιών και των παραβιάσεων.

Αν η κυρία Χίλαρι Κλίντον δεν είχε ανακοινώσει με στεντόρεια φωνή την επίσκεψη, δεν θα είχαμε ακόμη καταλάβει ότι η Τουρκία που θα επισκεφθεί ο αμερικανός πρόεδρος σύντομα, είναι μια διαφορετική χώρα από την Τουρκία του Ψυχρού Πολέμου (και ασφαλώς διαφορετική από την Τουρκία των Βαλκανικών Πολέμων!).

Δεν θα είχαμε καν προσέξει ότι η Τουρκία- υπό την ηγεσία του κ. Ταγίπ Ερντογάν – έχει ξεπεράσει σημαντικές καθηλώσεις που προσδιόριζαν τη στάση της. Ξεπέρασε την «κουρδική» καθήλωση στο Βόρειο Ιράκ και συμβάλλει/εγγυάται τη σταθερότητα του Ιράκ. Ξεπέρασε την καθήλωση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και μπορεί έτσι να αναπτύσσει σχέσεις με την Αρμενία, να συμβάλλει ουσιαστικά στην ισορροπία του Καυκάσου και να επωφελείται από τις ενεργειακές οδούς.

Αν δεν ακουγόταν ως τα πέρατα της οικουμένης η ανακοίνωση της επίσκεψης Ομπάμα, θα συνεχίζαμε να αναλύουμε ως «γκάφα» του τούρκου πρωθυπουργού την αποδοκιμασία της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. Δεν θα μαθαίναμε ότι η μεγάλη αυτή κίνηση αλλάζει την ιστορική εικόνα της Τουρκίας στην αραβική κοινή γνώμη.

Ανοίγει τον δρόμο στην τουρκική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Ηδη τουρκικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στον Λίβανο και συζητείται το ενδεχόμενο ανάπτυξής τους στη Γάζα και ενδεχομένως και σε άλλα σημεία της Παλαιστίνης.

Αν δεν μας ξυπνούσε η κυρία Χίλαρι Κλίντον, δεν θα είχαμε ίσως προσέξει ότι στο Ισραήλ το ίδιο δεν έδωσαν στο επεισόδιο του Νταβός τη διάσταση που του έδωσαν τα ισραηλινά λόμπι στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες ζήτησε δύο φορές «συγγνώμη» από τον τούρκο πρωθυπουργό, η κυβέρνηση του Ισραήλ αποδοκίμασε τον (πανίσχυρο) αρχηγό του στρατού που σχολίασε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί! Στον δύσκολο εξισορροπητικό ρόλο ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Αραβες η Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει υποκαταστήσει την Ελλάδα στον ιστορικό ρόλο που είχε στη Μέση Ανατολή. Μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, φίλη και σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά και φίλη των Αράβων. Η στροφή αυτή της τουρκικής πολιτικής είναι φυσικά δημοφιλής. Δεν είναι ωστόσο εμπνευσμένη από τις ανάγκες της «επικοινωνίας».

Είναι αποτέλεσμα υπομονετικής και προσεκτικής δουλειάς του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και της τουρκικής διπλωματίας που επί μακρά σειρά ετών προετοιμάζουν τη νέα θέση της Τουρκίας στην περιοχή και στον κόσμο.

Η αδυναμία μας να αντιληφθούμε τις αλλαγές που γίνονται στην Τουρκία δεν συνιστά μια απλή διανοητική ολιγωρία. Συνοδεύεται δυστυχώς με μεγάλες συνέπειες.

Η αδυναμία αυτή έχει ήδη κοστίσει πολύ ακριβά.

Οταν (τον Δεκέμβριο του 2003) δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε ότι ο κ. Ερντογάν ξεπέρασε την «κυπριακή» καθήλωση της Τουρκίας και άλλαζε την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό, οδηγηθήκαμε σε μια σειρά λανθασμένων χειρισμών που ανέτρεψαν όλα τα πλεονεκτήματα που η ελληνική πολιτική είχε εξασφαλίσει στην Κύπρο.

Τώρα χάνουμε τη δυνατότητα – μέσα από πραγματική συνεργασία με την Τουρκία- να συμβάλουμε αποφασιστικά στη νέα ισορροπία που δημιουργείται στη Μέση Ανατολή, στην καθ΄ ημάς Ανατολή, αν αυτή η ορολογία μπορεί να συγκινήσει ακόμη κανέναν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk