Η διπλωματία της επιπολαιότητας

Oι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα την «επίσημη επανάληψη» (sic) του διαλόγου της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Λίγες ημέρες ενωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία. Ηταν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που, με τη φανερή είτε λιγότερη φανερή προτροπή της Ουάσιγκτον, είχαν αποφασίσει να διακόψουν «κάθε επαφή» με τη Ρωσία εξαιτίας της «επέμβασης υπέρμετρων διαστάσεων» της Ρωσίας στη Γεωργία.

Η διπλωματία  της επιπολαιότητας | tovima.gr

Oι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα την «επίσημη επανάληψη» (sic) του διαλόγου της Συμμαχίας με τη Ρωσία. Λίγες ημέρες ενωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία. Ηταν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ που, με τη φανερή είτε λιγότερη φανερή προτροπή της Ουάσιγκτον, είχαν αποφασίσει να διακόψουν «κάθε επαφή» με τη Ρωσία εξαιτίας της «επέμβασης υπέρμετρων διαστάσεων» της Ρωσίας στη Γεωργία. Πριν από ενάμιση μήνα οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις στρατιωτικές συνομιλίες τους με το Πεκίνο. Τις είχαν διακόψει εξ αφορμής των συγκρούσεων και της «υπερβολικής άσκησης βίας» των κινεζικών αρχών στο Θιβέτ. Το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό πως η Γεωργία ήταν ο επιτιθέμενος- κάτι που αναγνώρισε ο ΟΑΣΕ και κατόπιν η μία μετά την άλλη οι διεθνείς οργανώσεις που είχαν αντιπροσώπους στη Γεωργία- δεν ελήφθη υπ΄ όψιν ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την ΕΕ. Οπως το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος δεν θέλησαν να προσέξουν ότι στο Θιβέτ οι συγκρούσεις και η επέμβαση των κινεζικών δυνάμεων άρχισαν όταν οι Θιβετιανοί επιτέθηκαν στα κινεζικά καταστήματα και στις υπηρεσίες της κινεζικής διοίκησης.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που οι δυτικές κυβερνήσεις διακόπτουν κάποιον διάλογο με τη Μόσχα ή το Πεκίνο και τον επαναλαμβάνουν ύστερα από μερικούς μήνες. Ετσι αυτή η τακτική καταντά όχι απλώς ατελέσφορη αλλά και γελοία. Τι μπορεί να περίμεναν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι κυβερνήσεις τους όταν, λόγω Γεωργίας, διέκοπταν τον διάλογο με τη Μόσχα; Οτι θα έφευγαν οι ρωσικές δυνάμεις από τη Νότια Οσετία; Ή ότι το Κρεμλίνο θα εκλιπαρούσε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ο διάλογος; Δεν ήταν η Ρωσία που είχε την ανάγκη της Δύσης, όπως δεν ήταν η Κίνα που χρειαζόταν τη συνεργασία με το Πεντάγωνο για τη χάραξη της πολιτικής της στην Ασία και τον Ειρηνικό. Δεν είχε παρά να έβλεπε κανείς το ειρωνικό μειδίαμα του ρώσου εκπροσώπου στις Βρυξέλλες κ. Ρογκοζίν όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του ΝΑΤΟ. Οπως και τον ενθουσιασμό και τα χαμόγελα της Χίλαρι Κλίντον και- τα κάπως πιο διακριτικά- του Γενικού Γραμματέα κ. Σέφερ. Εδιναν την εντύπωση ότι εξασφάλισαν κάτι σπουδαίο, ότι επιτέλους κατόρθωσαν να πείσουν τη Ρωσία να στέρξει σε επανάληψη των συνομιλιών. Μήπως όμως δεν ήταν και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Γκέιτς εκείνος ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την επανάληψη των στρατιωτικών συνομιλιών με την Κίνα- κι ας ήταν εκείνος και όχι η Κίνα που τις είχε διακόψει.

Εκείνο που εντυπωσιάζει- και ενοχλεί- είναι ότι οι αποφάσεις για διακοπή των συνομιλιών λαμβάνονται τόσο επιπόλαια, ότι υπουργοί με πολύχρονη πείρα και ανεξαρτησία γνώμης, οι οποίοι γνωρίζουν ότι σε ένα εξάμηνο θα ανακληθεί η απόφασή τους, δεν εκφράζουν διαφωνίες, δεν αντιδρούν αποτελεσματικά ώστε, αν όχι τίποτε άλλο, να σώσουν από γελοιοποίηση την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk