Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι υποβολής εντύπου Ε9

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί εφέτος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2009 είναι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που απέκτησαν εντός του έτους 2008 εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης, δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2009 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους τα οποία …

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι υποβολής εντύπου Ε9 | tovima.gr

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί εφέτος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9. Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων για το έτος 2009 είναι όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που απέκτησαν εντός του έτους 2008 εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Επίσης, δήλωση Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2009 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους τα οποία έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 προηγουμένων ετών, ενώ το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι υπόχρεοι οι οποίοι στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβαν σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή τους κατάσταση όπως έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών, ανεξαρτήτως αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων.

Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι: ο γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευόμενων μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή ο θάνατος.

Εντυπο Ε9 θα πρέπει να υποβάλει και το προστατευόμενο μέλος που σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υποχρεούται σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον έχει επέλθει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση εντός του 2008. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) έτους 2009 υποβάλλεται αυτοτελώς στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και τις ίδιες ημερομηνίες με αυτήν.

Υποχρέωση να συμπεριλάβουν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά έχουν:

α) Ο κύριος του ακινήτου, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης.

β) Ο κύριος του ακινήτου, από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως ή δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία.

γ) Ο υπερθεματιστής, από την ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού.

δ) Ο κληρονόμος ακίνητης περιουσίας.

ε) Ο νομέας επίδικων ακινήτων. στ) Ο εκ προσυμφώνου αγοραστής, εφόσον στο προσύμφωνο πώλησης υπάρχει ο όρος της αυτοσύμβασης και δεν έχει συνταχθεί το οριστικό συμβόλαιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της φορολογίας έτους. Εξαιρούνται τα εργολαβικά προσύμφωνα. Σε κάθε άλλη περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου με προσύμφωνο, υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων είναι ο εκ προσυμφώνου πωλητής, ανεξαρτήτως αν έχει παραδοθεί η χρήση του ακινήτου στον εκ προσυμφώνου αγοραστή.

ζ) Ο αγοραστής σε περίπτωση διαλυτικής αίρεσης και ο πωλητής σε περίπτωση αναβλητικής αίρεσης στις περιπτώσεις σύνταξης συμβολαίων με αίρεση.

η) Ο δικαιούχος διαμερίσματοςκατοικίας του ΟΕΚ κατά πλήρη κυριότητα, από την ημερομηνία παράδοσης του ακινήτου για χρήση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk