Τα ασφαλιστικά ταμεία σε αδιέξοδο

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω της «αλλοπρόσαλλης» ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία προώθησε η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επισημάνσεις των συνδικάτων περί του αντιθέτου. Ετσι λίγους μήνες μετά «πνίγονται» από τα ελλείμματα, τη μείωση των εσόδων από εισφορές, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους Υγείας, την αποδιοργάνωση λόγω των ανεπιτυχών ενοποιήσεων και από σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Τα ασφαλιστικά ταμεία σε αδιέξοδο | tovima.gr

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως λόγω της «αλλοπρόσαλλης» ασφαλιστικής μεταρρύθμισης την οποία προώθησε η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επισημάνσεις των συνδικάτων περί του αντιθέτου.

Ετσι λίγους μήνες μετά «πνίγονται» από τα ελλείμματα, τη μείωση των εσόδων από εισφορές, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους Υγείας, την αποδιοργάνωση λόγω των ανεπιτυχών ενοποιήσεων και από σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία σε έρευνά της περιγράφει τα οξύτατα προβλήματα των ασφαλιστικών φορέων ενώ αύριο πραγματοποιεί για τους λόγους αυτούς στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου.

Πολλά από τα Ταμεία αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αναλυτικά:

Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων Αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα. Το Ταμείο οφείλει σε 15.300 ασφαλισμένους το εφάπαξ βοήθημα και δεν έχει χρήματα να το πληρώσει. Ηδη η καθυστέρηση πληρωμής αγγίζει τους 13-16 μήνες από τη στιγμή της παραίτησης του υπαλλήλου. Μάλιστα, υπολογίζεται πως αν το Ταμείο δεν ενισχυθεί οικονομικά, όσοι παραιτούνται σήμερα το εφάπαξ θα τους καταβληθεί σε περίπου τρία χρόνια.

Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων Ο ΟΑΕΕ ζητεί κάθε δίμηνο ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις. Πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση από εκείνη που δικαιούται με βάση την προβλεπόμενη συμμετοχή του κράτους. Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009 ο ΟΑΕΕ θα έχει πάρει το σύνολο της επιχορήγησης που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009 και στη συνέχεια θα απαιτηθούν επιπλέον 650 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μέχρι τέλους του χρόνου. Αιτία του προβλήματος είναι η μη κάλυψη από τον προϋπολογισμό του κόστους ενοποίησης των Ταμείων ΤΣΑ, ΤΕΒΕ και Εμπόρων. Αλλαξε το σύστημα πληρωμής, ενώ η πρακτική των συνεχών κυβερνητικών ρυθμίσεων οφειλών ευνοεί τους κακοπληρωτές.

Δαπάνες Υγείας Σύμφωνα με τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού την τριετία 2005-2008 η φαρμακευτική δαπάνη για τα Ταμεία που εποπτεύονται από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αυξήθηκε κατά 57% (το 2006 καταργήθηκε η λίστα φαρμάκου και ο πρωτογενής έλεγχος συνταγογράφησης). Συγκεκριμένα από τα 2.195.000.000 ευρώ του 2005, η αντίστοιχη πρόβλεψη το 2008 είναι 3.437.000.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα η αύξηση είναι μεγαλύτερη με βάση τα απολογιστικά στοιχεία και φθάνει το 64% κατά την εν λόγω τριετία. Η απόκλιση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ προϋπολογιστικών και απολογιστικών στοιχείων αγγίζει το 20% και η πραγματική δαπάνη για φάρμακα των Ταμείων ήταν το έτος 2008 περίπου 3.850.000.000 ευρώ, από 3.437.000.000 που προβλέπει ο κοινωνικός προϋπολογισμός.

Ενοποιήσεις Ταμείων Οι ενοποιήσεις απέτυχαν. Σε όλα σχεδόν τα Ταμεία έχουμε επιμήκυνση του χρόνου καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων. Ειδικά στις περιπτώσεις με διαδοχική ασφάλιση από τους 7-12 μήνες καθυστέρηση (ανάλογα με τα Ταμεία που εμπλέκονται), σήμερα παρατηρείται καθυστέρηση από 10 έως και 18 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση ανέρχεται σε δύο χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk