Ραγδαία πτώση των εξαγωγών, κατά 25,7%, το Φεβρουάριο στην Κίνα

Ραγδαία πτώση των εξαγωγών, κατά 25,7%, το Φεβρουάριο στην Κίνα | tovima.gr

Ραγδαία πτώση σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές το Φεβρουάριο, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υφίσταται τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όμως οι δαπάνες για την απόκτηση κεφαλαίου αυξήθηκαν χάρη και στη βοήθεια του τεράστιου κυβερνητικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο εσωτερικό.

Με την διεθνή οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η πτώση των κινεζικών εξαγωγών δεν αναμένεται να αναστραφεί σύντομα. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η Κίνα μπορεί ακόμη και να καταγράψει έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο το προσεχές διάστημα.

Ωστόσο οι πιο αισιόδοξοι τονίζουν ορισμένα θετικά δεδομένα στους οικονομικούς δείκτες, όπως τις επενδύσεις, και υποστηρίζουν ότι η Κίνα μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα γρηγορότερα από άλλες χώρες, εξ αιτίας και της πολιτικής της κυβέρνησης να τονώσει την αγορά με 4 τρεις γιούαν και να δώσει πιστώσεις.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν το Φεβρουάριο κατά 25,7% στο έτος –η πρόβλεψη ήταν ότι θα μειώνονταν μόλις 5%–, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 24,1%, σχεδόν όσο προβλεπόταν (25%).
Η μείωση των εξαγωγών είναι η πιο απότομη αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά στατιστικά το 1993.

Το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 4,84 δις δολάρια, το χαμηλότερο της τελευταίας τριετίας, έναντι 39,1 δις τον Ιανουάριο και 40,1 δις το Νοέμβριο, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία των τελωνείων (www.customs.gov.cn). Η μείωση του πλεονάσματος –από το προβλεπόμενο, που ήταν 27,3 δις δολάρια– προκάλεσε μεγάλες αγορές δολαρίων.

Οι κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις έως τώρα αντεπεξέρχονται καλύτερα από τις ανταγωνίστριές τους στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και αλλού, εξ αιτίας του χαμηλότερου κόστους των κινεζικών προϊόντων. Ωστόσο αναλυτές λένε ότι η Κίνα δε θα μπορούσε να μην πληγεί από την πιο απότομη πτώση του διεθνούς εμπορίου τα τελευταία 80 χρόνια. «Στον εξαγωγικό τομέα απασχολούνται άμεσα 60-70 εκατ. εργαζόμενοι, κι έτσι θα υπάρξουν και δευτερεύουσες επιπτώσεις, στις κεφαλαιακές δαπάνες, την απασχόληση και την κατανάλωση», εκτίμησε ο Ισαάκ Μενγκ, οικονομολόγος της BNP Paribas στο Πεκίνο.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι, ήδη, 20 εκατ. εργαζόμενοι, εσωτερικοί μετανάστες, που εργάζονται σε εξαγωγικές βιομηχανίες έχουν απολυθεί λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης διεθνώς και της πτώσης της εγχώριας αγοράς ακινήτων.

Ο Τζέφρι Σακς, σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε πάντως πως «ελπίζει» η Κίνα «να ηγηθεί της παγκόσμιας εξόδου από αυτήν την κρίση πρώτη. Δεν έχουν τόσο μεγάλη φούσκα όσο οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη. Η Κίνα έχει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, εμπορικό πλεόνασμα, πολλές επενδύσεις. Έχει όσα χρειάζονται για να αρχίσει την ανάκαμψη. Εάν τα καταφέρει εφέτος, θα συμπαρασύρει κι άλλες οικονομίες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk