Ο Ινδός της Citigroup ανέστησε τα χρηματιστήρια

O διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Βίκραμ Παντίτ, αναφέροντας ότι η αμερικανική τράπεζα πέρασε στην κερδοφορία τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, «ανέστησε» τις πεθαμένες προσδοκίες για τις προοπτικές του σχεδόν χρεοκοπημένου τραπεζικού κολοσσού και έβαλε ξανά στο παιχνίδι της Γουόλ Στριτ τη μετοχή της Citigroup, η οποία είχε «ξοφλήσει», βουτώντας κάτω από το ένα δολάριο, την περασμένη εβδομάδα. Μετά την επιτυχία αυτή ο ινδικής καταγωγής τραπεζίτης χαρακτηρίστηκε …

O διευθύνων σύμβουλος της Citigroup Βίκραμ Παντίτ, αναφέροντας ότι η αμερικανική τράπεζα πέρασε στην κερδοφορία τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, «ανέστησε» τις πεθαμένες προσδοκίες για τις προοπτικές του σχεδόν χρεοκοπημένου τραπεζικού κολοσσού και έβαλε ξανά στο παιχνίδι της Γουόλ Στριτ τη μετοχή της Citigroup, η οποία είχε «ξοφλήσει», βουτώντας κάτω από το ένα δολάριο, την περασμένη εβδομάδα. Μετά την επιτυχία αυτή ο ινδικής καταγωγής τραπεζίτης χαρακτηρίστηκε από ορισμένους traders της Γουόλ Στριτ και ο slumdog των αγορών, καθώς κατάφερε να πυροδοτήσει τον αγοραστικό πυρετό όχι μόνο για τις μετοχές της Citigroup, αλλά και για τις μετοχές του αμερικανικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, και να στείλει στα ύψη τα χρηματιστήρια.

Οι μετοχές της Citigroup έκαναν άλμα πάνω από 25%, ακολουθούμενες από τις μετοχές και των άλλων τραπεζών και κυρίως της JΡ Μorgan Chase, της Βank of Αmerica και της Μorgan Stanley. Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών βοήθησε τον δείκτη Dow Jones στη Γουόλ Στριτ να πλησιάσει τις 7.000 μονάδες και τον δείκτη Standard & Ρoor΄s 500 να ξεπεράσει τις 700 μονάδες, επίπεδα-«κλειδιά» που είχαν σπάσει για πρώτη φορά από το 1996 την εβδομάδα που πέρασε. Μία ώρα πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones, κερδίζοντας 345 μονάδες, ήταν στις 6.900 μονάδες και ο δείκτης S&Ρ είχε φθάσει στις 717 μονάδες. Ολα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με εντυπωσιακά κέρδη, της τάξεως του 5%. Τα τρία μεγαλύτερα, του Λονδίνου, της Φραγκφούρτης και του Παρισιού, έκλεισαν με άνοδο 4,88%, 5,28% και 5,73%, αντιστοίχως. Διψασμένοι για κάποια αισιόδοξα νέα, οι επενδυτές πανηγύρισαν όταν σε υπηρεσιακό σημείωμα που κυκλοφόρησε προς τους εργαζομένους του ο διευθύνων σύμβουλος της Citigroup ανέφερε ότι η τράπεζα πέρασε στα κέρδη το πρώτο δίμηνο του 2009 και ότι η ως σήμερα τριμηνιαία απόδοσή της προ φόρων και ειδικών δαπανών είναι η καλύτερη από το τρίτο τρίμηνο του 2007. Ετσι, και παρά το γεγονός ότι ο κ. Παντίτ δεν συγκεκριμενοποίησε το ύψος και το είδος των ειδικών αυτών δαπανών, αν δηλαδή πρόκειται για διαγραφές ζημιών από «τοξικά» και άλλα πονηρά δάνεια ή πιστωτικές απώλειες, οι επενδυτές ερμήνευσαν το σημείωμα αυτό σαν προάγγελο καλύτερων ημερών για τη Citigroup, η οποία είχε τεράστιες ζημιές ύψους 8,29 δισ. δολαρίων το περασμένο και τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο της μερικής ενθικοποίησης της Citigroup δεν είχε «δουλέψει». Στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Citigroup και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, προβλέπεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό των προνομιούχων μετοχών που κατέχει στη Citigroup στο 36%. Συμφωνήθηκε επίσης να μετατραπούν προνομιούχες μετοχές- οι οποίες στερούνται δικαιώματος ψήφου, αλλά πληρώνουν εγγυημένο μέρισμα-, αξίας 28 δισ. δολαρίων, σε κοινές μετοχές, οι οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου. Στόχος και των δύο μερών ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Είχε ωστόσο αποτύχει ο στόχος αυτός, οι μετοχές της Citigroup είχαν κατρακυλήσει κάτω από το ένα δολάριο και η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της αυξανόταν μέρα με την ημέρα.

Η Citigroup έχει αποφύγει την κατάρρευση χάρη στα δύο τεράστια πακέτα «ενέσεων» ρευστότητας που έχει πάρει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι προνομιούχες μετοχές της Citigroup που κατέχει η αμερικανική κυβέρνηση είναι από τα κεφάλαια ύψους 45 δισ. δολαρίων που της χορήγησε το περασμένο φθινόπωρο- 25 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο και 20 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει εγγυηθεί για περαιτέρω ζημιές από «τοξικά» χρεόγραφα ύψους 301 δισ. δολαρίων. Η τεράστια αυτή ποσότητα ρευστού όμως δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει τη μετοχή της Citigroup και να δώσει ανάσα στην τράπεζα, με συνέπεια να επέμβει η αμερικανική κυβέρνηση για την επιβίωσή της. Τα πακέτα διάσωσης της Citigroup από την πρώην κυβέρνηση Μπους ήταν από τα ακριβότερα που χορηγήθηκαν στην ιστορία των ΗΠΑ και υπαγορεύτηκαν από το γεγονός ότι ήταν πολύ μεγάλη και διεθνοποιημένη τράπεζα για να αφεθεί να χρεοκοπήσει, καθώς διαθέτει υποκαταστήματα σε 136 χώρες.

Επιπλέον μια χρεοκοπία της Citigroup θα διέλυε την εύθραυστη ήδη εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το κράτος των ΗΠΑ και θα έδινε τη χαριστική βολή στον άρρωστο τραπεζικό της τομέα. Η βύθιση της αμερικανικής οικονομίας σε βαθιά ύφεση σίγουρα θα οδηγήσει στο χείλος της χρεοκοπίας και άλλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά κατοικίας συνεχίζει να βουλιάζει και οι τιμές των κατοικιών να σημειώνουν και νέα πτώση ρεκόρ. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας θα επιδεινωθεί, καθώς δεν έχει μπει ακόμη φρένο στις κατασχέσεις. Και όσο καθυστερεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην αγορά κατοικίας δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα οι τράπεζες.

Στην περίπτωση που υπάρξει σχέδιο διάσωσης της Citigroup λέγεται ότι αυτό θα αποτελέσει και ένα δείγμα για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση Ομπάμα. Ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τη νέα προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι 19 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ- με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων- θα υποβληθούν σε «stress test», όπως αποκαλείται η εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν αρκετά κεφάλαια και την αναγκαία ρευστότητα ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη, από αυτή που αναμένεται, ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Οσες τράπεζες αποτύχουν θα έχουν περιθώριο έξι μηνών ώστε να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk