Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε πλήρη εξέλιξη το ανοδικό ράλι των αγορών που ξεκίνησε ασφαλώς από τη Γουόλ Στριτ με αφορμή τις θετικές προοπτικές τόσο της Βank of Αmerica όσο και της Citigroup, καθώς οι αμερικανικές αρχές είναι σε ετοιμότητα για τη διάσωσή τους. Το επιθετικό rebound των δεικτών επαλήθευσε τους αναλυτές που «έβλεπαν» την ανάγκη αντίδρασης στα νέα χαμηλά των δεικτών και διέσωσε τις αγορές μόλις αυτές βρέθηκαν στο «χείλος του γκρεμού». Η παρούσα αντίδραση αποκτά ζωτική σημασία για τις αγορές, καθώς εκδηλώθηκε μόλις η ψυχολογία είχε φθάσει στο ναδίρ, και θεωρείται «πολύτιμη» ακόμη και αν δεν αποκτήσει διάρκεια.

Σε πλήρη εξέλιξη το ανοδικό ράλι των αγορών που ξεκίνησε ασφαλώς από τη Γουόλ Στριτ με αφορμή τις θετικές προοπτικές τόσο της Βank of Αmerica όσο και της Citigroup, καθώς οι αμερικανικές αρχές είναι σε ετοιμότητα για τη διάσωσή τους. Το επιθετικό rebound των δεικτών επαλήθευσε τους αναλυτές που «έβλεπαν» την ανάγκη αντίδρασης στα νέα χαμηλά των δεικτών και διέσωσε τις αγορές μόλις αυτές βρέθηκαν στο «χείλος του γκρεμού».

Η παρούσα αντίδραση αποκτά ζωτική σημασία για τις αγορές, καθώς εκδηλώθηκε μόλις η ψυχολογία είχε φθάσει στο ναδίρ, και θεωρείται «πολύτιμη» ακόμη και αν δεν αποκτήσει διάρκεια. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ένα ακόμη bear market rally που εντάσσεται στον ευρύτερο πτωτικό κύκλο, είτε για μια βιώσιμη αντίδραση που σηματοδοτεί τον «πυθμένα» της κρίσης, η ουσία είναι ότι οι αγορές βγήκαν από το αδιέξοδο. Παράλληλα, τους δίδεται η ευκαιρία να επουλώσουν τις πληγές τους αξιοποιώντας την παρούσα ευνοϊκή συγκυρία, χωρίς να επηρεάζονται από τα μακροοικονομικά στοιχεία που παραμένουν απογοητευτικά αλλά έπαψαν τουλάχιστον προς το παρόν να προεξοφλούνται αρνητικά στα ταμπλό.

Για την εγχώρια αγορά η ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε τη στιγμή που είχε βρεθεί στο μεταίχμιο μεταξύ των χαμηλών εξαετίας και των… χαμηλότερων 11ετίας, όπου τα μεν χαμηλά εξαετίας δεν διασπάστηκαν καθοδικά σε επίπεδο κλεισίματος, ενώ το νέο χαμηλό 11 ετών σημειώθηκε μόνο ενδοσυνεδριακά και κατ΄ ελάχιστον χαμηλότερα.

Παράλληλα, η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς επέτρεψε στον γενικό δείκτη να επανακτήσει σε μία μόνο ημέρα τα επίπεδα τιμών που είχε απολέσει πριν από 11 συνεδριάσεις. Από το χαμηλό των 1.474 μονάδων στο άνοιγμα, ο γενικός δείκτης ακολούθησε πλαγιοανοδική πορεία που κλιμακώθηκε στη λήξη της συνεδρίασης την οποία ολοκλήρωσε με κέρδη 5,57% στο κλείσιμο των 1.551,28 μονάδων, ενώ λίγο ενωρίτερα ωθήθηκε ως το υψηλό των 1.555 μονάδων.

Μολονότι η έντονη αντίδραση της αγοράς προήλθε κυρίως από τις τράπεζες, όπου ο σχετικός κλαδικός δέικτης ενισχύθηκε κατά 11,45% εμφανίζοντας διψήφια απόδοση από το τέλος Οκτωβρίου, το κλίμα αισιοδοξίας διαχύθηκε στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα όλοι οι βασικοί και οι κλαδικοί δείκτες της, πλην των ασφαλειών, να περάσουν σε ανοδική τροχιά. Αναλυτικά, ο δείκτης FΤSΕ20 ενισχύθηκε κατά 6,78%, υψηλότερα κατά 3,56% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ40, ενώ σε ποσοστό 1,96% ενισχύθηκε ο δείκτης FΤSΕ80.

Η πλήρης αναστροφή του κλίματος στις διεθνείς αρχικά και στην εγχώρια αγορά δημιούργησε δυναμικές συνθήκες και επανέφερε το αγοραστικό ενδιαφέρον στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι ανοδικές μετοχές να πάρουν σαφές προβάδισμα ύστερα από σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως προκύπει από την τελική εικόνα της αγοράς που διαμορφώθηκε με 168 ανοδικές, 48 καθοδικές και 116 αμετάβλητες μετοχές. Παράλληλα ενισχύθηκε αισθητά, όχι όμως θεαματικά, ο τζίρος της αγοράς, ο οποίος ανήλθε σε 131,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. διακινήθηκαν σε πακέτα.

Μετοχές
Αlpha Βank: Αφού αντιμετώπισε τα χαμηλά 20ετίας, η μετοχή συσσώρευσε δυναμική «ελατηρίου» και αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς εκτοξεύθηκε κατά 12,43% υψηλότερα κλείνοντας στο υψηλό της ημέρας στα 4,16 ευρώ.

Αlapis: Λίγο προτού αναμετρηθεί με το ιστορικό χαμηλό της 30ής Δεκεμβρίου, η μετοχή επωφελήθηκε της αναστροφής του κλίματος και υπεραπέδωσε με άνοδο 13,21% στα 0,60 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk