Διαμαρτυρίες στη Β. Ελλάδα για την τιμή του αερίου

Στην Αττική αναπτύσσεται το δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν διαμαρτυρίες για την τιμή του, η οποία σύμφωνα με την ΡΑΕ είναι πρόσκαιρα αυξημένη λόγω διαφορετικής πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα από αυτή στο Λεκανοπέδιο. Οσον αφορά τις υψηλές τιμές αερίου των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, η ΡΑΕ έδωσε διευκρινίσεις λέγοντας ότι οι ΕΠΑ καθορίζουν τα τιμολόγια παροχής φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους των αδειών διανομής που τους έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού και επιλέγουν ελεύθερα τη μεθοδολογία καθορισμού των τιμολογίων.

Διαμαρτυρίες  στη Β. Ελλάδα  για την τιμή  του αερίου | tovima.gr

Στην Αττική αναπτύσσεται το δίκτυο του φυσικού αερίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν διαμαρτυρίες για την τιμή του, η οποία σύμφωνα με την ΡΑΕ είναι πρόσκαιρα αυξημένη λόγω διαφορετικής πολιτικής στη Βόρεια Ελλάδα από αυτή στο Λεκανοπέδιο.

Οσον αφορά τις υψηλές τιμές αερίου των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, η ΡΑΕ έδωσε διευκρινίσεις λέγοντας ότι οι ΕΠΑ καθορίζουν τα τιμολόγια παροχής φυσικού αερίου σύμφωνα με τους όρους των αδειών διανομής που τους έχουν χορηγηθεί στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού και επιλέγουν ελεύθερα τη μεθοδολογία καθορισμού των τιμολογίων. Το θεσμικό πλαίσιο δεν υποχρεώνει τις ΕΠΑ να ακολουθούν κοινή τιμολογιακή πολιτική, προσθέτει η ΡΑΕ, δικαιολογώντας έτσι τη στάση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο απολύτως συγκυριακό με επερχόμενη μείωση τιμών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν κύκλοι της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ήδη οι τιμές στις αρχές Μαρτίου είναι μειωμένες κατά 18% λόγω της προσαρμογής των τιμολογίων προμήθειας.

Στην Αττική, περίπου 180.000

νοικοκυριά και 5.400 εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες καταναλώνουν φυσικό αέριο, με δίκτυο 2.800

χιλιόμετρα, όπως είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής κ. Γ.Κοντομίχαλος . Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 134 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 37% σε σύγκριση με το 2007, ενώ τα καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 18,9 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk