«Αδεια απογείωσης» από την Επιτροπή στη νέα Ολυμπιακή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες την έγκρισή της για την πώληση της Ολυμπιακής και τη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με την ΜΙG και σήμερα θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να επικυρώσει τις σχετικές αποφάσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση, αλλά δέχτηκε και πυρά από την αντιπολίτευση για «γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία. Πυρά δέχτηκε από τα σωματεία της Ολυμπιακής και η ΜΙG με αφορμή τις αγγελίες για προσλήψεις …

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες την έγκρισή της για την πώληση της Ολυμπιακής και τη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με την ΜΙG και σήμερα θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή, προκειμένου να επικυρώσει τις σχετικές αποφάσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση, αλλά δέχτηκε και πυρά από την αντιπολίτευση για «γκρίζες ζώνες» στη συμφωνία. Πυρά δέχτηκε από τα σωματεία της Ολυμπιακής και η ΜΙG με αφορμή τις αγγελίες για προσλήψεις προσωπικού ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφωνικό της κέντρο μπλόκαρε από εκατοντάδες υποψηφίους οι οποίοι ήθελαν να πληροφορηθούν για τις ειδικότητες που αφορούσαν οι αγγελίες σχετικά με τη νέα Ολυμπιακή.

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε χθες ότι υπάρχει απόλυτη κάλυψη για τους εργαζομένους των εταιρειών της παλαιάς Ολυμπιακής, είτε με πρόωρη συνταξιοδότηση είτε με μεταφορά σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

«Οι εργαζόμενοι είναι απολύτως καλυμμένοι χωρίς να θίγεται ούτε στο ελάχιστο το εισόδημά τους. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνομαι ότι και η νέα ιδιοκτησία θα χρησιμοποιήσει αρκετούς από τους σημερινούς εργαζομένους της Ολυμπιακής και αυτό άλλωστε είναι φυσικό, διότι έχουν γνώση, εμπειρία, προϋπηρεσία. Πιστεύω λοιπόν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας» επεσήμανε ο υπουργός.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι το επιβατικό κοινό δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «γκρίζα σημεία» στη συμφωνία, δήλωσε: «Το ΠαΣοΚ έχει πολλές και διαφορετικές θέσεις, δυσκολεύομαι να τις παρακολουθήσω. Αυτό που με ικανοποιεί είναι ότι και στο κόμμα αυτό και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις υπάρχει μια σταδιακή μετατόπιση προς τις θέσεις μας, που είναι οι θέσεις της κοινής λογικής και της Ευρώπης».

Η ανακοίνωση της ΕΕ
Η Επιτροπή χθες αποφάσισε, όπως και αναμενόταν, ότι το αναθεωρημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τις υπηρεσίες της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν παρουσιάζει προβλήματα που να αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις. Στην απόφαση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές αρχές συμμορφώνονται ως τώρα με την απόφαση της Επιτροπή της 17ης Σεπτεμβρίου 2008 και η λύση της άμεσης πώλησης διευκολύνει την ταχύτερη ολοκλήρωση της πώλησης και της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των Ολυμπιακών Αερογραμμών και των υπηρεσιών της Ολυμπιακής Αεροπορίας συγκριτικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού και εξασφαλίζει τιμές που θα διαμορφωθούν από την αγορά. Τέλος, καταλήγει, η άμεση πώληση αναμένεται να εξασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η πραγματοποίηση των δρομολογίων που διέπονται από τις διατάξεις περί παροχής δημόσιων υπηρεσιών, προφυλάσσοντας έτσι τους κατοίκους απομακρυσμένων νήσων από το ενδεχόμενο διατάραξης των παρεχόμενων αεροπορικών υπηρεσιών.

Οι προσλήψεις
Στο μεταξύ η ΜΙG δημοσίευσε ήδη αγγελίες για την πρόσληψη προσωπικού και ζητεί υπαλλήλους περίπου 80 ειδικοτήτων με την προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων και των βιογραφικών των ενδιαφερομένων να λήγει στις 24 Μαρτίου. Οπως υποστηρίζει η Μarfin, αυτό έγινε διότι ήταν απαραίτητο να αναζητηθούν υπάλληλοι απ΄ όλη την αγορά για τη στελέχωση της νέας εταιρείας, καθώς είναι άγνωστο ακόμη πόσοι από τους περίπου 7.500 εργαζομένους της Ολυμπιακής- μόνιμοι και εποχικοί- θα συνεχίσουν στη νέα εταιρεία.

Οι αγγελίες προκάλεσαν ήδη την αντίδραση των πιλότων της ΟΑ οι οποίοι έκαναν λόγο για «προκλητική και εχθρική ενέργεια» και ζητούν από τους χειριστές να μην προσέλθουν στην ΜΙG. Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να συζητήσουν ως ένωση τη μελλοντική τους απασχόληση στην εταιρεία και όχι να πηγαίνουν σε συζητήσεις ένας ένας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) κ. Μάρκος Κανδυλάκης κατήγγειλε ότι «έχει ξεκινήσει η αποδιάρθρωση όλων των εργασιακών σχέσεων» και ζήτησε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk