Οι πανεπιστημιακοί γύρισαν σελίδα

Αλλαξε σελίδα από το βράδυ της Κυριακής η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Η ως τότε αντιπολίτευση (καθηγητές που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ, στην ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού, στη Νέα Δημοκρατία και διδάσκοντες που είχαν ταχθεί κατά των κινητοποιήσεων) κέρδισε την πλειοψηφία στην ομοσπονδία. Αντίθετα, οι παρατάξεις που συμμετείχαν στο απερχόμενο προεδρείο (η Συσπείρωση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ) εμφάνισαν μεγάλες απώλειες.

Αλλαξε σελίδα από το βράδυ της Κυριακής η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Η ως τότε αντιπολίτευση (καθηγητές που πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ, στην ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού, στη Νέα Δημοκρατία και διδάσκοντες που είχαν ταχθεί κατά των κινητοποιήσεων) κέρδισε την πλειοψηφία στην ομοσπονδία. Αντίθετα, οι παρατάξεις που συμμετείχαν στο απερχόμενο προεδρείο (η Συσπείρωση που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ) εμφάνισαν μεγάλες απώλειες. Οι εκλογές αυτές κρίθηκαν από τη μεγάλη συμμετοχή των πανεπιστημιακών, ενώ στο συνέδριο για την εκλογή της 33μελούς Διοικούσας Επιτροπής της ομοσπονδίας κυριάρχησαν η ένταση και οι λεκτικές αψιμαχίες σε σημείο που απειλήθηκαν η συνέχιση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών του. Ηδη από την πρώτη ημέρα των εργασιών (την περασμένη Παρασκευή το βράδυ) οι παρατάξεις τής ως τότε αντιπολίτευσης απείλησαν με αποχώρηση και για ένα διάστημα συνεδρίαζαν σε χωριστές αίθουσες διότι διαφωνούσαν με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εξέταση των ενστάσεων σχετικά με τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Το βαθύ χάσμα που χωρίζει τα δύο «στρατόπεδα» φάνηκε και το βράδυ της Κυριακής, οπότε για πρώτη φορά σε εργασίες συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ οι σύνεδροι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην έγκριση του απολογισμού και του προγραμματισμού δράσης. Στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν ήταν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος από πλειοψηφικό σε απλή αναλογική στις εκλογές των συλλόγων του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Επί των πεπραγμένων τοποθετήθηκαν οι παρατάξεις που εκπροσωπούνταν στο όργανο, χωρίς να γίνει τελική ψηφοφορία. Επίσης κατατέθηκαν 16 ψηφίσματα από τα οποία εγκρίθηκαν μόνο δύο και αφορούσαν ειδικά ζητήματα του πανεπιστημιακού χώρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των μελών της 33μελούς Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας, πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ, πρόσκειται στο ΠαΣοΚ) με 9 έδρες. Δεύτερη με 8 έδρες βρέθηκε η Συσπείρωση, η οποία είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις προηγούμενες εκλογές. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αριστερή Μεταρρύθμιση (ΑΡΜΕ, πρόσκειται στην ανανεωτική πτέρυγα του Συνασπισμού) με 6 έδρες και τέταρτη η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) με 4 έδρες. Ακολουθούν παρατάξεις που πρόσκεινται στην Κεντροδεξιά, όπως η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας με 3 έδρες και άλλοι δεξιοί σχηματισμοί, όπως η Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών με 2 έδρες και η Κίνηση Πανεπιστημιακών Μελών ΔΕΠ με 1 έδρα. Τρεις παρατάξεις αναμένεται να συνεργαστούν για τη συγκρότηση προεδρείου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για την ΚΙΠΑΝ, την ΑΡΜΕ και την Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας. Οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων που πλειοψήφησαν στο συνέδριο της ομοσπονδίας έχουν στόχο να στρέψουν την ΠΟΣΔΕΠ σε ένα «καινούργιο» συνδικαλιστικό όργανο με οργανωμένα γραφεία, παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα που ανοίγουν για την ανώτατη εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα και σχεδιασμό συγκεκριμένων προτάσεων και λύσεων προς την πολιτεία για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Τα αποτελέσματα του συνεδρίου απέδειξαν ότι οι ανανεωτικές ιδέες έχουν μεγάλη απήχηση στους πανεπιστημιακούς» , είπε στο «Βήμα» η κυρία Ευγενία Μπουρνόβα, εκπρόσωπος της παράταξης ΑΡΜΕ. Και πρόσθεσε: «Η προηγούμενη ηγεσία απέτυχε και η ανατροπή αυτή πρέπει να οδηγήσει σε διεκδικήσεις που να συνδυάζουν αφενός την αύξηση της χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τα ελληνικά ΑΕΙ. Προτείνουμε ως βάση διαλόγου την αντιπρόταση του αείμνηστου συναδέλφου Λευτέρη Παπαγιαννάκη». Υπενθυμίζεται ότι από τα μέτρα που περιελάμβανε η πρόταση Παπαγιαννάκη ήταν η κοινή εποπτεία του χώρου της έρευνας και της Παιδείας από το υπουργείο Παιδείας, ο ενιαίος χώρος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλαγές στο Λύκειο κτλ. Από την πλευρά του, ο προηγούμενος πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Λ. Απέκης, ο οποίος ηγήθηκε για χρόνια της Συσπείρωσης, μιλώντας στο «Βήμα» χαρακτήρισε «αρνητικότατα τα αποτελέσματα του συνεδρίου τόσο για το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και για την υπόθεση της δημόσιας εκπαίδευσης γενικότερα». Και πρόσθεσε: «Υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια ανακατάληψης της ομοσπονδίας,προκειμένου να περάσει η υπάρχουσα πολιτική των μεταρρυθμίσεων.Για πρώτη φορά το συνέδριο δεν άφησε τον εαυτό του να εκφραστεί στα προγράμματα δράσης διότι αυτοί που ήθελαν την ανακατάληψη της ΠΟΣΔΕΠ ήλθαν με λεωφορεία,ψήφισαν και έφυγαν,άδειασαν το συνέδριο και ταυτόχρονα υπέβαλαν και ένσταση απαρτίας.Είναι η νέα αντίληψη για τον συνδικαλισμό». Παράλληλος διάλογος ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος (στο μέσον) κατά την πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής για τον διάλογο, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να συντονιστεί ο βηματισμός των θέσεων που θα καταθέσουν οι πολιτικές δυνάμεις». Στη φωτογραφία τον υπουργό πλαισιώνουν (από αριστερά) ο κ. Α. Γεωργιάδης και οι κυρίες Κρινιώ Κανελλοπούλου και Αννα Διαμαντοπούλου (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/ΑΠΕ)

Παράλληλος διάλογος ξεκινά μεταξύ πολιτείας και εκπαιδευτικής κοινότητας για την Παιδεία, αλλά και μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ για πιθανή ενσωμάτωσή τους. Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κ.Μουτζούρης προσκλήθηκε επισήμως στη Σύνοδο των ΤΕΙ που ξεκινά αύριο στην Πάτρα για να αναλύσει την πρότασή του για ενσωμάτωση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, ενώ στην πρόταση είναι θετικό και το υπουργείο Παιδείας, όπου προετοιμάζεται η σύγκληση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα.

Κατά τα άλλα, ο διάλογος για την Παιδεία ξεκίνησε σε πολιτικό επίπεδο, με βολές κατά των κομμάτων της Αριστεράς που δεν συμμετέχουν στην πολιτική επιτροπή η οποία συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά στο υπουργείο Παιδείας. «Εμείς δεν καθόμαστε απέξω να πετάμε πέτρες προς τα μέσα» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κυρία Κρινιώ Κανελλοπούλου μίλησε για «ανεύθυνη πολιτική στάση» και ο κ. Α.Γεωργιάδης εκ μέρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι «στη δημοκρατία προσέρχεσαι σε διάλογο,όποιου τύπου και αν είναι». Πάντως η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε χθες ότι δεν πρέπει να χαθεί «ούτε ένα λεπτό χαμένος χρόνος μπροστά στον δήθεν και τάχα κοινωνικό διάλογο που κάνει η κυβέρνηση για τα θέματα της Παιδείας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ.Τσίπρας ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι το κόμμα του αποσύρθηκε από τον διάλογο επειδή δεν ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που έθεσε (απόσυρση νόμου για τα κολέγια, «πάγωμα» νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης). Μεθαύριο συνέρχεται, στο Ζάππειο Μέγαρο, στην εναρκτήρια συνεδρία του, το συμβούλιο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπό τον καθηγητή κ. Γ.Μπαμπινιώτη που θα συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Στον διάλογο θα συμμετάσχουν και οι πρυτάνεις των ΑΕΙ που ήδη έχουν διχαστεί, καθώς δεν κατάφεραν στη Σύνοδό τους που έγινε στο Καρπενήσι να καταθέσουν κοινή πρόταση για το εξεταστικό σύστημα.

Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε χθες συγκρατημένα αισιόδοξος κατά την πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής για τον διάλογο και σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να συντονιστεί ο βηματισμός των θέσεων που θα καταθέσουν οι πολιτικές δυνάμεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk