Ο «υπνάκος» ύποπτος για πρόκληση διαβήτη

Μια νέα έρευνα η οποία έγινε στη Βρετανία επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που συσχέτιζαν τον ύπνο με τον διαβήτη τύπου 2. Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη έχει άμεση σχέση με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας στους πέντε ασθενείς δεν γνωρίζει ότι υποφέρει από την πάθηση. Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου περισσότερων από 16.000 ατόμων στην Κίνα τα οποία συνηθίζουν …

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα έρευνα η οποία έγινε στη Βρετανία επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που συσχέτιζαν τον ύπνο με τον διαβήτη τύπου 2. Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη έχει άμεση σχέση με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και την παχυσαρκία ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας στους πέντε ασθενείς δεν γνωρίζει ότι υποφέρει από την πάθηση.

Τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ μελέτησαν τις συνήθειες του ύπνου περισσότερων από 16.000 ατόμων στην Κίνα τα οποία συνηθίζουν να «παίρνουν» έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μια σειρά παραγόντων που θα μπορούσαν να τους μπερδέψουν ή ακόμη και να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα τα οποία συνηθίζουν να «παίρνουν» έναν υπνάκο έχουν κατά 26% τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους που δεν κάνουν σύντομους ύπνους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα άτομα που συνηθίζουν τους σύντομους ύπνους είναι κατά βάση όσοι δεν ασκούνται και κάνουν καθιστική και ανθυγιεινή ζωή που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2. Αναφέρουν επίσης ότι οι σύντομοι ύπνοι ενεργοποιούν ορμόνες και άλλους μηχανισμούς του οργανισμού οι οποίοι εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της ινσουλίνης.

«Η έρευνα μας προσφέρει νέα στοιχεία για τους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Είναι σημαντικό να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε για την ασθένεια η οποία εμφανίζεται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ώστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» η Σαχράντ Ταχέρι, επικεφαλής της έρευνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk