Πάγωμα μισθών και έκτακτη εισφορά μελετά το Μαξίμου

Στην Κυβερνητική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει αύριο για να αξιολογήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εco/Fin) θα οριστικοποιηθούν τα νέα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να εντείνει την προσπάθεια περιορισμού των ελλειμμάτων, όπως ζητεί επιμόνως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρά τις κοινοτικές πιέσεις, όμως, ο Πρωθυπουργός δεν φέρεται προς το παρόν διατεθειμένος να καταφύγει σε λήψη σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων επειδή δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, μεταθέτοντας όλες τις αποφάσεις του για τα τέλη Μαρτίου και αφού θα γνωρίζει και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει αύριο για να αξιολογήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Εco/Fin) θα οριστικοποιηθούν τα νέα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να εντείνει την προσπάθεια περιορισμού των ελλειμμάτων, όπως ζητεί επιμόνως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά τις κοινοτικές πιέσεις, όμως, ο Πρωθυπουργός δεν φέρεται προς το παρόν διατεθειμένος να καταφύγει σε λήψη σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων επειδή δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, μεταθέτοντας όλες τις αποφάσεις του για τα τέλη Μαρτίου και αφού θα γνωρίζει και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες προς «Το Βήμα» πως ο κ. Κ.Καραμανλής δεν θα προσανατολιστεί σε λήψη νέων φορολογικών μέτρων ή σε ρυθμίσεις που θα συμπιέσουν όλα τα εισοδήματα, εφόσον εξακολουθήσει να έχει στις σκέψεις τους και εκλογικούς σχεδιασμούς, τους οποίους παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει.

Για τον λόγο αυτό αποκλείει προς το παρόν την πρόταση κορυφαίων στελεχών του για αύξηση του ΦΠΑ, αναμένοντας τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών που δείχνουν πως μάλλον θα υιοθετήσουν σχέδιο «χαλαρής επιτήρησης» για τις χώρες που εμφανίζουν υπερβολικό έλλειμμα.

Γ ια τον ίδιο λόγο ο κ. Καραμανλής έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου να αναβάλει τις ανακοινώσεις αναφορικά με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης ως τις 20 Μαρτίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, για να μην εισπράξει αδικαιολόγητο πολιτικό κόστος σε περίπτωση κατά την οποία οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες δεν θα είναι τόσο πιεστικές για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οξυμμένα προβλήματα ελλείμματος και δανεισμού.

Ηανάγκη διατήρησης της συσπείρωσης του εκλογικού της σώματος λοιπόν (είτε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είτε για λόγους προστασίας στις ευρωεκλογές) αναγκάζει την κυβέρνηση να περιοριστεί προς το παρόν μόνο σε μείωση των δαπανών και σε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, ενώ ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία ο κ. Χ. Αλμούνια απαιτήσει πρόσθετα μέτρα, ο κ. Καραμανλής έχει ήδη αποφασίσει:

* Να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ.

* Εκτακτη εισφορά για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ μελετάται και πάλι γενναία αύξηση της φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα.

* Πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και περιορισμό των οργανικών θέσεων, αξιοποιώντας το κύμα εξόδου που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού. Αντιθέτως σε περίπτωση κατά την οποία ο κ. Καραμανλής απορρίψει οριστικά τις πρόωρες εκλογές και αφού ολοκληρωθεί και η μάχη των ευρωεκλογών μελετά το ενδεχόμενο λήψης σκληρών οικονομικών μέτρων για το β΄ εξάμηνο του 2009 ώστε να καταστούν ορατά τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας ως τον Φεβρουάριο του 2010.

Στη δέσμη των μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν πρόκειται να ανακοινώσει πριν από τον Ιούνιο, περιλαμβάνεται η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, η αύξηση των φορολογικών ελέγχων με αξιοποίηση των διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων μέσω των δηλώσεων «πόθεν έσχες» και η περικοπή μισθών στα στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk