Γιατί η Δεξιά ερωτοτροπεί με τη… δεξιά της

Με βασικό στόχο τη διατήρηση της εξουσίας, η κυβέρνηση έχοντας και ως οδηγό τη μακιαβελική ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» συνεχίζει το πολιτικό και επικοινωνιακό «παιχνίδι» με τον ΛΑΟΣ. Σε μια χρονική στιγμή όπου σημειώνεται επαναπροσέγγιση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ.Σημίτη και στόχο τον μεσαίο χώρο, στο κυβερνών κόμμα πληθαίνουν οι φωνές για συμπόρευση με τον ιδεολογικό συγγενή, το κόμμα του κ. Γ.Καρατζαφέρη ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι «ένοικος» της «δεξιάς πολυκατοικίας».

Με βασικό στόχο τη διατήρηση της εξουσίας, η κυβέρνηση έχοντας και ως οδηγό τη μακιαβελική ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» συνεχίζει το πολιτικό και επικοινωνιακό «παιχνίδι» με τον ΛΑΟΣ. Σε μια χρονική στιγμή όπου σημειώνεται επαναπροσέγγιση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ.Σημίτη και στόχο τον μεσαίο χώρο, στο κυβερνών κόμμα πληθαίνουν οι φωνές για συμπόρευση με τον ιδεολογικό συγγενή, το κόμμα του κ. Γ.Καρατζαφέρη ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι «ένοικος» της «δεξιάς πολυκατοικίας». Η υπεύθυνη στάση του κ. Καρατζαφέρη, όπως θεωρούν βουλευτές της ΝΔ αλλά και κορυφαίοι υπουργοί, στο αίτημα του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή για συναίνεση και συνεννόηση, και οι δημόσιες παραδοχές πολλών εξ αυτών ότι ο ΛΑΟΣ απέχει το τελευταίο διάστημα από τα άκρα και τις ακρότητες έχουν αλλάξει το κλίμα. Η παλαιότερη φράση του κ. Καραμανλή πως η ΝΔ «δεν συνεργάζεται με τα άκρα» έχει ακυρωθεί και πλέον υπουργοί, πολλοί βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθούν να κινούνται στη λογική της «ευρύτερης δεξιάς παράταξης».

Η κρίση στο κυβερνών κόμμα, τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, η αδυναμία ελέγχου της κατάστασης, λόγω και της οικονομικής κρίσης, και η σταθερή πρωτιά του ΠαΣοΚ έναντι της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ενισχύουν τις φωνές για συνεργασία με τον ΛΑΟΣ. Η αγωνία που κατέχει πολλούς «για το μέλλον της δεξιάς παράταξης» δεν εκφράζεται πρώτη φορά. Εξάλλου η προσέγγιση βουλευτών και στελεχών της ΝΔ με τον κ. Καρατζαφέρη παρατηρείται από πάρα πολλούς μήνες, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», αφού το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος ενίσχυσε τις παρασκηνιακές επαφές.

Τα τείχη είχαν πέσει πολύ νωρίς καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ λειτούργησε και λειτουργεί ως «πόλος δυσαρεστημένων» της δεξιάς παράταξης και φρόντισε να κινείται ως η συνείδηση της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι ασκεί κριτική μόνο σε θέματα που δεν υπερβαίνουν την ιδεολογική διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την Κεντροδεξιά από την Κεντροαριστερά. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωρίζει πολύ καλά και το έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η παρούσα Βουλή είναι σε θέση να δώσει βιώσιμη κυβέρνηση, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι οι 151 έδρες που διαθέτει η ΝΔ στη Βουλή μπορεί άνετα να αυξηθούν σε 161 με την προσθήκη των βουλευτών του κόμματός του.

Μπορεί κυβερνητικοί παράγοντες που κινούνται στους κόλπους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να επιμένουν πως η κυβέρνηση δεν παίζει με τα άκρα, όπως ανέφερε προχθές ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης, αλλά χθες οι υπουργοί κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Ευρ.Στυλιανίδης εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί προς τον ΛΑΟΣ, βουλευτές του οποίου όπως ο κ. Μ.Βορίδης μίλησαν για μετεκλογική συνεργασία, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος επανέλαβε τη γνωστή ρήση πως το κυβερνών κόμμα διαθέτει συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πολλοί στη ΝΔ θυμούνται την επίκληση από τον κ. Καρατζαφέρη της θεωρίας περί παράταξης που έχει δύο κόμματα καθώς και την παλαιότερη άποψή του πως αν χρειαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί πτώση της κυβέρνησης, θα τη στηρίξει με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Ενδεικτικό των κινήσεων που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο είναι ότι δύο υπουργοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια, αλλά κατ΄ ιδίαν επιμένουν πως δεν αντιμετωπίζεται ως αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο συνεργασίας. Ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε στο μέλλον ειδικά σε περίπτωση προεκλογικής συμπόρευσης, αφού το επιτρέπει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος. Ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει; Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά όπως επισημαίνουν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη από μια σύμπραξη θα ηττηθούν και οι δύο για διαφορετικούς λόγους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk