Επιστολές προς TO BHMA

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Θεόδωρος Μηλιώτης γράφει: Η κυβέρνηση ανέσυρε έναν όρο που είχε σχεδόν εξοβελίσει από τον πολιτικό της λόγο το 2004. Πρόκειται για το σύνθημα της συναίνεσης που υποδηλώνει μια ενδιαφέρουσα «στροφή». Προβλήθηκε με τρόπο εντυπωσιακό από τον νέο υπουργό Παιδείας σε σχέση με τον εθνικό διάλογο παιδείας. Πρότεινε την έναρξή του από μηδενική βάση σε έναν τομέα που στην πρώτη φάση της «νέας διακυβέρνησης» δεν είχε θέση ούτε η διαδικαστική συναίνεση.

Επιστολές προς TO BHMA | tovima.gr

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Συναίνεση και σκοπιμότητες
Ο κ. Θεόδωρος Μηλιώτης γράφει:

Η κυβέρνηση ανέσυρε έναν όρο που είχε σχεδόν εξοβελίσει από τον πολιτικό της λόγο το 2004. Πρόκειται για το σύνθημα της συναίνεσης που υποδηλώνει μια ενδιαφέρουσα «στροφή». Προβλήθηκε με τρόπο εντυπωσιακό από τον νέο υπουργό Παιδείας σε σχέση με τον εθνικό διάλογο παιδείας. Πρότεινε την έναρξή του από μηδενική βάση σε έναν τομέα που στην πρώτη φάση της «νέας διακυβέρνησης» δεν είχε θέση ούτε η διαδικαστική συναίνεση.

Ηταν τότε η περίοδος που η νίκη ενός κόμματος στις εκλογές ερμηνεύτηκε ως ηθική υπεροχή και οδήγησε σε αποφάσεις που συμβαίνουν σε περιπτώσεις αλλαγής πολιτεύματος, όχι κυβέρνησης. Με συνοπτικές διαδικασίες αντικαταστάθηκε άμεσα η διοικητική δομή της γενικής εκπαίδευσης με βάση ένα και μοναδικό εξωεκπαιδευτικό κριτήριο: την κομματική ταυτότητα.

Η ιδέα της συναίνεσης, ή καλύτερα της σύνθεσης διαφορετικών απόψεων, αποτελεί ασφαλώς βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Εκείνο όμως που εξοργίζει είναι η επιλεκτική της επίκληση για λόγους σκοπιμότητας.

Αναρωτιέται κανείς αν στο βάθος της επίκλησης αυτής βρίσκονται προθέσεις ανάλογες μ΄ εκείνες που πρόβαλαν το ζήτημα του προϋπολογισμού για την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές του 2007. Αποβλέπει, άραγε, στην αξιοποίηση των απόψεων άλλων ή στην απόδοση ευθυνών γιατί δεν χειροκροτούν τις δικές του;

Περί την κρίση στο σωφρονιστικό σύστημα
Ο κ. Χαράλαμπος Δημόπουλος, καθηγητής Εγκληματολογικών Επιστημών, γράφει:

Η βίαιη απόδραση εγκλείστων από τις φυλακές συνάπτεται με την εγγενή ελευθερία του ανθρώπου και σημειοδοτεί την έξοδό του προς αυτήν και ως εκ τούτου δεν πρέπει να εκπλήσσει. Αποτελεί ωστόσο ποινικό αδίκημα που επισύρει περιοριστική της ελευθερίας (άρθρο 173 του ΠΚ) και παράλληλα πειθαρχική ποινή (άρθρο 68 του ΣΚ). Στο πλαίσιο του άρθρου 48 επ. του Ν. 2721/1999 έχει προβλεφθεί η σύσταση Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, η οποία, μεταξύ άλλων, μεριμνά για την αντιμετώπιση και την αποτροπή οποιασδήποτε απόδρασης ή απόπειρας απόδρασης. Οταν κρατούμενοι αποπειρώνται να αποδράσουν με βία ή όταν για τον ίδιο σκοπό αναρριχώνται στον εξωτερικό τοίχο του καταστήματος ή όταν εξέλθουν του εξωτερικού μανδρότοιχου ή βρεθούν στην εξωτερική ζώνη αυτού ή εκτός των ορίων του καταστήματος ή ακόμη όταν επιχειρείται επίθεση από τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος με όπλα ή άλλα αντικείμενα δυνάμενα να επιφέρουν σοβαρές σωματικές βλάβες, τότε το προσωπικό της εξωτερικής φρούρησης οφείλει και πέραν των περιπτώσεων νόμιμης άμυνας να προβεί σε οπλοχρησία. Τούτο όμως συνέβη εν προκειμένω; Επιπλέον λειτουργεί σύμφωνα με τον Ν. 3090/2002 Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, το οποίο οφείλει να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους οποιαδήποτε ημέρα και ώρα για τη διαπίστωση της ευταξίας και της τήρησης των μέτρων ασφαλείας στο κατάστημα κράτησης, ενώ συλλέγει, αξιολογεί και αξιοποιεί πληροφορίες και στοιχεία που περιέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτό. Οι 12 που υπηρετούν στην εν λόγω υπηρεσία και ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα έχουν και την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου σύμφωνα με τα άρθρα 43, παρ. 2 και 243, παρ. 3 του ΚΠΔ. Στην προκειμένη περίπτωση ενεργήθηκαν εγκαίρως τα υπό του νόμου διαλαμβανόμενα, όταν μάλιστα στους αποδράσαντες συνέτρεχε το τεκμήριο της σωφρονιστικής επικινδυνότητας; Τηρήθηκαν τα καθήκοντα διευθυντή που περιγράφονται περιοριστικά στο άρθρο 37 και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που αναφέρονται στο άρθρο 22 της ΑΥ Δικ. 58819/7.4. 2003 για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος κράτησης; Εχω τη γνώμη ότι στα ανωτέρω ερωτήματα πυκνώνεται η κρίσιμη ερωτηματοθεσία του συμβάντος που εξειδικεύει το γράμμα και το πνεύμα του Ν. 2776/1999.

«Σοφή απάντηση»
Ο κ. Θανάσης Σταματέλος, από τα Καστέλλια Παρνασσίδος Φωκίδας,γράφει:

Με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και ενώ έχουν συγκεντρώσει τους πολιτικούς στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων στου Γουδή, ο Παττακός, ο οποίος ήταν και ο διοικητής των τανκς, απευθυνόμενος στον Γεώργιο Παπανδρέου, του λέει: Κύριε Παπανδρέου, τώρα έχουμε εμείς την εξουσία. Και ο Γέρος της Δημοκρατίας τού απάντησε: Το να ανέβεις στην εξουσία είναι εύκολο, το πώς θα κατέβεις είναι το δύσκολο. Αυτή η σοφή απάντηση έπρεπε όχι μόνο να αναφέρεται συχνά κατά τα 42 χρόνια που πέρασαν από τότε (και δεν την ακούσαμε ποτέ) αλλά και να έχει γραφτεί με μεγάλα γράμματα μέσα στο Κοινοβούλιο. Οπότε και οι τριακόσιοι της Βουλής θα κουβαλούσαν στο μυαλό τους αυτή την επιγραφή η οποία θα τους έκανε όλο και πιο υπεύθυνους και πιο πολύ τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Για την ΕΛΠΑ
Ο κ. Πανούσης Καλτσίκης, από την Πεντέλη της Αττικής,γράφει:

Μήπως ξέρετε γιατί η έκδοση διεθνούς άδειας οδήγησης από την ΕΛΠΑ κοστίζει 40 ευρώ, και πρέπει να πας στα γραφεία τους για να τη βγάλεις, ενώ στην Αγγλία κοστίζει 5 λίρες και στην Ιρλανδία 5 ευρώ και μπορείς να την παραγγείλεις και ταχυδρομικώς;

Σιγή αρμοδίων
Ο κ. Αντώνης Λιώνης, από την Αγία Παρασκευή της Αθήνας, γράφει:

Είμαι συνιδιοκτήτης έκτασης αναγνωρισμένης τελεσίδικα από το Εφετείο Αθηνών στη Νότια Εύβοια. Το 1999 το Δασαρχείο Αλιβερίου χορηγεί προς ενδιαφερόμενη εταιρεία βεβαίωση ότι η εν λόγω έκταση είναι δημόσια δασική. Η εταιρεία αυτή χρησιμοποιεί τη βεβαίωση για την έκδοση αδείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή ανεμογεννήτριες. Η εταιρεία το 2005 εγκαθιστά ιστό καταμέτρησης χωρίς την άδειά μου. Ως το χρονικό αυτό σημείο εγώ δεν γνωρίζω τίποτε για τα ανωτέρω και φυσικά τότε προσφεύγω στη Δικαιοσύνη και μέσω του δικαστικού αυτού αγώνα λαμβάνω γνώση για τις ενέργειες αυτές που αφορούν την ιδιοκτησία μου. Τον Ιούλιο του 2008, κατόπιν αιτήσεώς μου, ο ίδιος δασάρχης Αλιβερίου ανακαλεί το προηγούμενο έγγραφό του και βεβαιώνει ότι η έκταση είναι μη δημόσια και για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των ιδιοκτητών. Μετά τη σημαντική αυτή αναδίπλωση του δασαρχείου αιτούμαι προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης την ανάκληση της αδείας καθ΄ όσον δεν υπάρχει η απαραίτητη από τον νόμο σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης. Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει γνωμοδοτήσει για την ανάκληση της αδείας και έχει αποστείλει τη σχετική αίτησή μου προς τον κ. υπουργό από τον Νοέμβριο του 2008. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου προς τον αρμόδιο διοικητικό υπάλληλο, δυστυχώς, πέντε μήνες μετά, δεν έχω λάβει ουδεμία γραπτή απάντηση, ούτε θετική ούτε αρνητική. Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk