Η Μerck έδωσε 41,1 δισ. δολάρια για δύο… χαπάκια της Schering-Ρlough

Η ένεκα της κρίσεως πτώση των αξιών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις. Στον κλάδο του φαρμάκου, για παράδειγμα, θα έλεγε κανείς ότι η γενικότερη οικονομική δυσπραγία σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της έννοιας της «πατέντας» δημιουργούν εξωφρενικές ευκαιρίες- αρκεί βεβαίως να υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα. Ετσι, δύο μήνες μετά την εξαγορά της Wyeth από την Ρfizer αντί 62 δισ. δολαρίων, χθες ανακοινώθηκε ότι η Μerck & Co. συμφώνησε να εξαγοράσει τη Schering-Ρlough Corp.

Η Μerck έδωσε 41,1 δισ. δολάρια  για δύο… χαπάκια της Schering-Ρlough | tovima.gr

Η ένεκα της κρίσεως πτώση των αξιών στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις. Στον κλάδο του φαρμάκου, για παράδειγμα, θα έλεγε κανείς ότι η γενικότερη οικονομική δυσπραγία σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της έννοιας της «πατέντας» δημιουργούν εξωφρενικές ευκαιρίες- αρκεί βεβαίως να υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα. Ετσι, δύο μήνες μετά την εξαγορά της Wyeth από την Ρfizer αντί 62 δισ. δολαρίων, χθες ανακοινώθηκε ότι η Μerck & Co. συμφώνησε να εξαγοράσει τη Schering-Ρlough Corp. αντί 41,1 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές. Ετσι η Μerck (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα εγείρει ενστάσεις στη συμφωνία εξαγοράς της ScheringΡlough) αποκτά πλήρη δικαιώματα στην παρασκευή των ευπώλητων χαπιών Ζetia και Vytorin που καταπολεμούν τη χοληστερόλη, ενώ καθίσταται κυρίαρχη στον χώρο των πειραματικών θεραπειών της δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, του άσθματος και της σχιζοφρένειας. Και οι τέσσερις προαναφερθείσες εταιρείες είναι αμερικανικές. Ησυμφωνία με τη Schering-Ρlough φέρνει τη Μerck στη δεύτερη θέση της κατάταξης των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις- πρώτη παραμένει η Ρfizer. Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένα τη χορήγηση στους μετόχους της ScheringΡlough 23,61 δολαρίων για κάθε μετοχή που κατέχουν. Πρόκειται για τίμημα με premium 34% συγκριτικά με την τιμή στην οποία είχε κλείσει η μετοχή της ScheringΡlough την περασμένη Παρασκευή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειωτέον ότι την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Schering-Ρlough είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου μηνός, καθώς είχαν διαρρεύσει φήμες περί πιθανής εξαγοράς της εταιρείας. Σημειωτέον ότι η Schering-Ρlough έχει φάρμακα στο τελευταίο στάδιο ερευνών, τα οποία μπορούν να της εξασφαλίσουν πωλήσεις άνω των 6 δισ. δολαρίων ετησίως.

Οι μέτοχοι της Schering-Ρlough θα λάβουν για κάθε μετοχή που κατέχουν 0,5767 μετοχές της Μerck και επίσης 10,50 δολάρια σε μετρητά. Η Μerck θα χρηματοδοτήσει το τίμημα, που θα πρέπει να καταβάλει σε μετρητά στους μετόχους της Schering-Ρlough από τα αποθέματά της σε ρευστά και μέσω δανεισμού από την JΡ Μorgan Chase. Συγκεκριμένα θα δώσει 9,8 δισ. δολάρια από το ταμείο της και θα δανειστεί περί τα 8,5 δισ. δολάρια. Οταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση- υπολογίζεται ότι αυτό θα γίνει σε ένα τετράμηνο- οι μέτοχοι της Μerck θα ελέγχουν το 68% της ενοποιημένης εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της Schering-Ρlough θα ελέγχουν το εναπομείναν 32%.

Οι ειδικοί περί τα φαρμακευτικά αναλυτές θεωρούν ότι οι συμφωνίες της Ρfizer με τη Wyeth και της Μerck με τη Schering-Ρlough δημιουργούν προϋποθέσεις περαιτέρω αλλαγών όχι μόνο στον αμερικανικό, αλλά και στον παγκόσμιο φαρμακευτικό κλάδο. Υποστηρίζουν ότι, σε συνδυασμό με την απώλεια των δικαιωμάτων προστασίας πολλών ευρεσιτεχνιών και την ευρύτατη διάδοση των γενοσήμων, θα ενταθούν οι πιέσεις σε εταιρείες όπως η Βristol-Μyers Sqauibb, για παράδειγμα, να διευρύνουν τις γραμμές παραγωγής τους και να εξεύρουν συνεταίρους στις ερευνητικές προσπάθειές τους.

«Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το 2009 θα είναι μια χρονιά ενοποίησης των φαρμακευτικών εταιρειών.Δεν έχουν άλλες επιλογές αν θέλουν να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε ικανοποιητικά επίπεδα τα χρόνια που έρχονται», δήλωσε στο πρακτορείο Βloomberg ο αναλυτής της Νatixis Securities Φιλίπ Λανόν.

Η δη η εταιρεία έχει υπογράψει με τη Μerck συμφωνία η οποία προβλέπει την κοινή εκμετάλλευση των πωλήσεων των χαπιών Ζetia και Vytorin (κατά της χοληστερόλης)- πέρυσι ο τζίρος των δύο αυτών χαπιών έφθασε στα 4,6 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Μerck Ρίτσαρντ Κλαρκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες αποκάλυψε ότι το κίνητρο για την εξαγορά της Schering-Ρlough ήταν αυτά τα δύο «χρυσά» χαπάκια: το Ζetia και Vytorin. Διότι, παρά τις επισταμένες προσπάθειες του επιτελείου του, η Μerck δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια των εποπτικών αρχών για την πώληση του δικού της χαπιού κατά της χοληστερόλης, του Cordaptive. Ο Κλαρκ είπε επίσης ότι ένας από τους λόγους που αναζητούσε εταιρεία προς εξαγορά ήταν οι απισχνούμενεςεξαιτίας των γενοσήμων- πωλήσεις του αντικαρκινικού εμβολίου Cardasil.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk