Η κάμψη της βιομηχανίας περιορίζει τον κίνδυνο μπλακάουτ

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξή της τελικά θα έχουν και ένα θετικό: θα περιοριστεί η πιθανότητα μπλακάουτ το καλοκαίρι. Η αιχμή της ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια θα καλυφθεί από την αυξημένη κίνηση στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ λόγω βροχοπτώσεων, αλλά και από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ). Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2009 υπολογίζεται από …

Η κάμψη της βιομηχανίας  περιορίζει τον κίνδυνο μπλακάουτ | tovima.gr

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξή της τελικά θα έχουν και ένα θετικό: θα περιοριστεί η πιθανότητα μπλακάουτ το καλοκαίρι. Η αιχμή της ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια θα καλυφθεί από την αυξημένη κίνηση στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ λόγω βροχοπτώσεων, αλλά και από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες (Ιταλία, Βουλγαρία, Αλβανία και πΓΔΜ). Η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2009 υπολογίζεται από τους ανθρώπους της ΔΕΗ σε 1%- 1,5%, ενώ πριν από μερικά χρόνια ήταν πάνω από 4%.

Τα προβλήματα στην αγορά θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν υπήρχε η κάμψη της βιομηχανίας λόγω ύφεσης, αφού η εφεδρική αγορά ενέργειας το καλοκαίρι δεν θα βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη. Από τις δύο αιτήσεις για κατασκευή αιχμιακών μονάδων (μετά την ανάκληση της αίτησης της ΔΕΗ στην Κομοτηνή), η μονάδα αιχμιακής παραγωγής της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει μέσα στο 2009, ενώ εκείνη της Βlue Αegean Εnergy ίσως λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, συνεπώς το σύστημα μάλλον δεν θα έχει βοήθειες από νέες αιχμιακές μονάδες.

Η αίτηση της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας ΕΛΛΠΕ, για μονάδα 100 ΜW στη Θεσσαλονίκη έχει εξασφαλίσει τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, αλλά απομένει η τελική έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Η υλοποίηση της επένδυσης εκτιμάται ότι θέλει περίπου οκτώ μήνες.

Η αίτηση της Βlue Αegean Εnergy, ιδιοκτησίας Β. Μηλιώνη, είχε εξασφαλίσει κατ΄ αρχήν θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ, αλλά επιστράφηκε από το ΥΠΑΝ στη Ρυθμιστική Αρχή και πλέον περιμένει νέα έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk