Μετά την απόσυρση HPH-Alapis

Αγονος πρόκειται να κηρύξει η κυβέρνηση το διαγωνισμό για τον ΟΛΘ

Η κυβέρνηση θα κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για την παραχώρηση και αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ μετά την απόσυρση της κοινοπραξίας Hutchison Port Holdings-Alapis, αναφέρουν πληροφορίες. Επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση θα κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό για την παραχώρηση και αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΘ μετά την απόσυρση της κοινοπραξίας Hutchison Port Holdings-Alapis, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία τις οποίες επικαλείται το Reuters.

«Κατ’ ουσίαν πάμε προς την ακύρωση του διαγωνισμού», είπε αξιωματούχος της εταιρίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Στο μεταξύ έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία επέκτασης σύμφωνα με το αρχικό business plan και με ιδίους πόρους», είπε αξιωματούχος της εταιρίας.

Είπε ότι η ακύρωση του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί επίσημα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Κυβερνητική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, επιβεβαίωσε την ακύρωση του διαγωνισμού.

Η κυβέρνηση είχε προκηρύξει το 2008 διαγωνισμούς για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ των λιμανιών Πειραιά (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σε ιδιώτες, με στόχο την αναβάθμισή της υποδομής και της ανταγωνιστικότητας τους. Η κινεζική Cosco Pacific κέρδισε τον πρώτο διαγωνισμό και ανέλαβε την διαχείριση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ τον Νοέμβριο.

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση να κλιμακώνεται, η πλειοδότρια κοινοπραξία για τον ΟΛΘ, Hutchison Port Holdings (HPH) -Alapis, αποσύρθηκε τον Δεκέμβριο.

«Οι λόγοι σχετίζονται με την μεγάλη οικονομική κρίση και την δυσκολία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια της Hutchison για την ανάπτυξη του ΣΕΜΠΟ. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αισθητά και ιδιαίτερα την ναυτιλία», είχε πει εκπρόσωπος του ΟΛΘ τον Δεκέμβριο.

H συνολική προσφορά της HPH, που διαχειρίζεται τη λειτουργία 45 λιμένων παγκοσμίως, είχε ανέλθει στα 3,1 δις ευρώ για τον ΟΛΘ, ενώ προέβλεπε και επενδύσεις 489 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εμπορικών λιμενοβραχιόνων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk