Μέχρι και 20 δισ. ευρώ

Χείρα βοηθείας από το ΔΝΤ θα αναζητήσει και η Ρουμανία

Συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Βουκουρέστι θα έχει η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Στο τραπέζι το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας ύψους μέχρι και 20 δισ. ευρώ. Η Ρουμανία είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ -εκτός ευρωζώνης- που προσβλέπει στο ΔΝΤ.

Συνομιλίες με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που θα επισκεφθεί την Τετάρτη το Βουκουρέστι θα έχει η κυβέρνηση της Ρουμανίας. Στο τραπέζι το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας ύψους μέχρι και 20 δισ. ευρώ.

«Η αποστολή που θα ξεκινήσει την εργασία της την 11η Μαρτίου θα συνεχίσει την αποτίμηση της μακροοικονομικής κατάστασης και θα διεξάγει συνομιλίες σχετικά με ενδεχόμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη Ρουμανία» αναφέρει ο Οργανισμός.

Επίσης, αναφέρει, το πακέτο θα υποστηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν εγκριθεί η ενίσχυση, η Ρουμανία θα είναι η τρίτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ουγγαρία και τη Λετονία, που θα δεχθεί βοήθεια από το ΔΝΤ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου ζήτησε την υποστήριξη του λαού για τα αυστηρά οικονομικά μέτρα για την αποτροπή της ύφεσης. Πρόσθεσε ότι ένα δάνειο από το ΔΝΤ είναι ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η οικονομία της χώρας. «Η Ρουμανία χρειάζεται μία ζώνη ασφαλείας που σημαίνει εξωτερικό δανεισμό» υπογράμμισε.

Το ρουμανικό λέι έχει χάσει το 18% της αξίας του τους τελευταίους μήνες ενώ και τα νοικοκυριά πιέζονται ασφυκτικά από την κρίση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk