Τα θέματα που θα περιληφθούν στην ατζέντα της εορταστικής διάσκεψης κορυφής της Συμμαχίας στις αρχές Απριλίου

Ο Μπαράκ Ομπάμα αλλάζει και το ΝΑΤΟ

Ο προεδρικός σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας στρατηγός ε.α. Τζέιμς Τζόουνς ήταν αρκετά αποκαλυπτικός όταν, στη συνάντησή του με την υπουργό κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε σε προβλήματα διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Ρωσία. Ολα, άφησε να εννοηθεί, θα περιληφθούν στην ατζέντα της εορταστικής διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου. Η υπουργός, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ το 2009, αναφερόταν στο πρόβλημα της (πιθανολογούμενης) αίτησης της Ουκρανίας και της Γεωργίας να ενταχθούν στη Συμμαχία αλλά ο στρατηγός, πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ, έδειξε ότι την Ουάσιγκτον απασχολεί σήμερα περισσότερο το ενδιαφέρον της Γαλλίας να επανενταχθεί στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας παρά η αίτηση δύο πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος «μελετά με προσοχή» ένα γαλλο-γερμανικό non paper προτάσεων για τα προσεχή στάδια εξέλιξης του ΝΑΤΟ, στα οποία τονίζεται με κάποια έμφαση ότι δεν υπάρχει λόγος να διευρυνθεί περισσότερο η Συμμαχία και ότι η προσοχή της πρέπει να στραφεί στην κατοχύρωση και εμπέδωση του πολιτικού, του στρατιωτικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος στις χώρες που έγιναν τελευταία δεκτές στο ΝΑΤΟ, δηλαδή στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να προσανατολίζεται στο ότι δεν είναι του άμεσου μέλλοντος η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, όπως κατά κόρον επέμενε η κυβέρνηση Μπους.

Ο προεδρικός σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας στρατηγός ε.α. Τζέιμς Τζόουνς ήταν αρκετά αποκαλυπτικός όταν, στη συνάντησή του με την υπουργό κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε σε προβλήματα διεθνών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Ρωσία. Ολα, άφησε να εννοηθεί, θα περιληφθούν στην ατζέντα της εορταστικής διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου. Η υπουργός, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ το 2009, αναφερόταν στο πρόβλημα της (πιθανολογούμενης) αίτησης της Ουκρανίας και της Γεωργίας να ενταχθούν στη Συμμαχία αλλά ο στρατηγός, πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ, έδειξε ότι την Ουάσιγκτον απασχολεί σήμερα περισσότερο το ενδιαφέρον της Γαλλίας
να επανενταχθεί στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας παρά η αίτηση δύο πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αλλωστε αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος «μελετά με προσοχή» ένα γαλλο-γερμανικό non paper προτάσεων για τα προσεχή στάδια εξέλιξης του ΝΑΤΟ, στα οποία τονίζεται με κάποια έμφαση ότι δεν υπάρχει λόγος να διευρυνθεί περισσότερο η Συμμαχία και ότι η προσοχή της πρέπει να στραφεί στην κατοχύρωση και εμπέδωση του πολιτικού, του στρατιωτικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος στις χώρες που έγιναν τελευταία δεκτές στο ΝΑΤΟ, δηλαδή στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να προσανατολίζεται στο ότι δεν είναι του άμεσου μέλλοντος η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, όπως κατά κόρον επέμενε η κυβέρνηση Μπους.
Την Ουάσιγκτον απασχολεί σοβαρά η (άτυπη) αίτηση της Γαλλίας να επανέλθει- ύστερα από 43 χρόνια αποχής της- στον στρατιωτικό βραχίονα της Συμμαχίας επειδή αυτό δημιουργεί σειρά προβλημάτων και ανατρέπει ισορροπίες. Το ζήτημα συζητήθηκε προ ημερών στη συνάντηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Ηταν ο στρατηγός Ντε Γκωλ που το 1966, με μια επιστολή του προς τον πρόεδρο Τζόνσον- ο γαλλικός Τύπος την είχε χαρακτηρίσει τότε d licate = κομψή)- δήλωνε ότι η Γαλλία αποχωρούσε από το μεικτό στρατιωτικό στρατηγείο προκειμένου «να αναλάβει την πλήρη άσκηση της κυριαρχίας της σε όλη της την επικράτεια». Ταυτόχρονα έδιωξε το γενικό στρατηγείο της Συμμαχίας από το Παρίσι- κάτι που δεν του συγχώρησαν οι άλλοι σύμμαχοι ποτέ-, έκλεισε τις αμερικανικές βάσεις, δημιούργησε ανεξάρτητη Δύναμη Κρούσης με πυρηνικό οπλοστάσιο και έκτοτε η Γαλλία δεν έχανε ευκαιρία να τονίζει την αποδέσμευσή της από τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και να αρνείται την «αμερικανική επιβολή», όπως δήλωνε ακόμη και το 2007 ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Εννοείται ότι και η Αμερική ανταπαντούσε, κατηγορώντας κατά καιρούς τη Γαλλία ότι υπονομεύει το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όταν πήρε την πρωτοβουλία και προώθησε την ιδέα της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής δύναμης.

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν έκρυψε, προεκλογικά, την πρόθεσή του να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Πληροφόρησε τη Γαλλία στην πρώτη εμφάνισή του στη Βουλή ότι ενδιαφέρεται «να αποκαταστήσει ουσιαστικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ και λίγες ημέρες αργότερα δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή δύναμη δεν υπονομεύει το ΝΑΤΟ. Το επόμενο δημόσιο βήμα του ήταν η δήλωση ότι «η Γαλλία δικαιούται να έχει έναν σοβαρό ρόλο μέσα στο ΝΑΤΟ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για ρόλο σε όλη την έκταση των ενεργειών και προθέσεων της Συμμαχίας. Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου ο Λευκός Οίκος έπαιρνε από το γραφείο του Σαρκοζί ένα «σχέδιο προτάσεων» για τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ. Το συνόδευε επιστολή του γάλλου υπουργού Αμυνας Ερβέ Μορέν, η οποία «έθεσε με σαφήνεια τα συγκεκριμένα αιτήματα της χώρας του (…) για την επάνοδό της» στον στρατιωτικό βραχίονα της Συμμαχίας, έγραψε η εφημερίδα «Le Figaro». Δεν είναι γνωστά τα αιτήματα, αλλά ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι γίνονται κατ΄ αρχήν τουλάχιστον δεκτά. Μιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου προ μηνός δήλωσε ότι η Αμερική «χαιρετίζει θερμά» την επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μάλιστα πρόσθεσε ότι «υποστηρίζει την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας»(«Τhe Εconomist»).

Τα πράγματα δεν είναι όμως τόσο απλά. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η Γαλλία ζητεί, μεταξύ άλλων, συμμετοχή στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ με δικαίωμα βέτο επί των αποφάσεών του και μάλιστα με προοπτική ανάληψης της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ. Εναντι αυτού «προσφέρει» (sic) στη Συμμαχία προηγμένη τεχνολογία, θέτει το μεγαλύτερο τμήμα της ναυτικής δύναμής της υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ και προθυμοποιείται για μια «λογικών διαστάσεων» συμμετοχή με άνδρες και υλικό σε επιχειρήσεις εκτός Ευρώπης. Κατά τις ίδιες πάντοτε πηγές, η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να «προσφέρει» (sic) στη Γαλλία τη διοίκηση του συμμαχικού (ναυτικού) αρχηγείου στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και του περιφερειακού αρχηγείου που εδρεύει στη Λισαβόνα. Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς απέκλεισε – «ούτε λόγος να γίνεται» είπε – το να εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί την ηγεσία του Αρχηγείου της Συμμαχίας. Αυτή τη στιγμή πάντως γίνεται διάλογος μεταξύ Ουάσιγκτον και Παρισιού με συμμετοχή στρατιωτικών, διπλωματών και εμπειρογνωμόνων για να ετοιμάσουν μια δήλωση και ένα σχέδιο προγράμματος το οποίο θα δρομολογεί την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, θα καθορίζει με ακρίβεια τις αρμοδιότητες και τον ρόλο που θα έχουν οι γαλλικές δυνάμεις καθώς και την ποιότητα και το εύρος της γαλλικής συμμετοχής. Το κείμενο θα υποβληθεί για (τυπική) έγκριση στην πανηγυρική Διάσκεψη Κορυφής στις 3-4 Απριλίου και ο πρόεδρος Σαρκοζί θα αναγγείλει την επιστροφή της Γαλλίας ως πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ. Εχει γίνει πρόοδος στις συνομιλίες αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα και λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, πληροφορείται «Το Βήμα».

Προβλήματα υπάρχουν και στη Γαλλία. Μια δημοσκόπηση στις αρχές Φεβρουαρίου έδειξε ότι το 38% των Γάλλων συμφωνεί για την επανένταξη στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το 34% διαφωνεί και ένα 28% απάντησε ότι δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη. Εξάλλου το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητεί να έρθει στη Βουλή το όλο θέμα και η κεντρώα παράταξη ( Φρανσουά Μπαϊρού κ.ά.) κατηγόρησε τον πρόεδρο Σαρκοζί ότι «εγκατέλειψε ένα βασικό στοιχείο της (γαλλικής) ταυτότητας» και ζητεί να γίνει δημοψήφισμα.

Σε μια προσπάθειά του να φανεί αρεστός στην Αμερική αλλά και να καθησυχάσει τους Γάλλους και τους άλλους Ευρωπαίους, ο πρόεδρος Σαρκοζί παρουσίασε προ ημερών την «εντυπωσιακή», όπως τη χαρακτήρισε, συμμετοχή της Γαλλίας στις εκτός Ευρώπης επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ- από το Κόσοβο ως το Αφγανιστάν και από την Τσαντ, το Κονγκό και την Ακτή Ελεφαντοστού ως την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία-, μια συμμετοχή με συνολικά περί τις 11.000 άνδρες. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι παραμένει πάντοτε υποστηρικτής της «προσπάθειας» για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης.

Οι πολίτες της Ευρώπης δεν θέλουν ανάμειξη
ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ τους Βρετανούς και τους Δανούς, κανένας Ευρωπαίος δεν θέλει να εμπλακεί η χώρα του σε ένοπλες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, μάλιστα ακόμη και οι Βρετανοί και οι Δανοί θα πήγαιναν με μισή καρδιά- το 52% των πρώτων και το 51% των δευτέρων. Η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ στη διάσκεψη κορυφής του Απριλίου θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να λάβουν ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις και η νέα αμερικανική πολιτική ηγεσία θα υποστηρίξει το αίτημα. Ωστόσο δημοσκόπηση του Gauer Foundation της Γενεύης στα μέσα Φεβρουαρίου μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ έδειξε ότι στο σύνολο μόλις το 40% των Ευρωπαίων θα υποστήριζε «αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του στο Αφγανιστάν». Το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο στο ερώτημα για «συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» (28%). Ισπανοί, Ελληνες, Νορβηγοί και Ιταλοί βρίσκονται στις υψηλές θέσεις του πίνακα των χωρών που είναι αντίθετοι σε κάθε είδους συμμετοχή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν με ποσοστά 31% περίπου. Αντιθέτως, σε ποσοστό 42%-44% υπέρ της στρατιωτικής παρουσίας τους στο Αφγανιστάν είναι κατά σειρά οι Τούρκοι, οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Πορτογάλοι. Η δημοσκόπηση έδειξε και δύο ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία: σχεδόν ο ένας στους τρεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες «δεν είχε ακόμη αποφασίσει» αν η χώρα του θα έπρεπε να εμπλακεί στο Αφγανιστάν. Και, δεύτερον, όταν πρόκειται για «πάσης φύσεως αλλά μη στρατιωτική βοήθεια» σχεδόν οι εννέα Ευρωπαίοι στους δέκα είναι πρόθυμοι να συμβάλουν με χρήματα (82%) και σε είδος και σε υπηρεσίες (88%). «Η λύση στο ζήτημα σταθερότητας του Αφγανιστάν και της ευρύτερης περιοχής δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά στρατιωτικού χαρακτήρα» δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη παρουσιάζοντας την ελληνική θέση κατά την υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ την περασμένη Πέμπτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk