Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμαέληξε η σύνοδος των Πρυτάνεων

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμαέληξε η σύνοδος των Πρυτάνεων | tovima.gr

Σε διχασμό μεταξύ των διοικήσεων των πανεπιστημίων και χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές που ζητούν οι πρυτάνεις στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια έληξε η Σύνοδος των ΑΕΙ στο Καρπενήσι. Ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος υποσχέθηκε στους πρυτάνεις ότι θα μελετήσει τις προτάσεις τους, αν και σχολίασε την αδυναμία τους να καταλήξουν σε κοινή πρόταση σχετικά με το εξεταστικό σύστημα τηςχώρας που εμφάνισε την εικόνα διχασμένων πανεπιστημίων. Ο υπουργός παιδείας βέβαιατόνισε ότι το εξεταστικό σύστημα δεν αποτελεί προτεραιότητα του καθώς προηγούνται οι αλλαγές στη φυσιογνωμία του Λυκείου.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους αρνήθηκαν επίσημα ότι δεν κατέληξανσε κοινή πρόταση για το εξεταστικό και δήλωσαν ότι το σχέδιο που είχε συνταχθεί και επρόκειτο να κατατεθεί στον κ. Σπηλιωτόπουλο είναι το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι προτάσεις τους, οι οποίες όμως θα ολοκληρωθούν στο μέλλον. Όπως έλεγαν πρυτάνεις στο περιθώριο της Συνόδου, στην πραγματικότητα η διαφωνία που προέκυψε ήταν αποτέλεσμα της διαφορετικής πολιτικής που ακολουθούν κεντρικά και περιφερειακά πανεπιστήμια. Τα κεντρικά πανεπιστήμια επιθυμούν διατήρηση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση και μικρό αριθμό εισακτέων, ενώτα περιφερειακά θεωρούν ότι αντίστοιχες αποφάσεις θα τα οδηγήσουν σε μαρασμό.

Οι πρυτάνεις δήλωσαν ακόμη ότι δεν έχουν λάβει έως σήμερα επίσημη πρόσκληση για την συμμετοχή τους στον εθνικό διάλογο για την παιδεία που ξεκινάει την ερχόμενη Τετάρτη με την επίσημη πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Χθες, Σάββατο, οι πρυτάνειςτων ΑΕΙ είχαν αποσύρει τηνπρόταση τους για το εξεταστικό σύστημα της χώρας κατά την χθεσινή.Κατά την διάρκειασυνεδρίασης που έγινε στο Καρπενήσι, η πρόταση που ολοκλήρωσε επιτροπή την οποία είχε ορίσει η Σύνοδος σε προηγούμενη συνεδρίαση της, δέχτηκε έντονη κριτική. Πρυτάνεις πολλών πανεπιστημίων διαφώνησαν με βασικά σημεία της πρότασης που είχαν ολοκληρώσει οι συνάδελφοι τους, με αποτέλεσμα μέλη της επιτροπήςνα αποχωρήσουν. Η Σύνοδος όρισε νέα μέλη της επιτροπής και αποφάσισε να συντάξει νέα πρόταση για το εξεταστικό σύστημα, ενώ δεν κατατέθηκε κανένα σχετικό κείμενο στην συνάντηση τους με τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο.

Κατά τα άλλα, οι πρυτάνεις κατέθεσαν στην συνάντηση τους με τον υπουργό «λίστα αλλαγών που επιθυμούν να γίνουν στον νέο ΝόμοΠλαίσιο για τα ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών ζητούν να αλλάξουν οι διατάξεις για τα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημιακών (που απαρτίζονται πλέον κατά το 1/3 τους από μέλη άλλου πανεπιστημίου εκτός του κρινόμενου μέλους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού), οι διατάξεις που αφορούν το πολλαπλό σύγγραμμα, η διάταξη για την καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές,διατάξεις που αφορούν τον 4ετη προγραμματισμό τους με τηνΠολιτεία και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Πολλοί πρυτάνειςέθεσαν και το θέμα της διάταξηςπου απαγορεύει στους εν ενεργεία πρυτάνεις ή αντιπρυτάνειςνα εκλεγούν ξανά πριν περάσει μια τετραετία απομάκρυνσης τους από τη διοίκηση των ΑΕΙ.

Για «τροποποιήσεις και συμπληρώσεις» του Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ και όχι για «αλλαγές» έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος μετά η λήξη της Συνόδου. «Δεν θα σας έλεγα ότι μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε τον όρο αλλαγές. Μπορούμε να υιοθετήσουμε τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου» δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. «Εκεί που πράγματι υπάρχει ταύτιση απόψεων για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, βεβαίως αυτό είναι κάτι που θα το εξετάσουμε σοβαρά.Όπου υπάρχει ομοφωνία, είναι λογικό και εμείς να στεκόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή. Για εμάς μεγάλη σημασία έχει να μην αλλάξουμε την φιλοσοφία του νόμου-πλαισίου. Από εκεί και έπειτα, ό,τι ομοφώνως προέρχεται που μπορεί να βελτιώνει την εφαρμογή του, βεβαίως και εμείς είμαστε ανοιχτοί» δήλωσε. Και κατέληξε λέγοντας ότι στόχος είναι η καλύτερη εφαρμογή του Νόμου.

Σχετικά με την αδυναμία των πρυτάνεων να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για το εξεταστικό σύστημα δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε ότι «μπορεί στην Σύνοδο των Πρυτάνεων να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις- άλλωστε σε κάθε Σύνοδο του οποιουδήποτε οργάνου είναι λογικό να υπάρχει ποικιλία απόψεων και ιδεών- αλλά η αίσθηση η δική μου είναι ότι στο τέλος, είτε μέσω της Επιτροπής είτε μέσω της σύνθεσης αυτών των ιδεών και προτάσεων, θα υπάρξουν προτάσεις».

Πρόσθεσε ότι «σε αρκετά σημεία υπάρχει σύμπτωση απόψεων» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι λογικό στις πρώτες συζητήσεις να κατατίθενται διαφορετικές απόψεις, για να υπάρχει ο χρόνος και τα φίλτρα για να φτάσουμε σε πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση με τον εθνικό διάλογο για την παιδεία τόνισε ότι «Αν τα πράγματα ήταν εύκολα, θα είχαν γίνει πολύ πριν από εμάς.Δεν θα περίμενε κανείς εμάς να φέρουμε μαγικές λύσεις, ούτε έρχομαι εδώ γιατί έχω μαγικές λύσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk