Μελετητές του υπουργείου Δικαιοσύνης εισηγήθηκαν την ακύρωση μιας προμήθειας που θα μπορούσε να αποτρέψει το φιάσκο με την απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριζάι

Με συνταγή γιατρού έκοψαν την ομπρέλα του Κορυδαλλού

ΚΑΙ ΟΜΩΣ,η απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις Φυλακές Κορυδαλλού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί,αρκεί κάποια στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης να μη νοιάζονταν τόσο πολύ για την… υγεία τους. Το αρμόδιο υπουργείο,σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., ετοιμαζόταν- λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο φιάσκο- να προμηθευτεί ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα,τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν το σχέδιο απόδρασης των δύο επικίνδυνων κακοποιών.Η διαδικασία όμως σταμάτησε έπειτα από εισηγήσεις υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίες επικαλέστηκαν, εκτός των άλλων αφελών (και κατά συνέπεια ύποπτων) δικαιολογιών,ακόμη και ότι «ίσως το σύστημα αυτό…αρρωστήσει τους κρατουμένους».

ΚΑΙ ΟΜΩΣ,η απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις Φυλακές Κορυδαλλού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί,αρκεί κάποια στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης να μη
νοιάζονταν τόσο πολύ για την… υγεία τους. Το αρμόδιο υπουργείο,σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., ετοιμαζόταν- λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο φιάσκο- να προμηθευτεί ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα,τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν το σχέδιο απόδρασης των δύο επικίνδυνων κακοποιών.Η
διαδικασία όμως σταμάτησε έπειτα από εισηγήσεις υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίες επικαλέστηκαν, εκτός των άλλων αφελών (και κατά συνέπεια ύποπτων) δικαιολογιών,ακόμη και ότι «ίσως το σύστημα αυτό…αρρωστήσει τους κρατουμένους».

Λίγες ημέρες πριν από τη δεύτερη απόδραση- στις 22 Φεβρουαρίου- των δύο ποινικών με ελικόπτερο βρίσκονταν σε εξέλιξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης διαδοχικές συσκέψεις προκειμένου να ληφθούν μέτρα στα σωφρονιστικά ιδρύματα ώστε να μην αποτελούν βάση του εγκλήματος και να σταματούν εν τη γενέσει τους σχέδια απόδρασης. Στις συσκέψεις αυτέςστις οποίες είχε τον κύριο λόγο ο αποχωρήσας μετά την απόδραση ειδικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Φ. Βλάχος – συνεκτιμήθηκαν αναφορές του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. ότι «πολλές εγκληματικές ενέργειες στην Αττική εκπορεύονται από μεγαλοκακοποιούς που κρατούνται στις Φυλακές Κορυδαλλού ή σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.Μέσω κινητών τηλεφώνων,τα οποία κατέχουν παρανόμως,δίνουν εντολές σε συνεργούς τους εκτός φυλακών για να σκοτώσουν αντιπάλους τους και οργανώνουν κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες.Δολοφονίες όπως των Αλέκου Κοσμόπουλου,Γιάννη Γαβάκη,Αρη Λακιώτη και άλλων ανθρώπων της νύχτας και των συμμοριών, έγιναν με εντολές μέσα από τις φυλακές. Επιπλέον,μέσω των κινητών τηλεφώνων μπορεί να οργανώνονται και σχέδια απόδρασης κακοποιών». Οι αρμόδιοι έβλεπαν το κακό που έρχεται, αλλά…

Τηλεφωνικό κέντρο Κορυδαλλού
Μόνο στις Φυλακές Κορυδαλλού, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, λειτουργούν περίπου 700 ως 800 κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατέχουν παρανόμως κρατούμενοι. Οι επιτελείς του υπουργείου γνωρίζουν ότι πολλά από αυτά τα κινητά αποκτήθηκαν από τους κρατουμένους με τη μεσολάβηση αυτών που υποτίθεται οφείλουν να τα κατάσχουν, των σωφρονιστικών υπαλλήλων δηλαδή, οι οποίοι τα πουλούν σε κρατουμένους αντί περίπου 1.000 ευρώ. Ακόμη, στη διάθεση των παραγόντων του υπουργείου υπάρχουν φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται απόπειρες εισαγωγής κινητών τηλεφώνων στη φυλακή από κρατουμένους που τα έκρυβαν σε απόκρυφα σημεία του σώματός τους!

Με αυτά τα δεδομένα προτάθηκε να εγκατασταθούν στις Φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας συστήματα αδρανοποίησης κινητών (jammers), όπως αυτά που υπάρχουν σε πολλούς δημόσιους χώρους, θέατρα και αίθουσες συνεδριάσεων, όπως για παράδειγμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ακόμη και στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, οι συζητήσεις για την εισαγωγή τέτοιων συστημάτων και στις φυλακές είχαν προχωρήσει τόσο ώστε εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών ασφαλείας από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ αλλά και από την Κίνα πρότειναν ολοκληρωμένο σχέδιο στους υπευθύνους. Προβλεπόταν η εγκατάσταση ενός κεντρικού αδρανοποιητή στο κτίριο της διεύθυνσης των Φυλακών Κορυδαλλού, το οποίο θα διασυνδεόταν με ένα σύστημα 30 «κατευθυντήριων» (directional) κεραιών που θα επρόκειτο να τοποθετηθεί στους εξωτερικούς τοίχους, στις πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος. Το σύστημα αυτό θα δημιουργούσε μια ηλεκτρονική ομπρέλα που θα μπλόκαρε τα σήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και όλα τα κινητά που χρησιμοποιούσαν οι κρατούμενοι θα νεκρώνονταν. Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος στις Φυλακές Κορυδαλλού προσδιορίστηκε περίπου στις 300.000 ευρώ. Παράλληλα, προτάθηκε παρόμοια συστήματα να εγκατασταθούν και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Αλλωστε, τέτοια συστήματα λειτουργούν εδώ και χρόνια στις περισσότερες φυλακές στο εξωτερικό. Παρά την πρόθεση των επιτελών του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό την πίεση και των αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ., να προωθήσουν την εγκατάσταση του συστήματος ανέκυψαν ξαφνικά «τεχνικά» προβλήματα! Υπάλληλοι του υπουργείου οι οποίοι ανέλαβαν να μελετήσουν την εγκατάστασή του ανέφεραν ότι «ίσως το σύστημα αδρανοποίησης κινητών εκπέμψει ακτινοβολία,η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των κρατουμένων»! Η εισήγηση μπλόκαρε τα πάντα, παρ΄ ότι αν η ερώτηση είχε τεθεί σε έναν απλό τεχνικό θα είχε αρθεί κάθε αμφιβολία.

«Το συγκεκριμένο σύστημα εκπέμπει ραδιοσήματα ισχύος περίπου του 5% ως 10% των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία οποιουδήποτε.Για αυτό εξάλλου επιτρέπεται η εγκατάστασή του σε τόσα θέατρα, κινηματογράφους καικοινόχρηστους χώρους» εξηγούν τεχνικοί. Αλλά οι μελετητές του υπουργείου Δικαιοσύνης επέμειναν. Ζήτησαν μάλιστα να συνταχθεί σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου (σ.σ.: η οποία θα προκαλούσε σημαντική καθυστέρηση στην προμήθεια) προκειμένου να εξεταστούν επιστημονικά τυχόν επιδράσεις στην υγεία των κρατουμένων. Αλλά δεν ήταν μόνον το θέμα της υγείας. Γρήγορα μπήκαν και άλλα, πρόσθετα, εμπόδια. Προτάθηκε να ζητηθεί ειδική άδεια για την εγκατάσταση του συστήματος από αρμόδιες, όπως χαρακτηρίστηκαν, κρατικές αρχές, όπως η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Υπήρξε εισήγηση και για το ότι «το κόστος αγοράς του συστήματος είναι μεγάλο». Και το έσχατο, εξόχως αποκαλυπτικό για τις αντιρρήσεις της διοίκησης, επιχείρημα: «Θα παραπονεθούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που θα αδρανοποιηθούν και τα δικά τους κινητά όση ώρα βρίσκονται στην υπηρεσία τους»!

«Σφοδρές αντιδράσεις»
«Υπήρχεόντωςπρόθεση να αγοράσουμε το σύστημα» επιβεβαιώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και παραδέχεται ότι «συναντήσαμε σφοδρές αντιδράσεις και σταματήσαμε». Στις σχετικές συσκέψεις πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως λύση αντιμετώπισης του εγκλήματος που εκπορεύεται μέσα από τις Φυλακές Κορυδαλλού συζητήθηκε και η χρήση συστήματος παρακολούθησης των κινητών που λειτουργούν μέσα στις φυλακές. Το σύστημα αυτό «κλωνοποιεί» τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή των Φυλακών Κορυδαλλού και θα μπορούσε να υποκλέπτει ταυτοχρόνως τις συνομιλίες ως και έξι κινητών τηλεφώνων.

«Θα παρακολουθούσαμε τα τηλέφωνα κακοποιών για τους οποίους ξέραμε ότι δίνουν εντολές εγκληματικών ενεργειών. Θα αποτρέπαμε πολλές αιματηρές ενέργειες και θα ελέγχαμε την κατάσταση σε ένα μεγάλο μέρος του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι βέβαιο ότι αν το είχαμε αποκτήσει θα παρακολουθούσαμε τις συνομιλίες των Ριζάι και Παλαιοκώστα και θα γλιτώναμε το φιάσκο» διαπιστώνουν εκ των υστέρων στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά ούτε αυτή η προμήθεια υλοποιήθηκε με την επίκληση λόγων παρόμοιων με τους αδρανοποιητές κινητών και βέβαια και σε αυτή την περίπτωση λόγω κόστους.

Η φθηνή λύση και το παιχνίδι της διαφθοράς
ΑΝΤΙνα αποκτηθούν τα συστήματα που θα επέφεραν καίριο πλήγμα στο… κέντρο επικοινωνιών Κορυδαλλού και στη συνδρομή του στην οργάνωση του εγκλήματος, στο τέλος ελήφθη απόφαση να προωθηθεί μια μικρότερου βεληνεκούς, πιο φθηνή, αλλά και πιο προβληματική «λύση».

Αποφασίστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αγοράσει και να διανείμει σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους μικρές φορητές συσκευές που έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού κινητών σε λειτουργία. Οι συσκευές αυτές έχουν κόστος περίπου 1.500

ως 2.000 ευρώ έκαστη και χρησιμοποιούνται κυρίως από επιχειρηματίες που θέλουν να εντοπίζουν κινητά εν λειτουργία κατά τη διάρκεια σημαντικών ενδοεταιρικών συσκέψεων. Η χρήση τους για την αναμετάδοση των τεκταινομένων των συσκέψεων σε επιχειρηματικούς αντιπάλους είναι ένα από τα πιο παλαιά και κλασικά κόλπα της λεγόμενης «βιομηχανικής κατασκοπείας». Θεωρήθηκε ότι ανάλογα γίνεται το «παιχνίδι» και στις φυλακές και οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ώστε να εντοπίζουν τα κινητά τηλέφωνα των κρατουμένων.

Η πρόταση προκάλεσε γέλια στους υποψιασμένους. «Εκ πρώτης όψεως,η λύση φαίνεται καλή» σχολιάζει ειρωνικά αρμόδιος παράγοντας και προσθέτει: «Αλλά μόνο για τους αδαείς. Κατ΄ αρχάς αρκεί οι κρατούμενοι να βγάλουν την μπαταρία του κινητού και η συσκευή δεν θα μπορεί να τα εντοπίζει.Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο,χειρότερο.Τις συσκευές θα τις χρησιμοποιούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Για αρκετούςόμωςέχουμε ενδείξεις ότι είναι εκείνοι που διακινούν τα κινητά στις φυλακές.Πώς να δώσουμε τον έλεγχο σε αυτούς που παρανομούν, δεν βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα…Το μόνο που θα κατορθώναμε θα ήταν να δημιουργήσουμε έναν νέο κύκλο παράνομης συναλλαγής και διαφθοράς στον Κορυδαλλό,αυτή τη φορά με τα χρήματα που θα πληρώνονται από κρατουμένους σε επίορκους φύλακες για να αχρηστεύονται οι συσκευές εντοπισμού κινητών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk