Οι προσκλήσεις στον πρώην πρωθυπουργό και ο κομματικός πατριωτισμός «πράσινων» και «γαλάζιων» στελεχών

Ποιους ενοχλούν οι ομιλίες του κ. Σημίτη

Σήμερα επισκέπτεται τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου. Αν τα πράγματα είχαν κυλήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό το Σαββατοκύριακο θα μιλούσε στην πόλη ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης (φωτογραφία), προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση αυτή αναβλήθηκε στο παρά πέντε, έπειτα από διένεξη του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Δ.Μπαράτσα (προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ), ο οποίος είχε απευθύνει την πρόσκληση, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως με τον κ.

Σήμερα επισκέπτεται τα Ιωάννινα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου. Αν τα πράγματα είχαν κυλήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό το Σαββατοκύριακο θα μιλούσε στην πόλη ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης (φωτογραφία), προσκεκλημένος του Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση αυτή αναβλήθηκε στο παρά πέντε, έπειτα από διένεξη του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Δ.Μπαράτσα (προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ), ο οποίος είχε απευθύνει την πρόσκληση, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κυρίως με τον κ. Αθ.Οικονόμου (πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ στα Ιωάννινα) που δεν ενέκριναν την πρωτοβουλία του. Τα ανωτέρω έλαβαν χώρα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και την Παρασκευή ειδοποίησαν από το ΠαΣοΚ για την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στην πόλη. Οι τοπικοί παράγοντες του ΠαΣοΚ κάνουν λόγο για «συμπτώσεις» και για «προσωπικά κίνητρα», το γεγονός όμως προσετέθη στον ακήρυκτο πόλεμο μερίδας του κόμματος με τον πρώην πρωθυπουργό, παρά τη φιλολογία για κινήσεις επαναπροσέγγισης Παπανδρέου- Σημίτη στο παρασκήνιο.

Οι καλόπιστοι στο ΠαΣοΚ δέχονται το επιχείρημα του κ. Οικονόμου ότι το ΔΣ ενημερώθηκε για την πρόσκληση προς τον κ. Σημίτη από τις εφημερίδες και ότι η αντίδρασή του στρεφόταν κατά του τρόπου λειτουργίας του κ. Μπαράτσα και όχι κατά του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο ο κ. Οικονόμου είναι έμπειρο στέλεχος για να παραβλέπει τις προεκτάσεις των ενεργειών του, θεωρείται το άτομο που μεταφέρει τη «γραμμή» του κόμματος σε όλη την Ηπειρο. Εξ ού και η ένταση που δημιουργήθηκε με τον γραμματέα της Νομαρχιακής κ. Χρ.Βούζα , ο οποίος είχε ενημερωθεί από το γραφείο του κ. Σημίτη σχετικά με την εκδήλωση και είχε επικοινωνήσει με τους κκ. Ι. Ραγκούση και Ν.

Αθανασάκη προκειμένου να πληροφορηθεί ότι δεν υπάρχει «απαγορευτικό» για τις ομιλίες του πρώην πρωθυπουργού. Ο νυν γραμματέας της Νομαρχιακής κατηγόρησε τον πρώην (αμφότεροι υποστήριξαν τον κ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές) ότι «δηλητηριάζει» το κλίμα, ενώ στην πόλη ακούστηκαν και βαριές εκφράσεις για «νεοπραιτωριανούς».

Το ζήτημα στα Ιωάννινα θα ελάμβανε εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου κάλυψε τις αντιπαραθέσεις. Δεν πρόκειται όμως για τοπική ιστορία ή μεμονωμένο περιστατικό. Οπου μιλάει ο κ. Σημίτης, δημιουργούνται παρατράγουδα. Στο Ηράκλειο έλαμψαν διά της απουσίας τους ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας κ. Εμμ. Στρατάκης, η πρώην περιφερειάρχης κυρία Μαρία Σκραφνάκη και ο κ. Ι.Σκουλάς (ο βουλευτής που κατέβαζε τις φωτογραφίες του κ. Σημίτη από τα τοπικά γραφεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες), ο οποίος τοποθετήθηκε στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ το 2004 έπειτα από προσωπική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού.

Στην Πάτρα, όπου αναφέρθηκε στην κρίση, μιλώντας στο Επιμελητήριο Αχαΐας εν μέσω κοσμοπλημμύρας, συζητήθηκε στο παρασκήνιο ότι οι «γαλάζιοι» παράγοντες των επιμελητηρίων δέχονται πιέσεις για να μην προσκαλούν τον κ. Σημίτη, ο οποίος ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. (Στο Επιμελητήριο Αχαΐας ο πρόεδρος κ. Τρ.Φωτόπουλος πρόσκειται στο ΠαΣοΚ, εξελέγη όμως με τη στήριξη της ΝΔ.) Το προηγούμενο διάστημα ορισμένα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ (του «παπανδρεϊκού» κλίματος) αποδοκιμάστηκαν σε κάποιους νομούς από κομματικό ακροατήριο, όταν αναφερόμενοι στη διακυβέρνηση Σημίτη τη χαρακτήρισαν ως τα «λάθη της οκταετίας».

Φαίνεται ότι ο καιρός της τυφλής κομματικής υποταγής έχει παρέλθει (και για τους «πράσινους» και για τους «γαλάζιους»). Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο, ο οποίος, όπως φαίνεται από την προσέλευση στις ομιλίες του κ. Σημίτη, επιθυμεί να ακούσει σοβαρές προσεγγίσεις στο θέμα, πέραν των κομματικών κοκορομαχιών. Ετσι οι προσκλήσεις δεν λείπουν, ούτε από επιμελητήρια ούτε από οργανώσεις του ΠαΣοΚ ούτε από πανεπιστήμια. Ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στις 23 Μαρτίου για την κρίση στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη και στις 12 Μαΐου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα συνεδριάζει η Επιτροπή Σοφών η οποία επεξεργάστηκε την αναθεωρητική Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk