Πακέτο μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση καθώς η κρίση χειροτερεύει- Η Ελλάδα θα βρεθεί το καλοκαίρι, πρώτη χρονιά από το 1993, σε ύφεση

Πάγωμα μισθών και αυξήσεις φόρων

Πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα, πάγωμα των νομοθετημένων φοροελαφρύνσεων για τα μεσαία εισοδήματα και αυξήσεις στη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων εξετάζει τώρα η κυβέρνηση καθώς προβλέπει ότι η οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Μετά το ναυάγιο της προσπάθειας που ανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κρίσης η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα πρωτοβουλίες …

Πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα, πάγωμα των νομοθετημένων φοροελαφρύνσεων για τα μεσαία εισοδήματα και αυξήσεις στη φορολογία των υψηλών εισοδημάτων εξετάζει τώρα η κυβέρνηση καθώς προβλέπει ότι η οικονομική κρίση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Μετά το ναυάγιο της προσπάθειας που ανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση της κρίσης η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να ανακοινώσει το προσεχές διάστημα πρωτοβουλίες που θα αποσκοπούν:

* Στην αποκατάσταση της σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών και του δημοσίου χρέους, και * Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης για τους ανέργους και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Το βαρύ πακέτο
Την επεξεργασία των μέτρων έχουν αναλάβει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς και ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει στην τύχη τις εξελίξεις καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο κ. Καραμανλής, από το καλοκαίρι και εφόσον η τουριστική κίνηση μειωθεί σε ποσοστό υψηλότερο από 15% τότε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα βρεθεί, πρώτη χρονιά από το 1993, σε αρνητικό έδαφος. Με άλλα λόγια η ύφεση θα φθάσει και στη χώρα μας όπως συνέβη και τότε όταν ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε κατά 1,8%. Αυτό οδηγεί υποχρεωτικά την κυβέρνηση στην αναθεώρηση των στόχων για την πορεία των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

Στην προσπάθεια αποκατάστασης της δημοσιονομικής σταθερότητας η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει συμμάχους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι τις επόμενες εβδομάδες θα «βομβαρδίσουν» την Ελλάδα με εκθέσεις για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Η αρχή θα γίνει την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (Εco/Fin) το οποίο θα θέσει και πάλι τη χώρα μας σε καθεστώς επιτήρησης. Και η συνέχεια θα έρθει με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη στρατηγική της Λισαβόνας, όπου καταγράφεται ότι η Ελλάδα αντί να κερδίζει έδαφος χάνει ανταγωνιστικότητα.

Οπως επισημαίνουν ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, η διάγνωση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστή και τα προβλήματα είναι τόσο σοβαρά ώστε απαιτούν συναινετικές λύσεις.

Το μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του μισθολογικού κόστους που επιβαρύνεται από τους μισθούς και τις υπέρογκες αμοιβές- σε συνάρτηση με τη χαμηλή παραγωγικότητα- των δημοσίων υπαλλήλων. Προς τούτο εξετάζεται ακόμη και το πάγωμα των αυξήσεων για το 2009, παρ΄ ότι έχει δοθεί η ευχέρεια από τον Πρωθυπουργό στον υπουργό Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου να διαπραγματευθεί την εισοδηματική πολιτική για το 2009 και ίσως το 2010.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η αλλαγή του Ασφαλιστικού που επανέρχεται από τις Βρυξέλλες καθώς η χώρα μας δεν έχει ακόμη ενημερώσει την Επιτροπή για την ωφέλεια- εξοικονόμηση πόρων- που θα έχει η Ελλάδα από τις αλλαγές που συντελέστηκαν με τον τελευταίο νόμο. Και πάλι όλα είναι ανοιχτά, ειδικά για τον δημόσιο τομέα- δημόσιοι υπάλληλοι και Σώματα Ασφαλείας- που δεν εθίγησαν κατά την τελευταία μεταρρύθμιση.

Και το τρίτο ζήτημα είναι η αύξηση της φορολογίας σε μόνιμη βάση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, αναβολή της μείωσης του κεντρικού φορολογικού συντελεστή των εισοδημάτων στο 20% το 2014 από 25% σήμερα (μείωση κατά μία μονάδα ετησίως τα προσεχή πέντε χρόνια) που είχε νομοθετήσει ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και ενδεχομένως η αύξηση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή 40% που ισχύει για εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ ετησίως.

Ακόμη, στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου κλιμακίου φορολογίας για ετήσιες αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ, στο οποίο θα καθορισθεί αυξημένος φορολογικός συντελεστής όπως συζητείται στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την πιο άμεση αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος εξετάζονται και μέτρα «μιας χρήσης» όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υψηλά εισοδήματα αλλά και στις επιχειρήσεις που εμφανίζουν κέρδη, καθώς και η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Με τα μέτρα αυτά όμως δεν συμφωνούν οι Βρυξέλλες αφού αυτά δεν διαθέτουν μόνιμο χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα δημόσια οικονομικά.

Επενδύσεις και έργα
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί πιο συντονισμένα στο πεδίο των δράσεων που έχουν αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις και τα κρατικά επενδυτικά προγράμματα που έχουν καθυστερήσει ή διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο ενώ θα «τρέξουν» και τα έργα που έχουν αποφασιστεί να γίνουν με τη σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια των επιδομάτων που καταβάλλονται σε ανέργους καθώς η κρίση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει την ανεργία πάνω από το 9% και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει ενωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταθούν τα μέτρα για στήριξη των φτωχών νοικοκυριών με επιδόματα και ίσως αύξηση του αφορολόγητου ορίου.

Αντιθέτως έχουν αποκλειστεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι μισθολογικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και οι επιδοτήσεις σε συγκεκριμένες βιομηχανίες καθώς μια τέτοια απόφαση θα πυροδοτήσει απαντήσεις με ανάλογες κινήσεις προστατευτισμού και σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk