Ευρισκόμενος σε νευραλγικό πόστο θα πρέπει να διατηρήσει ισορροπίες σε σημαντικά θέματα ώσπου να στηθούν οι κάλπες

Οι «καυτές πατάτες» του κ. Μεϊμαράκη

Στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης κατέχει έναν ρόλο ο οποίος ενδέχεται να αποδειχθεί νευραλγικός- ή μοιραίος. Ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του ότι το πολιτικό κλίμα είναι πολύ ασταθές και δεν επιτρέπει σε κανέναν ασφαλείς προβλέψεις· ούτε και θεαματικές πρωτοβουλίες, όπως τα παιχνίδια με τις εκλογές, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μπούμερανγκ. Η θέση του εδώ και καιρό ως προς τις εκλογές είναι σαφής: θα γίνουν τον Μάρτιο του 2010, εφόσον το ΠαΣοΚ δεν στηρίξει εξαρχής την επανεκλογή του κ.

Στο ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης κατέχει έναν ρόλο ο οποίος ενδέχεται να αποδειχθεί νευραλγικός- ή μοιραίος. Ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες του ότι το πολιτικό κλίμα είναι πολύ ασταθές και δεν επιτρέπει σε κανέναν ασφαλείς προβλέψεις· ούτε και θεαματικές πρωτοβουλίες, όπως τα παιχνίδια με τις εκλογές, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μπούμερανγκ. Η θέση του εδώ και καιρό ως προς τις εκλογές είναι σαφής: θα γίνουν τον Μάρτιο του 2010, εφόσον το ΠαΣοΚ δεν στηρίξει εξαρχής την επανεκλογή του κ. Κ.Παπούλια (και είναι γνωστό ότι το ΠαΣοΚ έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, παρά μόνον αφότου έχουν στηθεί κάλπες).

«Δεν πάμε σε εκλογές»
Σήμερα, όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δίνει μια αντίστοιχα ξεκάθαρη απάντηση: «Δεν πάμε σε εκλογές- τουλάχιστον όχι με δική μας πρωτοβουλία».

Με βάση αυτή την εκτίμηση, ο κ. Μεϊμαράκης έχει μπροστά του μερικές «καυτές πατάτες», που ως τις εκλογές θα πρέπει να δει πώς θα διαχειριστεί.

Ξεκινώντας από τα δύσκολα, την προσεχή εβδομάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αρχή μιας από τις περιόδους που ήδη θεωρείται κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Η προγραμματισμένη έναρξη της τουρκικής άσκησης «Ηγεμών» στις 12 Μαρτίου απειλεί να τινάξει στον αέρα τα όσα διαφημίζονταν τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση ως επιτυχία στην κατεύθυνση της προσέγγισης και συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Οπως έχει γίνει γνωστό, το σενάριο της άσκησης επαναφέρει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, ξεκινώντας από την περίφημη διχοτόμηση στον 25ο Μεσημβρινό και φθάνοντας ως την οριοθέτηση του FΙR και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει τη συμμετοχή στην άσκηση δυνάμεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, επιδιώκοντας έτσι να νομιμοποιήσει εμμέσως τις διεκδικήσεις της.

Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Αμυνας επιχείρησε να εξασφαλίσει από τις τέσσερις χώρες τη δέσμευση ότι «θα σεβαστούν τα ελληνικά δίκαια», αποφεύγοντας να συμμετάσχουν στα λεπτά για την ελληνική πλευρά σκέλη του «Ηγεμόνα».

Επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις
Στρατιωτικές πηγές εμφανίζονται πάντως αρκετά επιφυλακτικές ως προς τις εξελίξεις και συμφωνούν στην εκτίμηση ότι, αν τελικώς οι τέσσερις δυνάμεις ή κάποιες εξ αυτών συμμετάσχουν, θα μιλάμε για νέα δεδομένα και για πιθανή οπισθοχώρηση των ελληνικών θέσεων. Κάποιοι μιλούν μάλιστα για «ναυάγιο» και επιρρίπτουν ευθύνες στο ΥΠΕΞ και στο ΥΠΕΘΑ για τον διστακτικό και παρασκηνιακό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξελίξεις στο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια.

Το επόμενο καυτό ζήτημα για τον κ. Μεϊμαράκη είναι οι εξοπλισμοί. Προ μηνών ο υπουργός Αμυνας ήταν ο πρώτος που άνοιξε και πάλι τη συζήτηση, με μια πρωτοφανώς εξωστρεφή συζήτηση που αφορούσε το ποιες χώρες είναι οι κύριες υποψήφιοι για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα- κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μια συζήτηση όσον αφορά τις αναθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων σε χώρες της ΕΕ, και κυρίως στη Γαλλία και στη Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλιστούν άλλου είδους ανταλλάγματα οικονομικού ή και διπλωματικού χαρακτήρα. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στους διαδρόμους του Πενταγώνου είναι ότι σε αυτή την περίοδο είναι εξαι ρετικά δύσκολο να ληφθεί και να ανακοινωθεί απόφαση για μια δαπάνη δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αγοραστούν όπλα αορίστου αναγκαιότητας και με ασαφείς διαδικασίες.

Εξοπλιστικά προγράμματα και κρίση
«Θα μας πάρουν με τις πέτρες αν ο Καραμανλής μιλάει για βαθιά κρίση και την ίδια στιγμή αποφασίσει να μοιράσει δισεκατομμύρια για όπλα» είναι μια χαρακτηριστική φράση που ακούγεται όταν τίθεται το ζήτημα. Εν ολίγοις, η κυρίαρχη άποψη κατατείνει στο ότι ο κ. Μεϊμαράκης άνοιξε ένα ζήτημα κοινοποιώντας μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να υπάρχει μια βάση διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Με βάση αντίστοιχες εκτιμήσεις, το ζήτημα των εξοπλισμών δεν πρόκειται να κλείσει σύντομα και πάντως όχι από τον υπουργό Αμυνας, αλλά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η υπόθεση της κλοπής και οι κρίσεις
Οσο αυτά τα ζητήματα βρίσκονται σε εξελικτικό στάδιο, ο κ. Μεϊμαράκης θα επιχειρεί να κλείνει τρύπες που εκθέτουν το υπουργείο και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δύο από αυτά τα προβληματικά πεδία αναδείχθηκαν προσφάτως με τις κλοπές του οπλισμού από στρατόπεδο του Εβρου και με τις κρίσεις στα ανώτατα κλιμάκια αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος με τον οποίο το ΓΕΣ διαχειρίστηκε την υπόθεση της κλοπής των πυρομαχικών από τις αποθήκες του 526 ΜΚΤΠ εξόργισε την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Η αποκάλυψη της πραγματικής διάστασης της κλοπής (πέντε βλήματα όλμων και δύο αντιαρματικών Μilan, που αρχικώς δεν είχε ανακοινωθεί) συνέπεσε με την περίοδο κρίσεων αξιωματικών. Παρά ταύτα κάποιες αποφάσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί και ο υπουργός Αμυνας δεν προχώρησε σε καρατομήσεις, προσπαθώντας να αποφύγει τις εντάσεις.

Αντιθέτως, στις κρίσεις σημειώθηκαν αρκετά παράδοξα, ιδίως στις τάξεις της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Και στους δύο κλάδους αποστρατεύθηκαν από τα ανώτατα κλιμάκια άξια στελέχη, που διαχειρίζονταν σημαντικά ζητήματα, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται περιπτώσεις αξιωματικών που παραμένουν στις βαθμίδες ανωτάτων για διάστημα πέραν της πενταετίας, χωρίς εξέλιξη και χωρίς να αποστρατεύονται.

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ
Προοπτική μείωσης της θητείας
Το κρισιμότερο ζήτημα για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη είναι αυτό της θητείας, το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, απασχολεί την κυβέρνηση και σε κεντρικό επίπεδο. Οπως εκτιμούν στελέχη του «Πενταγώνου», ο υπουργός Αμυνας στην πραγματικότητα επιθυμεί όσο τίποτε άλλο να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η μείωση της θητείας στους εννέα μήνες, συνδέοντας έτσι το όνομά του με μια απόφαση που θα υλοποιεί με πενταετή καθυστέρηση μια δέσμευση της ΝΔ από το 2004. Ασχετα από το επιχειρησιακό σκέλος του σχεδίου αυτού (που συναντά πολλές ενστάσεις) ή τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ψηφοθηρικής τακτικής, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύχει θετικής υποδοχής από το κοινωνικό σύνολο- ενδεχομένως και με εκλογικό αντίκρισμα. Ως προς το τελευταίο στοιχείο, πάντως, πολλοί υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη μείωση είχε γίνει επί υπουργίας κ. Ι. Παπαντωνίου το 2003, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην κάλπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk